Det är organisationerna New Climate Institute och Carbon Market Watch som gett ut ”Corporate Climate Responsibility Monitor”. Där granskas hur klimatlöftena från 25 av världens största bolag faktiskt ska uppfyllas. Samtliga har utlovat någon variant av netto nollutsläpp senast 2030, 2040 eller 2050.
”Vi ville upptäcka så många goda exempel som möjligt, men blev faktiskt överraskade och besvikna på integriteten i företagens påståenden”, säger Thomas Day, som jobbar på New Climate Institute.
Många av bolagen får kritik för att de inte har tillräckligt detaljerade planer för att minska utsläpp, specifikt i leverantörskedjan. Bara tre bolag, Maersk, Vodafone och Deutsche Telekom, förbinder sig till att minska utsläppen med över 90 procent i hela värdekedjan.
”Medan pressen på företagen att agera på klimatförändringarna ökar, saknar deras ambitiösa och rubrikvänliga påståenden ofta riktig substans”, säger Thomas Day.
Bolagens planer anses inte konkret gå ut på att dra ner på utsläppen, utan många av aktörerna förlitar sig exempelvis på klimatkompensationsåtgärder. Vissa anklagas även för bokföringstrick och att dölja viktig information. Det kan handla om redovisning av certifikat för förnybar energi. Eftersom el handlas lokalt där produktionen äger rum kan en produkt som på pappret ser ut att ha orsaka lite utsläpp var tillverkad med hjälp av kolkraft.
Sedan finns det också bolag som har brister i hur de räknar. Ett exempel är tyska Eon som exkluderar energiförsäljning till grossistbranschen när de räknar vilka utsläpp som ska ner till noll. Enligt rapporten står segmentet för 40 procent av energiomsättningen.
”Vilseledande marknadsföring av företagen har riktiga konsekvenser på konsumenter och lagstiftare. Vi luras till att tro att de vidtar korrekta åtgärder, när det är långt ifrån fallet. Utan mer reglering kommer det här att fortsätta. Vi behöver att regeringar och myndigheter tar sig i kragen och sätter stopp för den här ”greenwashing”-trenden”, säger Gilles Dufrasne på Carbon Market Watch.
Inget bolag når det högsta betyget, ”high integrity”, för hur väl åtgärderna rimmar med målen. Det danska konglomeratet Maersk är det enda bolaget som får näst högsta ”reasonable integrity”. Apple, Sony och Vodafone får mellanbetyget ”moderate integrity” medan Ikea, Google och åtta andra bolag får ”low integrity”.
Ikea har lovat att bli klimatpositiva inom de närmsta åtta åren, men kommer bara lyckas skära ned 15 procent av sina egna utsläpp. Det gör att bolagets mål är vilseledande, enligt rapporten. Möbeljätten får dock beröm för att vara transparent med utsläppsdata.
Hela elva bolag, däribland BMW, Eon och Unilever får bottenbetyget ”very low integrity”.