ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Impact-bolagen

Nasdaq räknar med grön våg på börsen

  • Intresset för investeringar i miljö- och klimatföretag har nått aktiemarknaden, visar en sammanställning från Nasdaq. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
  • Björn Jernström, Ferroamps grundare. Foto: Evelina Carborn

Det ökade intresset för investeringar i miljö- och klimatföretag gäller inte bara uppstartsbolag, utan har även nått aktiemarknaden. 

Under åren 2017-2019 noterades fler så kallade cleantech-bolag på Nasdaqs First North-lista än flera andra börser i Europa.

Elva bolag noterades inom cleantech-sektorn på First North från starten av 2017 och fram till sommaren 2019. Det motsvarade knappt tio procent av det totala antalet noteringar.

Under samma period hade tvåan Wiener Börse nio cleantech-noteringar och Euronext i Paris åtta, följt av London AIM och Main market som hade sju noteringar vardera.

”Kunskapen om dessa bolag har blivit bättre, men framför allt är det fler bolag som börjar tjäna pengar. Tidigare fanns det många bolag, men de var i väldigt tidig fas. Det som var förhoppningsbolag har börjat få in order, mognat och bevisat att de har en affärsmodell”, säger Niclas Holmberg, noteringsansvarig på Nasdaq i Sverige.

Det finns i dagsläget ingen särskild sektorkod för cleantech-bolag, utan Nasdaq har gjort en manuell genomgång av alla noteringar på ett tiotal europeiska börser under perioden. Siffrorna för de utländska börserna är inte uppdaterade för hösten ännu, men på First North noterades då ytterligare tre bolag inom sektorn.

”Vi är den ledande marknaden för tillväxtbolag inom cleantech. Generellt passar Sverige och det vi står för väldigt bra med miljövänliga bolag och vi vill ligga i framkant i detta”, säger Niclas Holmberg.

Hur garanterar ni kvaliteten på de bolag som noteras?

”Vår roll är att säkerställa att bolagen uppfyller våra noteringskrav och att de har kapacitet för att hantera den publika marknaden, bland annat när det kommer till informationsgivning. Därefter är det upp till marknaden att bedöma själva affärsmodellen och sätta ett pris på aktierna”, säger Niclas Holmberg.

Di kunde nyligen rapportera att allt mer kapital söker sig till cleantech-sektorn. Under fjolåret uppgick direktinvesteringar i framför allt mindre svenska cleantech-bolag preliminärt till 483 miljoner euro, motsvarande drygt fem miljarder kronor, enligt en sammanställning från Cleantech Scandinavia.

”Riskkapitalvärlden har tidigare inte varit så aktiv inom cleantech, eftersom det inte varit bolag som lätt kunnat skala på en gång. Då har börsen varit nästan enda vägen att göra en tillväxtresa för de här bolagen”, säger Niclas Holmberg.

Han tror också att intresset för sektorn fortfarande bara är i sin linda och kommer att öka i takt med att politiska beslut som planerna för ett fossilfritt Sverige och ett klimatneutralt Europa får genomslag.

”Alla förstår att befintliga stora bolag kommer att ta en stor del, men det kommer också att finnas en uppsjö av bolag som kommer att vara med och lösa alla nya utmaningar. Det handlar om allt från vindkraftbolag till vågkraft och smarta energilösningar för industrin.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer