Nordens snabbaste raket siktar mot börsen

Det är Nordens snabbast växande bolag och fröet till de industriella mångmiljardsatsningarna Northvolt och H2 Green Steel. Batteribolaget Polarium tar nu steget från den nischade telekombranschen till jättemarknaden för energilagring i fastigheter och industri - och siktar mot börsen.

Polarium satsar på energilagring i fastigheter och industri.
Polarium satsar på energilagring i fastigheter och industri.

Polarium är lite av ett moderbolag till uppmärksammade Northvolt inom energilagring. Det var med Polarium svenskt näringslivs just nu hetaste radarpar, Harald Mix och Carl Erik Lagercrantz, startade sin industrialiseringsresa som sedan gick vidare med mångmiljardsatsningarna Northvolt och H2 Green Steel. 

Polarium har dock inte alls fått samma uppmärksamhet, trots att bolaget nyligen rankades som Nordens snabbast växande bolag på Financial Times lista över Europas främsta tillväxtbolag.

För grundaren och vd:n Stefan Jansson är Polarium det tredje batteribolaget han bygger. Han har varit med hela vägen från tidiga 1990-talets nickel-kadmium och blybatterier till dagens litiumboom.

Det var när han sålde sitt andra bolag, North-Star Battery, ett miljardbolag fokuserat på blybatterier, till riskkapitalbolaget Altor som han lärde känna Harald Mix, riskkapitalisten som även är medgrundare till Northvolt. 

”Vi ville sedan tillsammans göra det jag gjort med North-Star Battery men med litiumbatterier och grundade 2015 Polarium, eller Incell som vi hette först”, berättar Stefan Jansson.

Polarium har främst fokuserat på batterier till telekombranschen, som reservkraft i mobiltelefonnäten.

”Det som är vår styrka är en avancerad elektronikövervakning. Vi styr och säkerställer att batterierna kan användas intelligent och säkert. Vi har också batterier som är avsevärt mer miljömässigt hållbara än konkurrenterna”, säger Stefan Jansson.

Polarium tillverkar dock inte själva battericellerna utan köper dessa från koreanska Samsung och svenska Northvolt.

Polariums grundare och vd Stefan Jansson.
Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

”Det är dom som vi anser uppfyller såväl de miljömässiga som prestandakraven vi har. Vi har många spännande saker på gång med Northvolt och lanserar en hel del saker tillsammans inom kort.”

Precis som Northvolt har Polarium spridit utvecklingsgracerna över Sverige. Mjukvaran till batterierna utvecklas i Sundsvall och hårdvaran i Oskarshamn och en produktionsanläggning för mindre serier för validering och certifiering finns i Kista. Den huvudsakliga produktionen sker dock i den egna fabriken i Mexiko. 

”Om bara några dagar öppnar vi vår andra fabrik, i Vietnam. Den etableringen gör vi för att ha redundans och inte vara beroende av bara en fabrik, vilket inte minst visat sig viktigt nu under pandemin när gränser stänger. Samtidigt växer vi mycket i Asien.”

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Redan nu planeras också för en tredje fabrik, med placering någonstans i Afrika, som kan stå klar någon gång nästa sommar.

Även om Polarium haft fokus på telekomsektorn hittills har Stefan Jansson också hela tiden sneglat på energilagring inom andra områden. I höstas beslutade bolaget sig för att också satsa mot kommersiella fastigheter och industri.

”Där kan batteriet agera som en virtuell kraftstation. Man köper ström när det är billigast och man använder och distribuerar den i peakperioder. Då löser man många begränsningar som finns i dag, framför allt inom eldistribution som är den begränsande faktorn i hela skiftet i den elektrifiering som pågår. Det är även en möjliggörare för att ta klivet in i förnyelsebar elproduktion som ju alltid kräver energilagring.”

Det är dock inte samma avgränsade nisch där Polarium kan förvänta sig att agera relativt ostört. Konkurrenterna om denna, den förnybara energiutvecklingens heliga graal, storskalig lagring, är många och starka.

”Men där vi utmärker oss är att vi har de mest hållbara produkterna. Vi lanserar i sommar världens grönaste telekombatteri. Till det kommer vår tekniska innovationshöjd där alla våra produkter är uppkopplade”, hävdar Stefan Jansson.

I år räknar Polarium med att omsätta 1,25 miljarder kronor genom en tillväxt på drygt 60 procent. Om två år är målsättningen att sälja för 5 miljarder. Och det med lönsamhet, i fjol låg rörelsemarginalen på 13,5 procent. Det betyder också starka finanser, bolaget gjorde sin senaste kapitalanskaffning 2018.

”Vi har en extrem fördel i att ha så starka och aktiva ägare med Vargas, Beijerinvest och Roosgruppen. Vi hade inte kunnat bygga storskaliga batteribolag i Sverige utan Harald Mix”, säger Stefan Jansson som nu samtidigt gör bolaget börsfähigt. 

”Fortsatt tillväxt genom ett eventuellt förvärv, men också ytterligare produktutveckling eller fler fabriksetableringar kan göra en börsnotering aktuell.”

Läs mer om batterier:
– ”Energifrågan är enkel jämfört med återvinningsfrågan”
– Svenska forskare går på jakt efter nästa Northvolt 

 


Innehåll från Soltech EnergyAnnons

Så integrerar Soltech Energy solen i vardagen

Stefan Ölander, vd, Soltech Energy. Övre bilden: Hisingen Logistikpark, Castellum. Undre bilden: Bostadsområde med Soltech ShingElpanel, Jönköping.
Stefan Ölander, vd, Soltech Energy. Övre bilden: Hisingen Logistikpark, Castellum. Undre bilden: Bostadsområde med Soltech ShingElpanel, Jönköping.

Kan alla ha solenergi? Vill du försörja en byggnad med solenergi? Ja både privatpersoner och företag kan få en hållbar energilösning med solceller. Soltech Energy är en helhetsleverantör som erbjuder energi- och solcellslösningar till både privata villor och större fastigheter. Med hjälp av smarta lösningar och en offensiv förvärvsstrategi vill Soltech förändra samhället och bidra till den gröna omställningen. 

Soltech är en helhetsleverantör som utvecklar, säljer, installerar och optimerar solcellslösningar. Produkterna från Soltech ersätter och kompletterar fastighetens yttre skal i form av ett tak eller en fasad, med integrerade solceller för produktion av elektricitet. När du väljer lösningar från Soltech förstärker du husets estetik och design, men bygger även in långsiktiga värden som lägre driftkostnader och miljöpåverkan. 

– Vi har en bred kompetens och kan erbjuda lösningar till alla, från villor- och större fastighetsägare till solenergiparker på tiotusentals kvadratmeter, säger Stefan Ölander som är vd på Soltech och fortsätter:

– Soltech är noterat på Nasdaq och vi ägs av över 60 000 småsparare. Vi har vuxit kraftigt sedan 2018, då hade vi 50 miljoner i intäkter, 2020 hade vi 500 miljoner. Vårt mål är 4,7 miljarder i omsättning år 2024.

Förändrar samhället

Bakgrunden till ökningen ligger mycket i att efterfrågan på solenergi är stor, branschen växer med 70-80% varje år, men även tack vare Soltechs medvetna förvärvsstrategi. Den går ut på att förvärva bolag inom tak-, el- och fasadbranscherna och transformera dessa traditionella bolag till solbolag. 

– Byggbolag och fastighetsägare som ska bygga nytt, eller renovera, frågar ofta tak- eller elbolagen som är kontrakterade om de även kan leverera solenergilösningar. I dagsläget kan få tak- och elbolag leverera solenergi. Men då de ingår i Soltech kan de göra det, på så sätt förändrar Soltech samhället, säger Stefan Ölander

Avgiftshinder vid storskalig produktion

Förra året färdigställdes Nordens största soltaksanläggning på Hisingen Logistikpark av Soltechs dotterbolag Swede Energy, på beställning av fastighetsbolaget Castellum. Solanläggningen är 30 000 kvm stor och kommer ha en årlig elproduktion på ungefär 3,3 GWh, vilket motsvarar 660 standardvillors elkonsumtion per år. Men att bygga soltaksanläggningar som denna medför tyvärr en skatt, säger Stefan Ölander. Om man överskrider 225 kWh tillkommer energiskatt eftersom man räknas som elproducent.

– Vi måste ta bort den här gränsen. Vi är det enda land som har denna skatt och det hindrar utbyggnaden av solenergi, säger Stefan Ölander. 

Läs mer om Soltech Energy här. 

Om Soltech Energy

Vill du förvandla ditt hus till en hållbar och attraktiv energiproducent? Genom att integrera solceller direkt i byggmaterialen behöver du inte tumma på varken estetik eller funktion. Låt oss guida dig till rätt solcellslösning! Hör av dig till oss om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och ditt projekt. 

Kontakt: sales@soltechenergy.com 

Mer från Soltech Energy

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Soltech Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?