1515

Nära tio klimatmiljarder i regeringens budget

Regeringen föreslår nära tio miljarder för ”grön återhämtning” i budgeten för 2021. Två miljarder av dem ska hjälpa kollektivtrafiken att hålla ut och klara krisen.

Foto:Jack Mikrut

Enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) bereder förslagen vägen för att klara utsläppsmålen för transporter till 2030.

Det är en rivstart för ekonomin och miljön, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), på en pressträff och miljö-, klimat- natursatsningarna i höstbudgeten från regeringen.

Han tillägger att ”nu blir det åka av”.

Isabella Lövin talar om en ”gamechanger”. Utöver förslagen som presenteras nu har regeringen öppnat för kreditgarantier på åtskilliga miljarder för att industrin ska kunna investera ”grönt”.

Det här är ett startskott för en grön rivstart, förra krisen räddades bankerna, nu räddar vi klimatet, säger Lövin.

Uppemot en miljard ska gå till grön omställning inom industrin, 2,2 miljarder till olika former av natursatsningar och 5,4 miljarder till klimatsmarta resor, bland annat kollektivtrafik som får ett riktat stöd om 2 miljarder, enligt förslaget.

Kraven från de svenska kollektivtrafikbolagen har varit ihärdiga eftersom resandet har minskat kraftigt under pandemin och intäkterna rasar. Tidigare i år har regeringen skjutit till 3 miljarder för att de ska hålla ut, nu föreslås ytterligare pengar nästa år.

Är det så att kollektivtrafiken inte klarar sig med det här får vi väl återkomma, men det här är beskedet vi har för 2021, säger Lövin till TT.

Miljöbonusen för den som köper en utsläppsfri bil ökar till 70.000 kronor och reglerna för vad som räknas som miljöbilar skärps något.

Martin Flack, utredare vid Klimatpolitiska rådet, är försiktigt positiv:

Man har tagit ett ambitiöst grepp, och det är bra att man är tydlig med den här satsningen. Den innehåller saker som vi i Klimatpolitiska rådet tidigare har diskuterat och haft med i våra rapporter. Men det är för tidigt att säga om det är tillräckligt och vad effekterna blir. Det får vi återkomma om.


Innehåll från Software AGAnnons

Digitalisering är en nyckelfaktor för lyckad grön omställning

Hållbarhetsfrågan angår oss alla, och i bransch efter bransch ställs allt högre krav – från såväl konsumenter som investerare. Det globala mjukvaruföretaget Software AG ser hur digitaliseringen kommer spela en stor roll i samhällets gröna omställning. – Genom att samla och analysera data kan vi hjälpa företag att skapa hållbara lösningar gentemot sina kunder, säger Mikael Ollevik, Vice President Nordics, Software AG.

Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen har lyft upp miljöfrågan på agendan och fått en hel värld att påbörja en omfattande transformation. 

– Alla pratar om hållbarhet, det är en självklarhet idag. Kunder och konsumenter sätter press, investerare sätter press och för den yngre generationen är gröna värden essentiellt när man väljer arbetsgivare. Företag tar hjälp av organisationer för att bli mer hållbara, det är inte bara ett måste för klimatets skull, men också ur affärssynpunkt för att fortsätta vara konkurrenskraftig idag, säger Josephe Blondaut, Product marketing and Sustainability expert, Software AG.

Erbjuder ett livscykelperspektiv

Software AG är med sina 50 år i branschen pionjärer inom data, och hjälper dagligen tusentals företag på den digitala resan. Hållbarhet och digitalisering går hand i hand säger Josephe, och menar att organisationer behöver förstå vikten av att inkorporera sin hållbarhetsstrategi i digitaliseringen.

– På Software AB erbjuder vi våra kunder ett livscykelperspektiv. Vi stödjer dem med vår plattform och hjälper dem att först sätta upp mål och strategier, sedan att implementera hållbara åtgärder. Till sist samlar vi in data och analyserar den, säger hon. 

– Hållbarhet handlar också om transparens, om att förstå företagets miljö och värderingar. Digitaliseringen underlättar för verksamheter att vara transparenta och gör det möjligt att få en överblick av hållbarhetsstrategin, inflikar Olli Lindroos, Business Lead Sustainability på Solita, en nära samarbetspartner till Software AG.

Programvaruindustrin en stor möjliggörare

Den gröna omställningen har bara börjat och digitaliseringen pågår för fullt. Software AG vet hur de bäst drar sitt strå till stacken. 

– Många företag behöver förbättra sin datahantering, struktur och strategi. Här är programvaruindustrin är en stor möjliggörare, säger Josephe.

Genom att få access till data kan företag snabba på och förbättra möjligheterna för hållbarhet. Software AG har tillsammans med partners gjort det möjligt att snabbt utveckla och skapa tjänster, som bland annat har hjälpt kunder som London Buses. Där bidrar Software AG:s teknologi till företagets hållbarhetsmål genom att minska CO2 och föroreningar med hjälp av analys av data om buss, förare och rutterna.

– I framtiden kommer vi vara mer hållbara än någonsin. Just nu är det mycket arbete med att optimera bättre system och ”städa upp” men så småningom kommer hållbarhetsarbetet bli ännu mer fokuserat och ribban läggas ännu högre, avslutar Mikael.

Software AG

For modern enterprises, software is the ultimate value driver. That’s why we set out to become the software pioneers of a truly connected world. It is our mission to empower you to become a truly connected enterprise. Using our industry-leading suite of products across integration & API management, IoT & analytics, and business transformation, we create a fluid flow of data between people, departments, systems, and devices.

We’re not new to this. Since 1969 we’ve been dedicated to integrating and connecting everything to help more than 10,000 businesses instantly see, decide, act — and thrive. 

Visit www.softwareag.com for more info.

Mer från Software AG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software AG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?