1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Nasdaq lanserar plattform för hållbara finanser

Börsoperatören Nasdaq lanserar en ny plattform med data över bland annat bolags koldioxidutsläpp, klimatrisker och påverkan på den biologiska mångfalden.

Fredrik Höök, vd för svenska Ecogain som ska leverera data om biologisk mångfald till börsoperatören Nasdaq.
Fredrik Höök, vd för svenska Ecogain som ska leverera data om biologisk mångfald till börsoperatören Nasdaq.Foto:Press

Plattformen, med namnet ESG Data Hub, som lanseras under tisdagen ska ge investerare och finansinstitut tillgång till data och beslutsunderlag över bland annat bolags koldioxidutsläpp och klimatrisk, påverkan på biologisk mångfald och jämställdhet. 

Läs även: Nasdaq vill styra upp haussen – introducerar grön stämpel för börsens aktier

Datan sägs komma från branschledande bolag. Dessa bolag är bland annat Equileap för frågor om jämställdhet, Reprisk när det gäller varumärkesrisk, Munich Re för klimatrisker, Inrate när det gäller koldioxidutsläpp, Upright Project när det handlar om total nettopåverkan samt Clean Tech när det gäller förnybar teknik. För datan om biologisk mångfald har Nasdaq anlitat det svenska konsultbolaget Ecogain, som tidigare hette Enetjärn Natur.

Enligt Ecogain föddes samarbetet med Nasdaq ur de företagsdata som Ecogain samlar in och analyserar i sitt arbete med Ecogains Biodiversitetsindex. Det är en årlig kartläggning som Ecogain gör av bolags rapportering om biodiversitet.

”Nasdaq sänder en tydlig signal till företagen att de måste värdera biodiversitet som den affärskritiska risk den är. Kraven från investerare, myndigheter och kunder kommer fortsätta att öka. Därför är det nödvändigt för företagen att börja ta biodiversitet på allvar, för att framtidssäkra affärerna”, säger Fredrik Höök, vd för Ecogain, i en kommentar.

Datan om biologisk mångfald från Ecogain omfattar just nu stora företag i Norden och Baltikum, men ska under 2022 även inkludera delar av Europa och USA. 

Läs även: Amazon plöjer ner miljoner i svensk våtmark

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera