1515

Northvolt får 159 miljoner för att återvinna batterier

Den svenska batteritillverkaren Northvolt får nu 159 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverkets bidrag Klimatklivet. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Peter Carlson, mannen som skapat Northvolt.
Peter Carlson, mannen som skapat Northvolt.Foto:Jack Mikrut

Bidraget är vikt för en anläggning för återvinning av batterier i laddningsbara bilar som Northvolt planerar att bygga. Fabriken i Skellefteå ska återvinna uttjänta batterier som annars skulle skickats till Asien. Tanken är att Northvolt både ska återvinna sina egna och andra tillverkares batterier.  

Enligt Naturvårdsverkets beräkningar kommer anläggningen minska de årliga koldioxidutsläppen med 53.800 ton per år.

Enligt Naturvårdsverket behöver batterier i laddbara bilar dels hanteras i ett cirkulärt system, dels bli mindre beroende av nya gruvor samt av konfliktmineraler, för att övergången till elbilar ska bli mer hållbar. 

”Den här typen av anläggning med den här tekniken är den första i sitt slag i Europa och leder till en hel värdekedja för laddbara batterier”, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och fortsätter: 

”Råvarorna av metaller recirkuleras inom Sverige och Europa. Det farliga avfallet minimeras, likaså transporterna av metaller eftersom de inte behöver transporteras långa sträckor.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?