ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Flytt ger 420.000 kunder mer hållbart pensionssparande

  • Foto: Henrik Holmberg
  • Foto: JOHN MCCONNICO

Nordea Liv & Pension har under 2019 flyttat 22 miljarder kronor från traditionella investeringar för att minska påverkan på klimat och miljö. 

”Vi har ett mål om att samtliga investeringar ska ligga i linje med 1,5-gradersmålet”, säger hållbarhetschef Peter Sandahl.

De 22 miljarderna har enligt Nordea skiftats om från traditionella investeringar, till investeringar som banken uppger har ett ”lågt koldioxidavtryck och strikta hållbarhetskriterier”. 

Totalt berörs drygt 420.000 kunder som nu har fått ett mer hållbart pensionssparande. 

Åtgärden är en av flera inom pensionsbolagets klimatstrategi, vilken ytterst syftar till att samtliga investeringar ska ligga i linje med målet om max 1,5 graders uppvärmning. 

Exakt vad ett ”lågt koldioxidavtryck” innebär och hur det definieras går att diskutera, enligt Peter Sandahl som är hållbarhetschef för Nordea Liv & Pension. 

”Det är ett relativt begrepp, vilket innebär att vi ska ha ett koldioxidavtryck för de här portföljerna som väsentligt understiger jämförelseindex för traditionellt globalt aktieindex. Men det är svårt att i absoluta tal prata om vad som är lågt eller inte.”

Enligt Nordea Liv & Pension ska omställningen ha minskat portföljens koldioxidavtryck med uppskattningsvis nära 50 procent.

Merparten av de aktieinvesteringar som Nordea Liv & Pension säger sig kunna styra över – motsvarande 70 miljarder av totalt 131 miljarder – ska ha lagts om. 

Varför inte utesluta fossila investeringar helt i det ni styr över?

”Vi har i princip uteslutit exponering mot den fossila sektorn. I arbetet med att minska koldioxidavtrycket måste vi ha en förvaltning där majoriteten av bulken i portföljen kan bedrivas med rimligt investeringsunivers. Ju fler krav du ställer, desto svårare får du att hitta en riskdiversifiering”, säger Peter Sandahl.

Enligt hållbarhetschefen sker omläggningen efter ett hårt tryck från kunder på såväl avtals- som tjänstepensionssidan, samt privata kunder. Han säger också att skiftet borde ha gjorts tidigare.

”Men den här världen har förändrats och fortsätter att förändras väldigt snabbt. Att vi har fått bättre verktyg och data har underlättat.”

Vad ger det här kunderna?

”Det är en del av hur vi hanterar risk för våra kunder. Vi är dessutom övertygade om att det är positivt för avkastningen att integrera den här typen av aspekter”, säger Peter Sandahl. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer