ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Norska oljefonden avyttrar investeringar i råolja

  • Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Norska oljefonden, med ett investerat kapital på nära 1 000 miljarder NOK slutar att investerar i just olja.

Det kan förstås framstå som en motsägelse att den fond som under 30 år byggt sin rikedom på landets oljeinkomster, ratar investeringar i olja.

Fonden har de senaste åren haft en aktiv placeringsstrategi som bland annat handlat att värdera företagens växthusgasutsläpp och att hitta och investera i företag som har idéer och metoder för minskade energikostnader och effektivare resursanvändning. Oljefonden har också länge haft de vanliga uteslutningskriterier om företag som agerar på marknaderna för brunkol, vapen och tobak.

Nu skapas en helt ny kategori, ”försäljning av råolja” och 95 företag i innehavet pekas ut, vars aktier nu successivt ska avyttras.

Den nya kategorin har skapats genom att dela på en tidigare sektor i fondens egna klassificeringar. Företag som sysslar med ”raffinering och marknadsföring” av olja komm inte att säljas ut.

Beslutet motiveras helt och hållet med argument om de kraftigt ökade riskerna för råoljemarknaden. Oljefonden, som formellt heter Statens Pensjonsfond Utland, SPU, äger i genomsnitt 1,4 procent av alla världens börsnoterade aktier fördelade på 9 000 företag.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer