ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Myndigheterna kräver höjd koldioxidskatt

  • Foto: Hasse Holmberg

Sex myndigheter har tillsammans tagit fram sju förslag på hur omställningstakten av transportsektorn nu kan trappas upp. 

De sex myndigheterna Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Trafikverket och Transportstyrelsen har sedan 2016 arbetat med ett uppdrag om att öka omställningstakten. Nu presenterar de sin strategiska plan med sikte på förnybara drivmedel, energieffektiva och fossilfria fordon samt ett transporteffektivt samhälle.

Bland annat anser myndigheterna att en höjning och omfördelning av koldioxidskatten skulle ge incitament till många nya tänkbara åtgärder som minskar utsläppen i transportsektorn. 

Samtidigt föreslås en utredning om investeringsstöd till ökad produktion av förnybara drivmedel. De sex myndigheterna vill även att infrastrukturplaneringen ska utvecklas inom klimatmålets ramar och i linje med andra hänsynsmål.

Enligt myndigheterna går utvecklingen för transportomställningen åt rätt håll inom flera områden, men inte tillräckligt snabbt för att nå målen till år 2030 och 2045.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer