1515
Annons

Norge öppnar för vindkraft på två områden i Nordsjön

Vindkraft är i stark tillväxt, och nu vill även Norge locka till sig turbiner till havs. Två områden som kallas Utsira Nord och Sørlige Nordsjø II öppnas för ansökningar om vindkraftsparker.

Vindkraftsverk på Lillgrund i Öresund.
Vindkraftsverk på Lillgrund i Öresund.Foto:Drago Prvulovic / TT

”För första gången blir det möjligt att söka koncession för stora vindkraftsprojekt till havs på norsk sockel”, säger energiminister Tina Bru enligt nyhetsbyrån NTB.

Norges energiförsörjning bygger på vattenkraft – samtidigt som landets välstånd baseras på försäljning av fossila bränslen, mestadels exploaterade till havs. Men nu ska alltså oljan få konkurrens av grön energi i de norska delarna av Nordsjön.

Beslutet kommer samtidigt som vindkraftverk på land väcker förnyat motstånd från boende på många håll i Skandinavien.

Till havs finns inte samma folkliga skepsis, samtidigt som vindarna ofta är ihållande och turbinerna kan göras riktigt stora. Internationella energiorganet (IEA) förutspådde i en rapport förra året att offshore-anläggningarna blir avgörande för att vindkraften globalt inom två decennier kan bli en biljonindustri, i dollar räknat – alltså omfatta över 10.000 miljarder kronor.

Längre söderut i Nordsjön planeras sedan tidigare jättelika vindkraftssatsningar, främst på Doggers bankar. Det är ett grunt område som fram till för ungefär 7.000 år sedan utgjorde ett landområde mellan nuvarande Storbritannien och Danmark.

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera