1515
Annons

Nordens snabbaste raket siktar mot börsen

Det är Nordens snabbast växande bolag och fröet till de industriella mångmiljardsatsningarna Northvolt och H2 Green Steel. Batteribolaget Polarium tar nu steget från den nischade telekombranschen till jättemarknaden för energilagring i fastigheter och industri - och siktar mot börsen.

Polarium satsar på energilagring i fastigheter och industri.
Polarium satsar på energilagring i fastigheter och industri.

Polarium är lite av ett moderbolag till uppmärksammade Northvolt inom energilagring. Det var med Polarium svenskt näringslivs just nu hetaste radarpar, Harald Mix och Carl Erik Lagercrantz, startade sin industrialiseringsresa som sedan gick vidare med mångmiljardsatsningarna Northvolt och H2 Green Steel. 

Polarium har dock inte alls fått samma uppmärksamhet, trots att bolaget nyligen rankades som Nordens snabbast växande bolag på Financial Times lista över Europas främsta tillväxtbolag.

För grundaren och vd:n Stefan Jansson är Polarium det tredje batteribolaget han bygger. Han har varit med hela vägen från tidiga 1990-talets nickel-kadmium och blybatterier till dagens litiumboom.

Det var när han sålde sitt andra bolag, North-Star Battery, ett miljardbolag fokuserat på blybatterier, till riskkapitalbolaget Altor som han lärde känna Harald Mix, riskkapitalisten som även är medgrundare till Northvolt. 

”Vi ville sedan tillsammans göra det jag gjort med North-Star Battery men med litiumbatterier och grundade 2015 Polarium, eller Incell som vi hette först”, berättar Stefan Jansson.

Polarium har främst fokuserat på batterier till telekombranschen, som reservkraft i mobiltelefonnäten.

”Det som är vår styrka är en avancerad elektronikövervakning. Vi styr och säkerställer att batterierna kan användas intelligent och säkert. Vi har också batterier som är avsevärt mer miljömässigt hållbara än konkurrenterna”, säger Stefan Jansson.

Polarium tillverkar dock inte själva battericellerna utan köper dessa från koreanska Samsung och svenska Northvolt.

Polariums grundare och vd Stefan Jansson.
Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

”Det är dom som vi anser uppfyller såväl de miljömässiga som prestandakraven vi har. Vi har många spännande saker på gång med Northvolt och lanserar en hel del saker tillsammans inom kort.”

Precis som Northvolt har Polarium spridit utvecklingsgracerna över Sverige. Mjukvaran till batterierna utvecklas i Sundsvall och hårdvaran i Oskarshamn och en produktionsanläggning för mindre serier för validering och certifiering finns i Kista. Den huvudsakliga produktionen sker dock i den egna fabriken i Mexiko. 

”Om bara några dagar öppnar vi vår andra fabrik, i Vietnam. Den etableringen gör vi för att ha redundans och inte vara beroende av bara en fabrik, vilket inte minst visat sig viktigt nu under pandemin när gränser stänger. Samtidigt växer vi mycket i Asien.”

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Redan nu planeras också för en tredje fabrik, med placering någonstans i Afrika, som kan stå klar någon gång nästa sommar.

Även om Polarium haft fokus på telekomsektorn hittills har Stefan Jansson också hela tiden sneglat på energilagring inom andra områden. I höstas beslutade bolaget sig för att också satsa mot kommersiella fastigheter och industri.

”Där kan batteriet agera som en virtuell kraftstation. Man köper ström när det är billigast och man använder och distribuerar den i peakperioder. Då löser man många begränsningar som finns i dag, framför allt inom eldistribution som är den begränsande faktorn i hela skiftet i den elektrifiering som pågår. Det är även en möjliggörare för att ta klivet in i förnyelsebar elproduktion som ju alltid kräver energilagring.”

Det är dock inte samma avgränsade nisch där Polarium kan förvänta sig att agera relativt ostört. Konkurrenterna om denna, den förnybara energiutvecklingens heliga graal, storskalig lagring, är många och starka.

”Men där vi utmärker oss är att vi har de mest hållbara produkterna. Vi lanserar i sommar världens grönaste telekombatteri. Till det kommer vår tekniska innovationshöjd där alla våra produkter är uppkopplade”, hävdar Stefan Jansson.

I år räknar Polarium med att omsätta 1,25 miljarder kronor genom en tillväxt på drygt 60 procent. Om två år är målsättningen att sälja för 5 miljarder. Och det med lönsamhet, i fjol låg rörelsemarginalen på 13,5 procent. Det betyder också starka finanser, bolaget gjorde sin senaste kapitalanskaffning 2018.

”Vi har en extrem fördel i att ha så starka och aktiva ägare med Vargas, Beijerinvest och Roosgruppen. Vi hade inte kunnat bygga storskaliga batteribolag i Sverige utan Harald Mix”, säger Stefan Jansson som nu samtidigt gör bolaget börsfähigt. 

”Fortsatt tillväxt genom ett eventuellt förvärv, men också ytterligare produktutveckling eller fler fabriksetableringar kan göra en börsnotering aktuell.”

Läs mer om batterier:
– ”Energifrågan är enkel jämfört med återvinningsfrågan”
– Svenska forskare går på jakt efter nästa Northvolt 

Norrsken startar ”Nobelpris för entreprenörer” med Obama Foundation

Norrsken går ihop med Obama Foundation och flera andra tunga investerare för att instifta ett ”Nobelpris” för impactbolag. Bland de hundra aktörerna som tävlar om att bli den första vinnaren återfinns Northvolt, H2 Green Steel och tio andra svenska bolag.

Erik Engellau-Nilsson, Niklas Adelberth och Barack Obama inblandade i ett nytt pris som ska gå till impactbolagen med störst potential att göra en positiv skillnad.
Erik Engellau-Nilsson, Niklas Adelberth och Barack Obama inblandade i ett nytt pris som ska gå till impactbolagen med störst potential att göra en positiv skillnad.Foto:Patrik Linden/Charles Rex Arbogast

Impact 100 är ett nytt initiativ från stiftelsen Norrsken som går ut på att lista de 100 företag som kan göra störst skillnad med att hjälpa världen att uppfylla FN:s 17 globala mål. Två bolag på listan, ett värderat under 1 miljard dollar och ett värderat över, kommer att prisas för att ha störst impactpotential.

”Vi vill skapa vår tids Nobelpris för entreprenörer. Vi vill sätta strålkastarljuset på de som borde hyllas allra mest, nämligen personerna som bygger bolagen som löser vår tids stora samhällsproblem”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Norrskens grundare, som även var med och startade upp Klarna, Niklas Adelberth kommer att tillsammans sju andra jurymedlemmar, FN:s assisterande generalsekreterare Ulrika Modéer, bestämma vilka vinnarna blir. De kommer att presenteras vid en ceremoni 8 september och ta emot sina pris från prins Daniel. 

Prins Daneil är prisutdelare.
Prins Daneil är prisutdelare.Foto:Evelina Carborn

”Så fort man pratar om vår tids stora utmaningar blir det ofta ganska betungande. Vi vill ta ett nytt grepp för att skapa något som drar till sig uppmärksamhet och som är roligt att ta del av”, säger Erik Engellau-Nilsson och fortsätter:

”Tanken bakom det hela är att lyfta förebilder. Barn vill ju imitera personer de ser upp till. Vad skulle hända om de började inspireras mer av Norman Borlaug än av Kim Kardashian?”

Vetenskapsmannen Borlaug utvecklade bland annat olika typer av lättodlade vetesorter i mitten av 1900-talet. Han sägs ha räddat en miljard människor undan svält och fick Nobelpriset 1970 för att ha bidragit till världsfreden genom att öka tillgången på mat. 

Företagen som är med på Impact 100-listan har nominerats av de samarbetspartners som Norrsken samlat kring projektet. Det är bland annat Obama Foundation, BMW Foundation, EQT Foundation samt många stora investerare inom impactområdet så som Acumen, Summa Equity och Katapult.

Erik Engellau-Nilssons förhoppning är att antalet samarbetspartners ska fördubblas till nästa år.

”Nobelpriset har haft 100 år på sig att bygga sin plattform och vi hoppas att det inte tar lika lång tid som oss. Men vi är ödmjuka med att vi bara börjar nu och att det tar lite tid att bygga något som får genomslag runt om i hela världen”, säger han.

Hela tolv svenska bolag, däribland Northvolt och H2 Green Steel och Einride, är med och tävlar om priserna. 

”Sverige har legat och fortsätter att ligga långt framme i det här området. Både i relativa och absoluta siffror låg Sverige högst i Europa sett till investeringar i fjol. Vi har mer pengar som går in i sektorn än Tyskland och det får konsekvenser som det här.”

Vinnarna på Impact 100-listan kommer inte att få några prispengar. Förhoppningen är att uppmärksamheten ska leda till att fler investerare får upp ögonen för dem. Bolagen kommer även få vara med i juryn som utser nästa års vinnare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera