1515
Annons

Myndighet negativ till Moderatledarens förslag: ”kan permanenta ett dåligt miljöförhållande”

Ulf Kristersson vill pausa omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd, men enligt en av de ansvariga myndigheterna kan det få negativa konsekvenser.  

”Om det här stoppas kan man komma att permanenta ett dåligt miljöförhållande”, säger Anders Skarstedt på Havs- och vattenmyndigheten.

Ulf Kristersson
Ulf KristerssonFoto:Jack Mikrut

Den svenska vattenkraften ska miljöprövas för att förses med moderna miljövillkor. Många av kraftverken byggdes under tidigt 1900-tal, har aldrig genomgått någon prövning och saknar helt miljöanpassningar.

Prövningarna, som ska pågå i 20 år, har skapat oro bland elföretagen. De varnar för utdragna domstolsprocesser, alltför kostsamma åtgärder och hårda bedömningar som gör att produktionsbortfallet blir större än väntat.

Enligt regeringens plan ska som mest 1,5 TWh produktion försvinna, men både branschföreträdare och opposition har ifrågasatt hur det ska kunna garanteras. Tidigare i veckan gick därför Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut och krävde att regeringen ska pausa omprövningarna.

”Det här går bara inte. Jag vill därför att regeringen pausar omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd”, sade han till Di.

Havs- och vattenmyndigheten, en av tre myndigheter som har tagit fram den nationella planen för miljöprövningen, instämmer i att det inte går att garantera att produktionsbortfallet understiger regeringens maxgräns.

”Det är inte uttryckt i själva lagstiftningen eller i någon förordning, därför blir det svårt att använda uttryck som att man garanterar det”, säger Anders Skarstedt, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Ur myndighetens perspektiv, som är ansvarig för hållbart nyttjande av vattendrag och fiskeresurser, skulle ett stopp av prövningen däremot få negativa konsekvenser.

”Om det här stoppas kan man komma att permanenta ett dåligt miljöförhållande, där vi vet att man skulle kunna nå lite längre genom att göra prövningarna”, säger Anders Skarstedt.

Det handlar dels om negativ påverkan på fiskpopulationen. Djuren kan skadas direkt i turbinerna, men också av begränsade möjligheter att leta mat och föröka sig. I dag finns det teknik som begränsar den negativa påverkan, som galler som förhindrar att fiskarna passerar genom turbinerna. Havs- och vattenmyndigheten vill också gärna se bygge av fiskpassager både upp- och nedströms, och att vattenflödet kan anpassas med hänsyn till perioder när till exempel fisken leker.

”I dag vet vi att det går att minska påverkan, men det blir aldrig gjort om vi inte får till de här omprövningarna”, säger Anders Skarstedt och tillägger att det även finns ett tryck från EU om att gå vidare med prövningarna.

Att införa alla typiska miljöåtgärder på landets omkring 2100 vattenkraftverk ger ett förväntat produktionsbortfall på uppemot 16 TWh, alltså tio gånger mer än regeringens gräns, enligt beräkningar från bland annat Energimyndigheten. Det skulle vara svårt att argumentera för i domstol, där olika värden ska vägas mot varandra. Därför föreslås åtgärderna införas där de ger störst nytta i relation till produktionskapaciteten. I praktiken kan det innebära att större kraftverk får slappare regler, medan mindre får strängare regler, enligt Anders Skarstedt.

”Åtgärderna i sig är inte så kontroversiella, men det handlar om hur mycket de ska få kosta i form av byggnationskostnader och minskade elproduktion. Det kommer nog ta något år tills domstolen hinner göra några prövningar innan vi vet hur det går”, säger han.


Så ska EU snabbare slippa rysk energi

Obligatoriska solpaneler på nya hus och praktiska tips till allmänheten ska hjälpa EU att snabbare bli oberoende av den ryska energin.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
EU-kommissionens ordförande Ursula von der LeyenFoto:Johanna Geron

Med en kombination av åtgärder, döpt till Re Power EU, hoppas EU-kommissionen få bukt med det ryska gas- och oljeberoende som inte bara kostar dyra pengar, utan också göder den ryska krigsmakten i Ukraina.

I dagens stora plan ingår förslag om hårdare krav när det gäller energieffektivisering i EU och höjd målsättning för mer förnybara energikällor.

Bland annat ingår ett initiativ för att fasa in obligatoriska solpaneler i alla nya offentliga och kommersiella byggnader och även nya hyreshus.

Parallellt presenteras ännu fler nödåtgärder som medlemsländerna kan ta till på kort sikt för att hantera de stadigt stigande energipriserna.

”Exceptionella tider kräver exceptionella åtgärder och i dag presenterar vi ytterligare steg som medlemsländerna kan ta för att bekämpa de höga priserna”, säger energikommissionär Kadri Simson i ett pressmeddelande.

Bland åtgärderna ingår utökade möjligheter att reglera gaspriser till hushållen och använda energiföretagens extravinster för att stötta konsumenterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?