Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Northvolt får ännu en fransk konkurrent

Northvolt får ännu en konkurrent i franska Vektor. 

Får ny konkurrent.
Får ny konkurrent.Foto:Jack Mikrut

När Europas biltillverkare ska öka produktionen av elbilar ökar efterfrågan på batterier och hittills har svenska Northvolt och franska SAFT, i samarbete med biltillverkaren PSA och oljebolaget Total, varit de framtida alternativen, undantaget import av batterier från Asien. 

Men i sommar har ytterligare ett projekt i Northvoltstorlek lanserats. Det handlar om Vektor, en fransk start up som planerar att öppna en batterifabrik år 2023, med en första årlig produktionskapacitet på 16 gigawattimmar, för att senare utvidgas till 50 gigawattimmar. Det rapporterar europeisk branschmedia, som Automobile Propre och Automotive News Europe 

Vektor, som hittills ägnat sig åt att söka kapital och medinvesterare har nu fått med sig Schneider Electric som sin första stora partner. I en intervju med Reuters uppger Vekotrs vd Benoit Lemaignan att bolaget nu söker 1,6 miljarder euro främst på private equity-marknaden. Vektor räknar också med att EU:s gröna återhämtningsplan ska ge möjlighet till mer kapital. 

Det har ännu inte offentliggjorts var batteritillverkningen ska ske, mer än att det handlar om en lokalisering i Frankrike.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?