1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Myndigheter avslutar samordning av omställd transportsektor

Sex svenska myndigheter som har samordnat arbetet med omställningen av transportsektorn till fossilfrihet avslutar nu det gemensamma arbetet och presenterar en slutrapport, och föreslår fortsatt samarbete.

Under åren 2016–2019 har Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Energimyndigheten, Trafikverket och Transportstyrelsen haft i uppdrag att samordna arbetet med omställningen av transportsektorn till fossilfrihet. 

När nu uppdraget är avslutat har en slutrapport tagits fram som sammanfattar genomförandet och resultaten. Den innehåller också en utvärdering av arbetsprocessen och lärdomar från samordningen.

Susanne Lindmark, programledare för SOFT, säger i en kommentar:

”Vi kan konstatera att merparten av förslagen från den strategiska planen har tagits om hand av regeringen och blivit nya styrmedel och utredningar under de senaste åren. Många av förslagen har dessutom tagits vidare i regeringens första klimatpolitiska handlingsplan som presenterades i december 2019.”

Målet med samordningsuppdraget var att bidra till att växthusgasutsläppen från transportsektorn minskar med minst 70 procent, mellan år 2010 och 2030, samt bidra till klimatneutralitet år 2045.

Det egentliga arbetet med samordningsuppdraget avslutades vid årsskiftet och regeringen har inte återkommit med någon förlängning. I väntan på nya uppdrag från regeringen presenterar myndigheterna i sin slutrapport en rad förslag på hur fortsatt samverkan kan bedrivas. Myndigheterna vill bland annat fortsätta med att i området utveckla en gemensam omvärldsanalys och en samverkan kring scenarioarbete. I det senare fallet pågår arbete redan mellan framför allt Energimyndigheten, Trafikverket och Naturvårdsverket.

Här finns slutrapporten 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?