Annons

Nina Ekelund: Storbolagens löfte klingar ihåligt

Svenska storbolag har ett särkilt ansvar att minska utsläppen av växthusgaser snabbt. Det säger Hagainitiativets generalsekreterare Nina Ekelund.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Utsläppen från svenska storföretag minskade 2,6 procent i fjol. Hur ser du på det?

"Ska vi klara Parisavtalet måste utsläppsminskningen ligga på allra minst 7 procent per år. Vi kan inte vänta med att minska utsläppen snabbare, och då krävs mer av storbolagen."

Varför krävs mer av storbolagen?

"De har resurser och kapacitet att ställa om. Dessutom är det lönsamt och stärker varumärket. Du får gigantiska värdeförluster av att inte jobba med cirkulär ekonomi. Varför då inte skynda på?"

Sverige har ett mål om nettonoll i utsläpp till 2045. Hagainitiativets 15 företag har samma mål till 2030. Varför?

"För att det är lönsamt och skapar affärsmöjligheter. Men 2030-målet – som kräver en genomsnittlig minskningstakt på drygt 10 procent per år – förutsätter att politiken sätter relevanta styrmedel. Det här är vårt sätt att trycka på."

Med tanke på att utsläppen globalt måste börja vika nedåt år 2020 – hinner vi med fortsatt expansion av storbolagens verksamhet innan de hittat en cirkulär affärsmodell?

"Man kan inte invänta den cirkulära affärsmodellen. Men det finns mycket som är lönsamt att göra redan nu, det är bara att sätta igång. Alla företag bör sätt ett mål på 7 procents minskning av utsläppen per år – minst."

Löser företag höga utsläpp genom att köpa certifikat för förnybart?

"Man kan köpa certifikat om man samtidigt minskar sina utsläpp kraftigt. Om man inte gör det, utan bara köper certifikat – då klingar det ihåligt."

Nordeas hållbarhetschef Sasja Beslik efterlyser ett kvartalsmässigt index för utsläpp, så att det blir lättare att följa utvecklingen. Hur ser du på det?

"Jättebra! Nu finns så mycket digital teknik att det är ganska lätt att i tid upptäcka om utsläppen barkar iväg åt något håll. Det ska vi dra nytta av. Hagas företag har varit otroligt transparenta med sina utsläpp, vilket krävs av alla bolag om vi ska klara transformationen till ett hållbart samhälle."

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera