ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Minskad miljöpåverkan av tungmetaller från industrin

  • Utsläppen av tungmetaller i naturen minskar. Foto: Ruud, Vidar

Utsläppen av tungmetaller från industrin minskar snabbt i Europa, enligt en ny kartläggning från den europeiska miljömyndigheten European Environment Agency, EEA. 

De senaste siffrorna visar att utsläppen av exempelvis arsenik, kadmium, krom, bly och kvicksilver som når naturen minskat med 39 procent mellan 2010 och 2016. För utsläpp till vatten är motsvarande siffra 34 procent.

Kartläggningen visar även att de utsläpp som sker kommer från ett mindre antal källor. 

Av 987 undersökta industrianläggningar står 18 anläggningar för mer än hälften av miljöpåverkan från tungmetaller. Industriverksamhet kopplat till metallproduktion står samtidigt för ungefär 58 procent av miljöpåverkan. För utsläpp av tungmetaller till vatten står gruvsektorn för ungefär 19 procent och vattenverksamheter som fiskodling för 14 procent. Det senare handlar främst om läckage av koppar och zink från metallburar.

De problem med tungmetaller i naturen som beskrivs handlar framför allt om störda näringscykler i växter och reproduktionsstörningar bland människor och djur.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer