1515

Mitt i heta debatten: Storsatsning på biogas invigd – ”taxonomin gynnsam”

I dagarna inviger Gasum en anläggning för över 400 miljoner kronor där restprodukter från Stora Enso ska omvandlas till flytande biogas. Drygt 120 miljoner kronor kommer från ett statligt stöd. 

”Vi är glada över att den svenska regeringen stöttar biogasens tillväxt”, säger vd:n Johanna Lamminen.

Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund och en drönarbild över Gasums nya anlägging i Nymölla.
Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund och en drönarbild över Gasums nya anlägging i Nymölla.Bild:Kollage: TT/Gasum

Efter presentationen av EU:s taxonomi över hållbara investeringar har bioenergin varit föremål för en intensiv debatt.

Villkoren är för hårda, säger svenska branschföreträdare. Tvärtom, de är för milda, tycker miljörörelser i Europa. Utländska EU-parlamentariker har kallat bioenergikriterierna för ett resultat av svensk lobbyism. 

Mitt i allt detta presenterar Nordens största bioenergibolag Gasum sin nya anläggning i skånska Nymölla i anslutning till Stora Ensos massa- och pappersbruk. Vid invigningen deltog miljö- och klimatminister Per Bolund.

Fabriken är ett resultat av av investeringar på 270 miljoner kronor från Gasum som helägs av finska staten. Dessutom skjuter Stora Enso till 50 miljoner kronor medan svenska Naturvårdsverket bidrar med ytterligare drygt 120 miljoner kronor via Klimatklivet.

Gasums vd Johanna Lamminen välkomnar stödet från Sverige.

”Vi är glada över att den svenska regeringen stöttar biogasens tillväxt”, säger hon till Di TV.

Anläggningen, som genom ett syrefritt förlopp omvandlar processvatten från Stora Ensos bruk, ska årligen kunna producera flytande biogas i en mängd som motsvarar bränsleförbrukningen för uppemot 200 lastbilar.

”Fler och fler företag krokar arm kring biogasen”, säger Johanna Lamminen till Di TV.

Hon ser anläggningen som ett banbrytande sätt att producera energi och hon är inte orolig för taxonomins effekter:

”Vår förståelse är att taxonomin är gynnsam för den här sortens satsningar på biogas.”

På planeringsstadiet finns ytterligare två fabriker i Skåne som ska delfinansieras av Klimatklivet. 

Vid presentationen av det slutliga taxonomiförslaget specificerade EU att villkoren för bioenergi kommer att uppdateras i takt med annan lagstiftning. Men Gasums vd ser ljust på branschens framtid.

”Efterfrågan på förnybar gas är så stark att taxonomin i det här läget inte är något hot mot vår affär eller möjligheterna att göra den lönsam”, säger hon till Di TV.

I Sverige har bioenergibranschen studsat till över det faktum att taxonomins krav innebär att det för fordon i praktiken enbart kommer att vara el och vätgas, och inte biodrivmedel, som klassas som gröna tekniker med start 2026. Att biodrivmedel som framställs från grödor inte anses hållbara har också rört upp känslor.

Bland annat har den svenska branschorganisationen Svebio ställt sig mycket kritisk till taxonomiförslaget.

Vd:n Gustav Melin välkomnar nya bioenergisatsningar och ser positivt på branschens utvecklingsmöjligheter. Taxonomin har gjort investerare oroliga men han väntar sig också att restriktionerna kommer att mildras, säger han.

”Det är klart att det är ett problem att branschen nu börjar tveka. Men vi i branschen tror att vi kommer att lyckas att få politiker och allmänhet att förstå att det här är bra lösningar. Då kommer det att bli mycket mer biobränsle”, säger han.

Världsnaturfonden, WWF och ytterligare två organisationer hoppade av EU:s expertgrupp för hållbara finanser kort efter taxonomins presentation i protest mot kriterierna för bioenergi och skogsbruk.

Ola Hansén, som är klimatexpert på WWF i Sverige, säger att hans organisation inte är entydigt negativa till bioenergi. Energislaget har en roll att spela i klimatomställningen, men är samtidigt ett brett paraplybegrepp, betonar han.

”Hur 'bra' eller 'dålig' en viss form av bioenergi är när det gäller klimat och biologisk mångfald beror på detaljer som typ av insatsvara och dess ursprung. Generellt ser vi att rest- eller biprodukter från industrin och jordbruket, något biogasen vanligtvis görs av, har större potential jämfört med primära biobränslen”, säger han och fortsätter:

”Våra kollegor i Bryssel hoppade av EU:s expertgrupp för att de inte tycker att taxonomin lyckas med att bena ut vad som är mer eller mindre hållbart och för att EU-kommissionens slutversion i stora delar frångick de rekommendationer som expertgruppen tog fram.”

Se hela inslaget med Gasums vd Johanna Lamminen i spelaren ovan.

Läs mer:
Biodrivmedel från jordbruket ratas i taxonomin – ”Det är en katastrof”
Bioenergi, skog, fastigheter och vattenkraft: här är nya EU-taxonomin
Gröna bilister: Stoppa inte biogasbilar från upphandling

 


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du vanliga missen för internationella företag

Mer än 30 procent av de svenska medelstora företagen har i dag delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att internationella företag – oftast omedvetet – har svårt att leva upp till lokala regelverk när de sänder personal utomlands. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

Enligt Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, kan regelverksmissar bero på att man som arbetsgivare inte har insett innebörden av olika anställningsformer för regeltillämpningen. Eller att man helt enkelt förbisett att den utlandsutsända borde ha tillhört ett visst kollektivavtal även under utsändningen.

 – I praktiken kan dessa fall leda till att företaget inte följer gällande kollektivavtal. Ofta leder den typen av regelmiss till onödigt administrativt krångel, men det kan även ge ekonomiska konsekvenser, säger hon.  

Anställningsformen styr

En orsak till att svenska företag kan gå emot gällande regelverk är missar i definitionen av anställningsform. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning. 

– Det första steget för en lyckad utlandsutsändning är att fastställa ett tydligt syfte med uppdraget. Utifrån detta kan du utreda vilken omfattning och längd på utsändningen som krävs för att uppnå syftet med uppdraget – alltså vilken anställningsform som gäller.

Vilket land den utsända skickas till styr också vilka regelverk som tillämpas. Om personen exempelvis skickas till ett land inom EU gäller EU-förordningen 883/004, som reglerar rörligheten på den inre marknaden och socialförsäkringstillhörigheten. 

– När du väl har identifierat vilka regelverk som gäller kan du utifrån detta samt företagets egen pensionspolicy, ta fram en pensionsplan för den utlandsutsända. Här är det viktigt att upprätta ett tydligt upplägg för övriga försäkringar såsom sjukvårdsförsäkring och andra riskförmåner. Det minskar risken för fel längre fram. 

Ta hjälp av extern expertis

För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan du också ta hjälp av extern expertis, betonar Anna Svedman. Med hjälp av oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor rörande internationell personal kan du underlätta administrationsbördan för ditt företag, och undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel.  

– Vi på SPP hjälper mer än dig och ditt företag att skapa ett attraktivt förmånspaket även för era internationella medarbetare. För oss är det en självklarhet att kunna stötta upp och säkerställa en smidig process inför, under och efter en utlandsutsänding. 

Ta del SPPs fem steg för att lyckas med pensionspusslet vid en global expansion 

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?