Annons

Nordea: Här finns framtidens investeringar

För den på jakt efter avkastning är positiv selektering där ESG-information integrerats att föredra framför en exkluderande strategi, enligt en studie från Nordea. 

Eva Palmborg.
Eva Palmborg.

Det finns inga starka bevis för att strategier som enkom tillämpar exkludering i sitt hållbarhetsarbete skulle addera mer avkastning till sina investerare. Den slutsatsen drar Nordea i en ny rapport, efter att ha sammanställt ett 20-tal akademiska studier. 

Bästa strategi är i stället positiv selektering, enligt Eva Palmborg, chef för Hållbara investeringar på Nordea. 

”En vinnande strategi sett till avkastning är att integrera ESG-information i sina beslut”, säger hon. 

Historiskt sett har exkludering av bolag som inte anses bidra till hållbarhetsarbete – eller än värre motarbeta det – varit den vanligaste strategin för investerare. Att plocka bort det man inte vill ha är ännu vanligast, men sedan 2014/2015 har ett skifte skett. 

”Runt 2015, året då både Parisavtalet och de 17 hållbarhetsmålen antogs, ser vi ett signifikant skifte där exkluderande strategier minskar i tillväxt och strategier som analyserar bolag utifrån ESG-faktorer i den finansiella analysen ökar.”

Du vill se mer inkludering, snarare än exkludering?

”Om du bara exkluderar bolag, då lägger du inte till någon extra information om bolagen. Om man integrerar ESG tar man till en annan typ av information när man fattar sitt investeringsbeslut. Och det är den informationen som vi ser är så viktig när vi tittar på avkastning. Vi ser också att miljö, social hållbarhet och ägarstyrning är faktorer som kommer att öka i framtiden”, säger Eva Palmborg. 

Ni har kommit fram till att integrering är en bättre metod än exkludering, baserat på avkastning som enda parameter. Om man i stället väljer en moralisk eller etisk utgångspunkt, då kanske det kan finnas skäl till att också exkludera bolag?

”Jag tror inte att de strider mot varandra. Om du analyserar ett bolag utifrån ESG-faktorer, då kommer du inte att investera i ett vapenbolag, för de bidrar inte till en hållbar utveckling. Du kommer inte att investera i ett oljebolag om de inte visar att de gör en transformation mot klimatmålen enligt Parisavtalet. Jag tycker inte att du kompromissar om du väljer inkludering som metod, men du analyserar bolagen på ett mer holistiskt sätt. Om du exkluderar bolag, så kan du fortfarande investera i andra bolag som inte bidrar till den hållbara utvecklingen.”

Världen över, men framför allt i Europa, har regleringarna kring hållbarhet ökat i snabb takt. Sedan 2014 har lagstiftning och policys ökat med 72 procent globalt, enligt Nordea. Eva Palmborg tror att det bara kommer att bli mer.

”Om vi tittar framåt ser vi att de här investeringsmöjligheterna kommer att öka kraftigt. Regeringar och samhällen måste möta klimatmålen, och de tio kommande åren är avgörande för det. Så om du vill investera i bra bolag som är väl positionerade mot stora globala utmaningar – och få en bra avkastning – så måste du inkludera ESG-faktorer”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?