Annons

Nästa supergruva: Svenska hamnar

Värdefulla metaller kan finnas i bottensedimenten i svenska hamnar. Det visar en ny studie. Och forskargruppen bakom studien är inte ensamma om att peka på avfall som framtida resurs för utvinning av mineraler.

Foto:Göteborgs Hamn AB

Giftiga hamnbottnar är ett stort problem, men i framtiden kan det förorenade bottenslammet kanske bli en tillgång. Det visar en ny studie från Chalmers i Göteborg. Bland annat handlar det om koppar, bly och det värdefulla konfliktmineralet kobolt.

”De flesta ämnen som cirkulerar i samhället i dag kommer att kunna återfinnas i sedimenten, bottenmassor från sjö- och havsbottnar, eftersom de transporteras med dagvattnet”, säger Anna Norén, doktorand på institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, som står bakom studien. 

Anna Norén, doktorand på institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.
Anna Norén, doktorand på institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.

Hon är inte ensam om att intressera sig för mineralfyndigheter i industrins och samhällets restprodukter. Ökad global efterfrågan på mineraler i kombination med tuffare miljölagstiftning för både gruvbrytning och avfallshantering har lett till att återvinning av material blivit mer intressant.

De hamnar som forskargruppen på Chalmers undersökt är bara ett exempel. Anna Norén berättar att exempelvis Göteborgs hamn behöver muddras vart tredje till femte år för att hålla farlederna öppna, vilket resulterar i stora sedimentmassor som i många fall är förorenade. 

”Traditionellt har detta hamnat på soptippen eller dumpats till havs i en djuphavsdeponi. Nya tuffare EU-regler för deponier, och miljökrav, gör det dock dyrare att göra på det sättet, vilket gör att allt fler aktörer istället vill ta hand om och rena sedimenten”, säger hon. 

”Vi ser att det finns potential både miljömässigt och ekonomiskt”

Försök har bland annat gjorts med att blanda sedimenten med cement för att skapa fyllnadsmassa.

”Vi vill ha ett säkert sediment och skulle vi dessutom kunna tillgodogöra oss metallerna är det win-win. I studien har vi räknat på hur mycket en metallextraktion kan kosta för att inte bli dyrare än deponi. Vi ser att det finns potential både miljömässigt och ekonomiskt”, säger Anna Norén.

Kostsamma muddringsprojekt skulle delvis kunna finansieras genom återvinning av metaller i bottensedimentet, enligt en ny studie.
Kostsamma muddringsprojekt skulle delvis kunna finansieras genom återvinning av metaller i bottensedimentet, enligt en ny studie.Foto:Göteborgs Hamn AB

Att titta på bottensediment är ett nytt fält. Men det finns andra källor till återvinning där studierna kommit längre. Bland annat gruvavfall.

Anders Hallberg, malmgeolog på SGU, har arbetat med att på regeringens uppdrag ta reda på metallinnehållet i anrikningssand från anrikningsverk och också undersökt  metallinnehållet i gråbergshögar. Syftet var att se om metaller som tidigare har betraktas som ointressanta men som i dag räknas som kritiska skulle finnas där. 

Han berättar att man i samband med utredningen hittat flera intressanta deponier med anrikningssand med bland annat sällsynta jordartsmetaller, kobolt, molybden och fosfor. Halterna är låga, men absolut inte ointressanta, speciellt på längre sikt.

”De metallhalter vi hittat är inte tillräckliga till för att göra dem brytvärda i dag, men kanske om 10-15 år. Samtidigt kan det vara viktigt för Sverige att vi kan utvinna viktiga metaller i händelse av en avspärrning av landet eller liknande leveransproblem”, säger han.

Han skulle gärna se att tekniken utvecklas ytterligare på området.

”Sverige är inte ledande vad gäller gruvbrytning i dag, som vi var för 50-100 år sedan. Däremot är den svenska industrin för gruvutrustning världsledande. Om vi utvecklar en teknik för att ta hand om gruvavfall kan vi kanske bli världsledande även på det området.”


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?