1515

Modern energi vägen ur fattigdom

Nästan 60 procent av det globala biståndet för energiinvesteringar i Afrika går till olja, kol och gas, konstaterar paneldeltagarna här intill. Det är en förfärande hög siffra som inte blir lättare att ta till sig i ljuset av den senaste rapporten från FN:s klimatpanel.

Enligt världens samlade forskarkår ligger vi farligt nära 1,5-gradersmålet, utsläppskurvorna måste å det snaraste vända brant nedåt.

Då håller det inte att “hjälpa” fattiga länder med investeringar i fossil energi. 

Uppgifterna om hur världen prioriterar sitt bistånd kommer från organisationen Oil Change International. Studien, som presenterades i juli i år, konstaterar att endast 18 procent av slantarna satsas på hållbar energi.

I dollar räknat rör det sig om nära 12 miljarder som varje år går till fossila investeringar i Afrika.

Mest pengar kommer föga förvånande från Kina. Tvåa på listan över hjälpande – eller snarare stjälpande – aktörer på kontinenten är Världsbanken, följt av Tyskland, Italien, Korea och Japan.

Nära 600 miljoner människor söder om Sahara – motsvarande 70 procent av befolkningen – har i dag inte tillgång till elektricitet. Att försöka stötta utsatta länder genom att bygga in dem i ett föråldrat energiberoende är skadligt för såväl människa som klimat.

Enligt Sida behöver de årliga investeringarna i sub-Sahara öka med 30–40 miljarder dollar. I dag ligger de på cirka en tredjedel av det beloppet. Med nuvarande utbyggnadstakt – som alltså till stor del sker fossilt – kommer antalet människor utan el att vara lika högt år 2030 som nu, till följd av befolkningsökningen.

Det drabbar inte bara enskilda. Det skulle också innebära ett misslyckande för Agenda 2030, där mål 7 handlar om att säkerställa en hållbar och modern energi för alla.

Sverige – som får sägas vara ett föregångsland – prioriterar sedan några år tillbaka det förnybara. Hos Sida har 14 av 16 strategier i Afrika ett sådant fokus. Där finns också projektet Power Africa, en gång initierat av Obama, som jobbar för att mobilisera privat kapital till investeringar i förnybar energi och energieffektivisering, vilket är nödvändigt för att få till krävd förändring.

Swedfund har sedan 2017 nya hållbara ägardirektiv, men låter hälsa att de ändrade inriktning och tog steget bort från olja, kol och gas redan 2014.

Sverige är ett i sammanhanget litet land och vårt främsta bidrag är inte monetärt. I stället handlar det om att leda genom att föregå med gott exempel.

Ingen kan tvivla på vart vi ska.

Inte ett endaste land på jorden har någonsin tagit sig ur fattigdom utan tillgång till modern energi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?