1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Nasdaq lanserar plattform för hållbara finanser

Börsoperatören Nasdaq lanserar en ny plattform med data över bland annat bolags koldioxidutsläpp, klimatrisker och påverkan på den biologiska mångfalden.

Fredrik Höök, vd för svenska Ecogain som ska leverera data om biologisk mångfald till börsoperatören Nasdaq.
Fredrik Höök, vd för svenska Ecogain som ska leverera data om biologisk mångfald till börsoperatören Nasdaq.Foto:Press

Plattformen, med namnet ESG Data Hub, som lanseras under tisdagen ska ge investerare och finansinstitut tillgång till data och beslutsunderlag över bland annat bolags koldioxidutsläpp och klimatrisk, påverkan på biologisk mångfald och jämställdhet. 

Läs även: Nasdaq vill styra upp haussen – introducerar grön stämpel för börsens aktier

Datan sägs komma från branschledande bolag. Dessa bolag är bland annat Equileap för frågor om jämställdhet, Reprisk när det gäller varumärkesrisk, Munich Re för klimatrisker, Inrate när det gäller koldioxidutsläpp, Upright Project när det handlar om total nettopåverkan samt Clean Tech när det gäller förnybar teknik. För datan om biologisk mångfald har Nasdaq anlitat det svenska konsultbolaget Ecogain, som tidigare hette Enetjärn Natur.

Enligt Ecogain föddes samarbetet med Nasdaq ur de företagsdata som Ecogain samlar in och analyserar i sitt arbete med Ecogains Biodiversitetsindex. Det är en årlig kartläggning som Ecogain gör av bolags rapportering om biodiversitet.

”Nasdaq sänder en tydlig signal till företagen att de måste värdera biodiversitet som den affärskritiska risk den är. Kraven från investerare, myndigheter och kunder kommer fortsätta att öka. Därför är det nödvändigt för företagen att börja ta biodiversitet på allvar, för att framtidssäkra affärerna”, säger Fredrik Höök, vd för Ecogain, i en kommentar.

Datan om biologisk mångfald från Ecogain omfattar just nu stora företag i Norden och Baltikum, men ska under 2022 även inkludera delar av Europa och USA. 

Läs även: Amazon plöjer ner miljoner i svensk våtmark


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?