Nasdaq lanserar grön aktiestämpel – ”ska inte finnas alla möjliga olika”

I vår kommer börsoperatören Nasdaq att börja grönstämpla utvalda aktier. 

”Vi vill inte att det så småningom ska finnas alla möjliga olika gröna aktier”, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.

Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.
Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq.Foto:Jack Mikrut

På kort tid har tre så kallat gröna aktier börjat handlas på Nasdaq genom att de underliggande bolagen har låtit sig hållbarhetsgranskas av en oberoende part.

Det här fenomenet har inspirerat börsoperatören. Under våren lanseras därför programmet Nasdaq Green Designations till vilket bolag kan ansöka för att låta sig synas i sömmarna och eventuellt få en grön stämpel.

”Vi arbetar just nu för fullt. Det här blir en plattform med ett tydligt budskap”, säger Adam Kostyál som är europeisk noteringschef på Nasdaq.

Han ser en nytta för de gröna bolagen i att kunna positionera sig gentemot investerare och anställda. Liksom för investerare som letar hållbara bolag.

”I dag är ESG-strategier inte bara 'nice to have'. Det är något alla måste ha”, säger han.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Hållbara investeringar har blivit en stekhet trend bland såväl småsparare som professionella investerare de senaste åren. Men vad som är grönt på riktigt är inte alltid helt lätt att avgöra.

Ett av börsoperatörens syften med programmet är också mycket riktigt att standardisera processen och själva hålla i den gröna stämpeln, snarare än att låta en hel flora av ”gröna aktier” växa fram på egen hand.

”Vi vill undvika risken för greenwashing och istället öka tryggheten. De tre gröna aktier som redan finns har gjort ett bra jobb. Men vi vill inte att det så småningom ska finnas alla möjliga olika gröna aktier. Därför vill vi vara med och säkerställa att bolagen går igenom en och samma process”, säger Adam Kostyál.

Det är inte fastslaget än exakt hur kraven kommer att se ut för att få titulera sin aktie som grön. Men bolagen, såväl sådana som redan handlas på börsen liksom sådana som vill noteras, kommer själva att få ansöka till programmet.

”Vi är inte experter på det här området utan bolagen kommer att granskas av externa experter”, säger Adam Kostyál.

Läs även: Knappt 3 procent av storbankernas fonder når högsta hållbarhetsnivån: ”Oroväckande”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?