Annons

Minskat flygande med flygskatten

För första gången på fem år har antalet passagerare minskat under perioden april–september de senaste fem åren. Det framkommer i en ny rapport från Transportstyrelsen. 

Foto:Johan Nilsson / TT

Under perioden april–september 2018 flög 690 000 färre passagerare från svenska flygplatser än vad Transportstyrelsen prognostiserade hösten 2017. Det skriver myndigheten i utvärderingen vid namn “Första halvåret med svensk flygskatt”

“Det lägre antalet passagerare beror sannolikt till viss del på flygskatten, men också på andra faktorer såsom naturliga upp- och nedgångar på flygmarknaden samt nedlagda flygbolag”, står att läsa i rapporten. 

Enligt Transportstyrelsen har antalet passagerare som flyger till Europa har fortsatt att öka, men i långsammare takt än tidigare. Utanför Europa syns ingen förändring av rådande trend. 

“Att en avmattning främst sker på korta avstånd stämmer överens med forskningen som säger att resenärer är mer priskänsliga när de ska resa kortare sträckor. Det kan bland annat bero på att det finns fler alternativ att välja mellan”, skriver Transportstyrelsen. 

Myndigheten poängterar dock att det ännu är för tidigt att dra “långtgående slutsatser” om flygskattens effekter på marknaden. 

Enligt den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lade fram skulle flygskatten slopas. Om en S-MP-regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna blir verklighet kommer skatten dock att finnas kvar. 

Skatt på flygresor infördes den 1 april 2018. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?