ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Naturvårdsverket: Smutsiga bilar ska få betala högre skatt

Trots omfattande insatser för att förbättra luftkvaliteten i städerna riskerar Sverige böter eftersom EU:s gränsvärden överskrids.  Problemen är störst i tätorterna och trafiken är den största källan till utsläppen. 

På regeringens uppdrag har Naturvårdverket nu tagit fram en åtgärdslista med 20 punkter som ska förbättra luftkvaliteten i svenska städer. Det handlar till exempel om flexiblare och bättre verktyg till kommunerna så att de har större möjlighet att komma till rätta med problemen. 

Ett annat förslag på åtgärdslistan är differentierad trängselskatt så att fordon med högre utsläpp ska få högre skatt. En del av skatten ska då utgöras av en miljöavgift som gör att den nya trängselskatten även kan användas i områden som inte har problem med trängsel utan bara med dålig luft. Exempel på platser där en ny typ av trängselskatt skulle kunna bidra till lägre halter av kvävedioxider är E6 genom Gårda i Göteborg och E4 i Skellefteå.

Ytterligare ett förslag innebär att Naturvårdsverket ska granska kommunernas åtgärdsprogram. Om myndigheten inte anser att de är fullständiga lämnas de vidare till regeringen som kan fatta beslut om fler åtgärder. 

Beräkningar från Naturvårdverket visar att cirka 7.600 människor dör i förtid av luftrelaterad ohälsa. Barn är känsligare för luftföroreningar än vuxna och många olika symptom och negativa hälsoeffekter hos barn kan kopplas till dålig luft. Problemen med höga föroreningshalter och överskridanden av miljökvalitetsnormerna är störst i tätorter och trafiken är den huvudsakliga källan till utsläppen.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer