1515
Annons

Nasdaq lanserar grön aktiestämpel – ”ska inte finnas alla möjliga olika”

I vår kommer börsoperatören Nasdaq att börja grönstämpla utvalda aktier. 

”Vi vill inte att det så småningom ska finnas alla möjliga olika gröna aktier”, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.

Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.
Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.Foto:Jack Mikrut

På kort tid har tre så kallat gröna aktier börjat handlas på Nasdaq genom att de underliggande bolagen har låtit sig hållbarhetsgranskas av en oberoende part.

Det här fenomenet har inspirerat börsoperatören. Under våren lanseras därför programmet Nasdaq Green Designations till vilket bolag kan ansöka för att låta sig synas i sömmarna och eventuellt få en grön stämpel.

”Vi arbetar just nu för fullt. Det här blir en plattform med ett tydligt budskap”, säger Adam Kostyál som är europeisk noteringschef på Nasdaq.

Han ser en nytta för de gröna bolagen i att kunna positionera sig gentemot investerare och anställda. Liksom för investerare som letar hållbara bolag.

”I dag är ESG-strategier inte bara 'nice to have'. Det är något alla måste ha”, säger han.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Hållbara investeringar har blivit en stekhet trend bland såväl småsparare som professionella investerare de senaste åren. Men vad som är grönt på riktigt är inte alltid helt lätt att avgöra.

Ett av börsoperatörens syften med programmet är också mycket riktigt att standardisera processen och själva hålla i den gröna stämpeln, snarare än att låta en hel flora av ”gröna aktier” växa fram på egen hand.

”Vi vill undvika risken för greenwashing och istället öka tryggheten. De tre gröna aktier som redan finns har gjort ett bra jobb. Men vi vill inte att det så småningom ska finnas alla möjliga olika gröna aktier. Därför vill vi vara med och säkerställa att bolagen går igenom en och samma process”, säger Adam Kostyál.

Det är inte fastslaget än exakt hur kraven kommer att se ut för att få titulera sin aktie som grön. Men bolagen, såväl sådana som redan handlas på börsen liksom sådana som vill noteras, kommer själva att få ansöka till programmet.

”Vi är inte experter på det här området utan bolagen kommer att granskas av externa experter”, säger Adam Kostyál.

Läs även: Knappt 3 procent av storbankernas fonder når högsta hållbarhetsnivån: ”Oroväckande”

Almi Green Invest – så ska näringslivet klara omställningen

Almi hör till de aktörer som föreslås få utökat uppdrag då näringslivet ska ställa om till hållbarhet. Den utredning som i dag lämnades över till regeringen vill se ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, och en grön Venture Debt-fond.

Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Ali Lorestani/TT

På måndagen presenterade regeringens utredare sina förslag på hur staten bättre ska kunna stötta näringslivets gröna omställning. Flera idéer lades på bordet, och klart är att Almi får flera nya uppdrag, om utredarna får som de vill. 

Främst handlar det om att Almi ska få skapa ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor. 

”De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar hos företag. Det ska vara uthålligt, aktivt och en flexibel minoritetsägare”, sa Martin Janhäll, en av de tre utredarna. 

Utredarna vill också se en grön Venture Debt-fond under Almi Green Invest. 

”Också den på 1,5 miljarder”, säger Martin Janhäll. 

Han och hans båda kolleger vill därtill tillföra Saminvest 1 miljard kronor för att utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

”Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta.”

I utredningen finns också förslag om att ta bort exportkriteriet för Exportkreditnämndens gröna krediter samt göra det möjligt för EKN och Riksgälden att ställa ut kreditgarantier för följdinvesteringar och samhällsomvandling. 

Utöver de finansiella delarna slår utredarna fast att Sverige i dag behöver mer kompetens för den gröna omställningen, inte minst offentliga rådgivare. 

”Personer som förstår ny teknik och nya affärsmodeller och kan bedöma risker som är kopplade till investeringar”, säger Kersti Karltorp. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger tog emot utredningen under en pressträff. 

De båda intygade att klimatomställningen är ett prioriterat område för den svenska regeringen, men att ”det finns ett enormt kapitalbehov”. 

Max Elger passade på att ge Sverigedemokraterna en känga efter, möjligen efter partiledare Jimmie Åkessons utspel i Sveriges Radio, där han bland annat säger att ”fler dör av kyla än av värme”. 

”Det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att ett sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen”, sa ministern. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera