Nordea börjar kartlägga sina svåraste utsläpp

Nordea går som första svenska bank med i branschsamarbetet PCAF (Partnership for Carbon Accounting Financials).

”Vi får ett sätt att mäta, följa och redovisa våra mest signifikanta utsläpp”, säger Ylva Hannestad, vice Hållbarhetschef på Nordea. 

Ylva Hannestad, vice Hållbarhetschef på Nordea.
Ylva Hannestad, vice Hållbarhetschef på Nordea.

Genom medlemskapet i PCAF åtar sig Nordea NDA SE 0% Dagens utveckling att mäta, redovisa och rapportera sina mest signifikanta utsläpp, scope 3 kallade. För banker och inom finansbranschen handlar det dock inte om samma utsläpp som andra företag rapporterar, utan om det samlade avtrycket hos de bolag man finansierar och investerar i.

”Våra största utsläpp kommer inte från resor eller materialval på kontoret. De kommer från de bolag vi investerar i. Med PCAF får vi ett sätt att mäta, följa och redovisa våra mest signifikanta utsläpp. Ju fler banker som går med, desto bättre jämförbarhet blir det för kunden”, säger Ylva Hannestad. 

Konkret handlar det om sex tillgångsslag där banken ska redovisa sin påverkan: noterade aktier och obligationer, företagslån, projektfinansiering, kommersiella fastigheter, bolån samt fordonslån.

Förenklat tittar banken på hur mycket den lånar ut till ett bolag i förhållande till bolagets totala skuld, och sätter detta lån i relation till de utsläpp bolaget gör. 

”Därefter kan vi räkna ut hur stor del vi själva har i bolagets utsläpp”, säger Ylva Hannestad. 

En utmaning i arbetet är bristen på tillgänglig data, då många bolag brister i sin rapportering. I Di:s klimatindex redovisar i dag drygt fyra av tio bolag sina utsläpp i den egna verksamheten, och bara tre av tio redovisar för utsläppen längs hela värdekedjan. 

”Under nästa år kommer vi att jobba med att se hur datakvaliteten kan bli bättre. Det är en utmaning, men för oss är det viktigt att inte sitta och vänta på att bolag ska rapportera. Då data inte finns får vi använda oss av estimat för att få en bättre översikt av portföljen”, säger Ylva Hannestad. 

Utifrån den data ni ändå har, vilka slutsatser kan du dra av arbetet ni hittills gjort?
”Det är inget jag vill kommentera i dagsläget. Vi har gjort en pilot internt, men har valt att inte gå ut med information om vad vi kommit fram till.”

Först i årsredovisningen för 2021 lovar Nordea att redovisa sina utsläpp i linje med PCAF:s riktlinjer, detta eftersom man säger sig vilja garantera ett resultat som är kvalitetssäkrat. 

Arbetet med Partnership for Carbon Accounting Financials inleddes 2015, men det är först i år som initiativet noterats som en standard i enlighet med GHG-protokollets riktlinjer. GHG-protokollet är den mest etablerade standarden för att beräkna och rapportera utsläpp av växthusgaser. 

PCAF består i dag 90 finansinstitut över hela världen, med tillgångar på nära 19 biljoner dollar. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?