ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Northvolt får 159 miljoner för att återvinna batterier

  • Peter Carlson, mannen som skapat Northvolt. Foto: Jack Mikrut

Den svenska batteritillverkaren Northvolt får nu 159 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverkets bidrag Klimatklivet. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Bidraget är vikt för en anläggning för återvinning av batterier i laddningsbara bilar som Northvolt planerar att bygga. Fabriken i Skellefteå ska återvinna uttjänta batterier som annars skulle skickats till Asien. Tanken är att Northvolt både ska återvinna sina egna och andra tillverkares batterier.  

Enligt Naturvårdsverkets beräkningar kommer anläggningen minska de årliga koldioxidutsläppen med 53.800 ton per år.

Enligt Naturvårdsverket behöver batterier i laddbara bilar dels hanteras i ett cirkulärt system, dels bli mindre beroende av nya gruvor samt av konfliktmineraler, för att övergången till elbilar ska bli mer hållbar. 

”Den här typen av anläggning med den här tekniken är den första i sitt slag i Europa och leder till en hel värdekedja för laddbara batterier”, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och fortsätter: 

”Råvarorna av metaller recirkuleras inom Sverige och Europa. Det farliga avfallet minimeras, likaså transporterna av metaller eftersom de inte behöver transporteras långa sträckor.” 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer