ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Naturvårdsverket: Systemskifte för konsumtionsvanor

  • Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Andelen svenskar som kan tänka sig att laga sina kläder samt hyra kläder och köpa mindre mängder textil har ökat under det senaste året.

Det visar en undersökning som Naturvårdsverket har genomfört och enligt myndigheten genomgår konsumtionsbeteendet nu en större förändring.

”Det vi nu ser i den nya konsumentundersökningen är ett systemskifte i hur vi svenskar konsumerar kläder. Tidigare har vi varit väldigt ointresserade av att hyra kläder jämfört med hur det ser ut i andra länder”, säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Undersökningen visar bland annat att nästan fyra av tio kan tänka sig att hyra eller låna kläder och att nästan tre av tio anger att de lånar, delar eller hyr kläder ofta eller ibland.

Drygt sju av tio kan tänka sig att köpa mer second hand och drygt hälften anger att de i någon utsträckning köper begagnade kläder.

Även Avfall Sverige gör regelbundna undersökningar av svenskarnas konsumtion. Den senaste undersökningen från våren 2019 visar att hälften av svenskarna inte använder stora delar av sin garderob och att en femtedel av kvinnorna handlar ett plagg som de egentligen inte har ett behov av, varannan månad eller oftare.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer