1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Minskad miljöpåverkan av tungmetaller från industrin

Utsläppen av tungmetaller från industrin minskar snabbt i Europa, enligt en ny kartläggning från den europeiska miljömyndigheten European Environment Agency, EEA. 

Utsläppen av tungmetaller i naturen minskar.
Utsläppen av tungmetaller i naturen minskar.Foto:Ruud, Vidar

De senaste siffrorna visar att utsläppen av exempelvis arsenik, kadmium, krom, bly och kvicksilver som når naturen minskat med 39 procent mellan 2010 och 2016. För utsläpp till vatten är motsvarande siffra 34 procent.

Kartläggningen visar även att de utsläpp som sker kommer från ett mindre antal källor. 

Av 987 undersökta industrianläggningar står 18 anläggningar för mer än hälften av miljöpåverkan från tungmetaller. Industriverksamhet kopplat till metallproduktion står samtidigt för ungefär 58 procent av miljöpåverkan. För utsläpp av tungmetaller till vatten står gruvsektorn för ungefär 19 procent och vattenverksamheter som fiskodling för 14 procent. Det senare handlar främst om läckage av koppar och zink från metallburar.

De problem med tungmetaller i naturen som beskrivs handlar framför allt om störda näringscykler i växter och reproduktionsstörningar bland människor och djur.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?