ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Misslyckat FN-möte ställer högre krav på näringslivet

När politiken inte lever upp till förväntningarna ökar pressen på näringslivet att kliva fram. Sällan har det varit lika sant som nu, då FN-processen inte lyckas leverera som önskat i klimatarbetet.

Efter nära två dygn på övertid slutade klimatmötet i Madrid i vad deltagare kallar för ett misslyckande och en besvikelse. Diskrepansen mellan vad vetenskapen kräver för att vi ska undvika farliga klimatförändringar och vad världens ledare lyckas åstadkomma vid förhandlingsbordet är slående.

Som det ser ut just nu accelererar vi in i en uppvärmning av jorden som kraftigt kommer att förändra tillvaron som vi känner den i dag.

Bland dem som i hårdaste ordalag beskylls för att ha bromsat och förhalat i Madrid hör USA, Brasilien och Australien. 2019 års kraftiga bränder i Kalifornien, Amazonas och Sydney, som lämnat tusentals hemlösa, har uppenbart inte räckt till för att få dessa länders auktoritära ledare att ta klimathotet på allvar.

Borta är dynamiken från Paris, där såväl ledarskap som vilja till samarbete var ett annat. 

På plussidan från de senaste veckornas klimatarbete finns EU:s löfte om en ”grön giv” och det faktum att 26 av 27 länder är överens om att nå ett klimatneutralt Europa till 2050. För näringslivet sänder det här tydliga signaler om att den transformation som väntar ekonomin nu kan ta ytterligare fart.

Samtidigt står det förfärande klart att det arbete som ryms inom FN-processen inte är i närheten av tillräckligt. Och det har sagts länge nu, men tål att upprepas – när politiken inte lyckas leva upp till förväntningarna, då krävs att andra aktörer kliver in och tar ansvar.

Av den anledningen är det hoppfullt att se det som sker inom delar av finansvärlden och institutioner som Europeiska investeringsbanken och Världsbanken.

Av samma anledning är det värt att nämna att antalet företag som anslutit sig till vetenskapligt baserade mål på 1,5-grader nu uppgår till 177 stycken, vilket innebär att de lovar klimatneutralitet senast 2050. Enligt organisationerna bakom initiativet är det en dubblering av antalet bolag sedan september månads klimatmöte i New York.

I Madrid manade också 630 institutionella investerare världens länder att uppdatera sina nationella klimatplaner, att fasa ut kol och att upphöra med fossila subventioner.

Och det var inte för inte som FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade än fler bolag att gå före i klimatarbetet. Dels genom eget arbete i linje med vad forskningen kräver, dels genom att trappa upp kraven på politiken.

”Jag ber er att utmana era regeringar så att deras ekonomiska politik gör det möjligt för företag att investera i en framtid med nettonoll i utsläpp”, sa han.

Att vägarna framåt i klimatarbetet är fler än den som FN-processen erbjuder kan möjligen också illustreras av det faktum att Australien – ett land som alltså stretade emot rejält i Madrid – i veckan beslutade att gå med i den globala ledarskapsgrupp för den tunga industrins omställning som Sverige och Indien lanserat.

Australiens roll i övrigt beskrivs som sagt annars i inte smickrande ordalag. Tillsammans med Brasilien pekas man ut som den part som jobbat hårdast för att sänka Madridmötets mest centrala fråga, artikel 6, vilken ska sätta reglerna för marknadsmekanismer då ett land köper utsläppsminskningar i ett annat land.

Nu accepterade dock inte en majoritet av länderna några kryphål i Parisavtalets regelverk, vilket ledde till att ett beslut för andra klimatmötet på raken fick skjutas på framtiden.

Just frågan om kryphål är central – om det påminde inte minst Greta Thunberg.

”Länder hittar smarta sätt för att komma runt riktig handling, som att dubbelräkna utsläppsminskningar och att flytta sina utsläpp utomlands. De backar från löften om att höja ambitionen och vägrar betala för lösningar, förluster och skador”, sa den numera världsberömda svenska aktivisten i sitt tal från Madrid och varnade för ”smart bokföring och bra pr”.

Det här gäller för övrigt inte bara länder – utan i lika hög grad alla de företag som gör sitt bästa för att på olika sätt hitta kreativa svar på varför just deras verksamhet ska kunna fortsätta expandera och släppa ut växthusgaser.

Resultatet i Madrid kan tvivelsutan sägas vara ett uttryck för den politiska polarisering som råder i världen. Men utanför FN-processen växer kraven på konkret handling. 

Nästa år är det upp till alla länder att höja ambitionen och visa de demonstrerande ungdomarna att man tar deras ord på allvar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer