Polarium är lite av ett moderbolag till uppmärksammade Northvolt inom energilagring. Det var med Polarium svenskt näringslivs just nu hetaste radarpar, Harald Mix och Carl Erik Lagercrantz, startade sin industrialiseringsresa som sedan gick vidare med mångmiljardsatsningarna Northvolt och H2 Green Steel.
Polarium har dock inte alls fått samma uppmärksamhet, trots att bolaget nyligen rankades som Nordens snabbast växande bolag på Financial Times lista över Europas främsta tillväxtbolag.
För grundaren och vd:n Stefan Jansson är Polarium det tredje batteribolaget han bygger. Han har varit med hela vägen från tidiga 1990-talets nickel-kadmium och blybatterier till dagens litiumboom.
Det var när han sålde sitt andra bolag, North-Star Battery, ett miljardbolag fokuserat på blybatterier, till riskkapitalbolaget Altor som han lärde känna Harald Mix, riskkapitalisten som även är medgrundare till Northvolt.
”Vi ville sedan tillsammans göra det jag gjort med North-Star Battery men med litiumbatterier och grundade 2015 Polarium, eller Incell som vi hette först”, berättar Stefan Jansson.
Polarium har främst fokuserat på batterier till telekombranschen, som reservkraft i mobiltelefonnäten.
”Det som är vår styrka är en avancerad elektronikövervakning. Vi styr och säkerställer att batterierna kan användas intelligent och säkert. Vi har också batterier som är avsevärt mer miljömässigt hållbara än konkurrenterna”, säger Stefan Jansson.
Polarium tillverkar dock inte själva battericellerna utan köper dessa från koreanska Samsung och svenska Northvolt.

”Det är dom som vi anser uppfyller såväl de miljömässiga som prestandakraven vi har. Vi har många spännande saker på gång med Northvolt och lanserar en hel del saker tillsammans inom kort.”
Precis som Northvolt har Polarium spridit utvecklingsgracerna över Sverige. Mjukvaran till batterierna utvecklas i Sundsvall och hårdvaran i Oskarshamn och en produktionsanläggning för mindre serier för validering och certifiering finns i Kista. Den huvudsakliga produktionen sker dock i den egna fabriken i Mexiko.
”Om bara några dagar öppnar vi vår andra fabrik, i Vietnam. Den etableringen gör vi för att ha redundans och inte vara beroende av bara en fabrik, vilket inte minst visat sig viktigt nu under pandemin när gränser stänger. Samtidigt växer vi mycket i Asien.”
Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här
Redan nu planeras också för en tredje fabrik, med placering någonstans i Afrika, som kan stå klar någon gång nästa sommar.
Även om Polarium haft fokus på telekomsektorn hittills har Stefan Jansson också hela tiden sneglat på energilagring inom andra områden. I höstas beslutade bolaget sig för att också satsa mot kommersiella fastigheter och industri.
”Där kan batteriet agera som en virtuell kraftstation. Man köper ström när det är billigast och man använder och distribuerar den i peakperioder. Då löser man många begränsningar som finns i dag, framför allt inom eldistribution som är den begränsande faktorn i hela skiftet i den elektrifiering som pågår. Det är även en möjliggörare för att ta klivet in i förnyelsebar elproduktion som ju alltid kräver energilagring.”
Det är dock inte samma avgränsade nisch där Polarium kan förvänta sig att agera relativt ostört. Konkurrenterna om denna, den förnybara energiutvecklingens heliga graal, storskalig lagring, är många och starka.
”Men där vi utmärker oss är att vi har de mest hållbara produkterna. Vi lanserar i sommar världens grönaste telekombatteri. Till det kommer vår tekniska innovationshöjd där alla våra produkter är uppkopplade”, hävdar Stefan Jansson.
I år räknar Polarium med att omsätta 1,25 miljarder kronor genom en tillväxt på drygt 60 procent. Om två år är målsättningen att sälja för 5 miljarder. Och det med lönsamhet, i fjol låg rörelsemarginalen på 13,5 procent. Det betyder också starka finanser, bolaget gjorde sin senaste kapitalanskaffning 2018.
”Vi har en extrem fördel i att ha så starka och aktiva ägare med Vargas, Beijerinvest och Roosgruppen. Vi hade inte kunnat bygga storskaliga batteribolag i Sverige utan Harald Mix”, säger Stefan Jansson som nu samtidigt gör bolaget börsfähigt.
”Fortsatt tillväxt genom ett eventuellt förvärv, men också ytterligare produktutveckling eller fler fabriksetableringar kan göra en börsnotering aktuell.”
Läs mer om batterier:
– ”Energifrågan är enkel jämfört med återvinningsfrågan”
– Svenska forskare går på jakt efter nästa Northvolt