Annons

Morgan Stanley satsar 10 miljarder på klimatinvesteringar

Morgan Stanley ska öka investeringar i bolag som strävar efter att motverka klimatförändringar. Investmentbolaget lanserar en ny gren med över 10 miljarder kronor att förfoga över. 

Morgan Stanley vill vidra till att reducera utsläppen med en gigaton till 2050.
Morgan Stanley vill vidra till att reducera utsläppen med en gigaton till 2050.

Morgan Stanley Investment Management, MSIM, meddelade under måndagen att deras verksamhet för alternativa investeringar får ett nytt fokusområde. Den nya avdelningen, eller plattformen som bolaget kallar den, 1GT kommer att investera i företag som tillsammans undviker eller avlägsnar utsläpp motsvarande ett gigaton koldioxidekvivalenter fram till 2050. Det motsvarar ungefär 2 procent av de totala utsläppen i världen under 2020. 

Enligt Morgan Stanley uppgår innehavet i den aktuella portföljen redan till 6,4 miljarder kronor. Men Reuters rapporterar att 1GT kommer att förfoga över ytterligare 10,7 miljarder kronor till nya investeringar.

”Nu när Cop27 avslutats är det tydligare än någonsin att vi på tre sätt radikalt måste förändra den traditionella Private Equity-modellen för impactinvesteringar. För det första måste vi sträva efter klimatmål som är konkreta snarare än anekdotiska samt ambitiösa i stället för perifera.  För det andra anser vi att en betydande del av finansiella incitament bör kopplas till klimatmål, i syfte att åstadkomma betydelsefulla framsteg när det gäller klimatlösningar. För det tredje bör mätningen av dessa mål vara transparent för limited partners”, säger Vikram Raju, MSIM:s chef för klimatinvesteringar och 1GT-plattformen, i ett pressmeddelande. 

1GT kommer att investera i privata bolag, främst i Nordamerika och Europa. Fokusområdena uppges vara mobilitet, energi, hållbara livsmedel och jordbruk samt cirkulär ekonomi. Portföljbolagen kommer att erbjudas stöd av MSIM för att förbättra sin kartläggning och rapportering inom ESG-området.

Men investmentbolaget vill som i sina andra investeringar se finansiell avkastning, en strävan efter vinsttillväxt och förbättrade expansionsmöjligheter. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera