1515
Annons

Nordiska ägare tar ny strid mot Amazon om fackfrågor

Danske Bank, Öhman Fonder och Folksam kräver bättre möjligheter för Amazonanställda att organisera sig fackligt. Bolagen står bakom ett av många hållbarhetsförslag som ska behandlas på onsdagens stämma hos den amerikanska jätten. 

Jeff Bezos storbolag får kritik för att under så lång tid ha motverkat medarbetarnas möjligheter att organisera sig.
Jeff Bezos storbolag får kritik för att under så lång tid ha motverkat medarbetarnas möjligheter att organisera sig.Foto:Andrew Harrer

När Amazon håller sin årsstämma under onsdag kommer flera ägare att lägga fram förslag för att styra in den amerikanska jätten på en mer hållbar väg. På agendan finns minskade utsläpp, inkludering och transparens kring skattebetalningar. Men ett förslag handlar också om arbetstagarnas rättigheter. 

”Det är ett stort antal olika aktieägare som lyfter just den frågan. Vi har påtalat problemen kring arbetstagarnas rättigheter både individuellt och kollektivt. Och vi vill veta mer om vad som görs nu”, säger Oshni Arachchi, ansvarig för aktivt ägarskap på Danske Bank DANSKE +1,90% Dagens utveckling .

Folksam och Öhman fonder skickade tidigare i år ett brev till Amazon med krav på att bolaget skulle sluta motverka de anställdas möjlighet att organisera sig fackligt. Det undertecknades av en grupp investerare med ett förvaltat kapital på 67.000 miljarder kronor, bland annat Danske Bank, Swedbank Robur, Svenska kyrkan samt Tredje- och Sjunde AP-fonden.

Brevet verkade också ha fått effekt, då Amazonanställda, vid bolagets lager i New York, för första gången någonsin organiserade sig fackligt tidigare i vår. Men Danske Bank befarar att det genombrottet inte fått så stor betydelse som det borde ha fått.

”I april erkände Amazon för första gången en facklig organisation. Det var en milstolpe för arbetarna att kunna förhandla tillsammans och vi hade hoppats att det skulle signalera en förändring, men vad vi ser istället är nya rapporter om att inget förändrats”, säger Oshni Arachchi.

Läs mer: Storbank ställer krav på H&M – backar förslag om biologisk mångfald 

Amazon har vid upprepade tillfällen fått kritik för att sprida negativ information om facklig medverkan, bland annat att det skulle hota lönenivåerna. Bolaget har också fått kritik från distriktsåklagaren i staten New York för att ha hämnats på anställda som protesterat mot säkerhetsförhållandena under pandemin i samband med en stämningsansökan. Det finns även rapporter om att arbetare som försökt organisera sig blivit jobbet. 

Det aktuella förslaget handlar om att få bolaget att rapportera om hur de jobbar med frågan och att sluta motverka arbetare som försöker organisera sig fackligt. 

Danske Bank uppger att de även kommer att rösta för flera av de andra hållbarhetsförslag som behandlas under stämman. Bland annat vill man se en rapport på Amazons skatteutgifter och ett förbättrat arbete kring inkludering och mångfald bland personalen.

Varför investerar ni i ett bolag som ni anser har så många problem att jobba med?
”För oss har Amazon en bra möjlighet att tackla de här stora utmaningarna. Bolaget försöker att vara transparent. Dessutom har de verkligen förbättra sin rapportering och sin hållning i hållbarhetsfrågor. Men det finns alltid mer att göra”, säger Oshni Arachchi.

Vad blir konsekvenser om bolaget inte hörsammar era synpunkter?
”Vi skulle fortsätta dialogen med bolaget. Att göra vår röst hörd på stämmen genom att rösta på olika förslag är ett separat verktyg, för att tydligt signalera för Amazon vilka områden vi i närtid vill se förbättringar inom.”

Det ligger även förslag från andra ägare om att få in arbetstagarrepresentanter i styrelsen, att göra paketeringen mer miljövänlig samt att kartlägga hälsoeffekterna av att jobba på Amazons lager. 

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev

Följ oss på Twitter 


Ordföranden: Northvolt ska ”definitivt” till börsen

Northvolt ska till börsen inom ett par år. Det beskedet lämnar styrelseordförande och storägaren Carl-Erik Lagercrantz i en exklusiv intervju med Di. Men varken för det heta batteribolaget eller syskonet H2 Green Steel är en notering nödvändig, uppger finansmannen. Trots det nya ekonomiska läget fortsätter intresset från svenska institutioner att växa.

Carl-Erik Lagercrantz har namngett sitt investmentbolag efter sin favoritförfattare Mario Vargas Llosa.
Carl-Erik Lagercrantz har namngett sitt investmentbolag efter sin favoritförfattare Mario Vargas Llosa.Foto:Jack Mikrut

Carl-Erik Lagercrantz är doldisen i duon bakom några av de främsta förhoppningsbolagen för industrins gröna omställning. Tillsammans med Harald Mix grundade han investeringsbolaget Vargas Holding som står bakom jättesatsningarna H2 Green Steel och Northvolt. Trots en bakgrund inom telekombranschen, som bland annat Nordenchef för British Telecom, var det ändå Carl-Erik Lagercrantz som först kläckte idéerna. Det är också han som är vd för Vargas och styrelseordförande i portföljbolagen.

Behovet av en omställning och möjligheterna det presenterade var det som motiverade satsningarna. 

”Läser man kartbildningen kring vad som behöver ske i omställningen så ser man förutsättningarna och behovet av att bygga nya konkurrenskraftiga industrier”, säger Carl-Erik Lagercrantz.

Vargas två stora projekt har kommit en bit på sin resa. Vid sidan av fabriken som är tänkt att byggas i Boden meddelade H2GS i fjol att en liknande anläggning ska byggas i Portugal eller Spanien. Northvolt har redan börjat tillverkning i fabriken i Skellefteå och har annonserat bygget av flera anläggningar i bland annat Borlänge, Göteborg och Tyskland. Men de expansiva projekten kräver finansiering och med stigande räntor och en annalkande lågkonjunktur är det ett annat ekonomiskt läge nu jämfört med tidigare.

”Många kommer att få det väsentligt tuffare, speciellt om de inte kan visa att de är konkurrenskraftiga. Utvecklar man en dyrare teknologi än vad som finns eller saknar man en tydlig marknad blir det svårt att locka kapital. Man kommer synas i sömmarna på ett helt annat sätt. Men vad gäller omställningsinvesteringarna finns det fortfarande ett stort intresse uppfattar jag. Det ser vi i våra bolag.” 

I H2GS fall har bolaget än så länge tagit in omkring 900 miljoner kronor av de 25 till 40 miljarder kronor som bolaget uppgett krävs för bygget av stålverket i Boden. Enligt tidigare uppgifter till Di planeras en finansieringsrunda tidigt nästa år där bolaget vill ta in 16 miljarder kronor till en värdering på cirka 30 miljarder kronor.

”Generellt sett finns det ett stort kundintresse som inte svalnar av att det är en bistrare situation på kapitalmarknaden. Efterfrågan på både H2GS och Northvolts produkter är så stark att behovet att leverera på det inte försvinner. Den synligheten mot intäkter är jätteviktig.”

Northvolt har en orderbok på över 55 miljarder dollar, motsvarande 558 miljarder kronor, enligt Carl-Erik Lagercrantz. Bolaget har skrivit kontrakt med bland andra Volkswagen, BMW och Scania.

”Beställningarna innebär att vi har en kraft att gå framåt och fortsätta expandera. Sedan passar Northvolt även på börsen. Det är ett kapitalintensivt bolag som röner stort intresse.”

När sker det?
”Vi håller det öppet. Men inom de närmsta åren ska vi definitivt finnas på börsen.”

Trots att de två bolagen ofta skyltar med sina svenska investerare, bland annat AMF, Folksam, Spotifygrundaren Daniel Ek och Kinnevikägaren Cristina Stenbeck, visade en Di-kartläggning från i fjol att det främst är utländskt kapital som finansierar dem.

Var är de svenska investerarna?
”Vi ser faktiskt en mer ambitiös inställning nu jämfört med för ett par år sedan. Det har skett en förändring. Investerarna ser och förstår möjligheterna med den storskaliga industriomställningen tydligare nu.”

Svenska impactbolag verkar locka allt mer intresse, har investerarna varit sena på bollen?
”Framförallt tror jag att riskviljan varit större från utländsk kapital. Det är en paradox. På ena sidan är vi duktiga på kapitalmarknaden, men i Sverige har det nog inte funnits den typen av kapital som vågat ta tidiga risker.”

Hur ser du på impactsektorn som växer fram i Sverige?
”Sverige är hållbarhetens Silicon Valley. Det har blivit en gravitation runt det här området av två anledningar tror jag. Det ena är för att det är en bra möjlighet för Sverige att vara med och skapa nya industrier i ett globalt perspektiv. Sedan har vi alltid varit samhällsengagerade och vi känner ett ansvar för att bygga ett bättre samhälle.”

I Vargas portfölj finns även batteribolaget Polarium som nyligen nådde enhörningsstatus. Även där är planen att så småningom gå till börsen. Investmentbolaget utvärderar även nya områden med avsikten att starta upp fler gröna bolag från grunden. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?