ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Naturvårdsverket: Klimatklivet är relativt kostnadseffektivt

  • En stor del, 60 procent, har investerats inom området fossilfria transporter. Foto: Anders Wiklund/TT

Det finns en stor investeringsvilja för klimatåtgärder hos företagen, visar en färsk lägesrapport från Naturvårdsverket.

En majoritet av pengarna inom klimatklivet, 75 procent, har gått till företag. En stor del, 60 procent, har investerats inom området fossilfria transporter. Bland transportsatsningarna finns bland annat investeringar i laddstolpar och tankstationer för flytande biogas. Det visar en lägesbeskrivning av Klimatklivet som Naturvårdsverket lämnar till regeringen i dag.

Lägesbeskrivningen visar också att Klimatklivet sedan införandet 2015 totalt gett 4,7 miljarder kronor i stöd till 3 200 åtgärder. De totala investeringarna som gjorts med stöd av Klimatklivet uppgår till över 10 miljarder kronor.

Naturvårdsverket menar att det i dag finns en stor investeringsvilja för klimatåtgärder hos företagen. I en kommentar till lägesbeskrivningen skriver Naturvårdsverket också att det finns ett fortsatt behov av riskdelning och medfinansiering mellan stat och näringsliv.

”Det finns osäkerhet, risker och ofta högre initiala kostnader förknippat med ny teknik och ansvaret för att driva utvecklingen i rätt riktning kan inte enbart ligga på de enskilda företagen. Riktade investeringsstöd som Klimatklivet är ett relativt kostnadseffektivt sätt att nå målen mot fossilfrihet. Kostnaden för bidraget kan beräknas till 20 öre per kilo koldioxid vilket är en bråkdel av nivån för den generella koldioxidskatten”, skriver myndigheten i en kommentar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer