1515
Annons

Ministern positiv – trots att Sverige inte bjuds in till Bidens toppmöte

Klassar EU naturgas som hållbart riskerar det att urvattna taxonomin, enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen. Samtidigt lobbar Sverige för att EU ska ändra synen på svenska intressen som skogsbruk, vattenkraft och bioenergi.

Finansmarknadsminister, Åsa Lindhagen (MP)
Finansmarknadsminister, Åsa Lindhagen (MP)Foto:Naina Helén Jåma/TT

På flera områden har den föreslagna EU-taxonomin hamnat på kollisionskurs med svensk politik kring vad som faktiskt ska klassas som hållbart.

Det gäller bland annat skogsbruket, vattenkraften och bioenergin. Nu senast går stridslinjen kring de lokala elnäten, som EU vill utesluta ur taxonomin, men som utgör omkring 65 procent av Sveriges elnät.

”Sverige jobbar nu intensivt med att påverka förslaget eftersom EU-kommissionen ännu inte har satt ned foten”, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) till Di TV om taxonomin i allmänhet.

Läs mer: Allt du behöver veta om EU:s gröna taxonomi 

Hon tycker att de olika uppfattningarna mellan EU:s medlemsländer kring vad som är hållbart och inte understryker regelverkets betydelse.

”Det visar hur viktigt det är att vi får en bra taxonomi så att vi kan enas om definitioner av vad som är hållbart”, säger hon till Di TV.

Med en sådan på plats finns ”enormt kraftfulla verktyg” för att styra investeringar i en grön riktning tycker hon.

”Det kan gynna svenska företag som överlag har kommit långt i hållbarhetsarbetet”, säger hon till Di TV.

Ett läckt utkast till taxonomin tyder på att EU kan vara beredda att klassa om biobränslen som långsiktigt hållbara snarare än som en övergångslösning. Det har välkomnats av industrin.

Men Sverige är såklart inte det enda landet som försöker påverka taxonomin. I ett nytt förslag har den icke förnybara naturgasen – en blandning gaser med metan som främsta beståndsdelen – gjort entré som hållbart alternativ.

Det riskerar att urvattna taxonomin, tycker Åsa Lindhagen.

”Vår uppfattning är att naturgas, fossil energi, inte ska klassas som grönt. Där ser vi att det tyvärr också tas steg bakåt när andra länder är med och försöker påverka”, säger hon till Di TV.

Sverige har inte bjudits in till den amerikanska presidenten Joe Bidens stundande klimattoppmöte med 40 regeringschefer, vilket Di:s ledarsida noterar.

Finansmarknadsministern får en fråga om vad det säger om det svenska omställningsarbetet.

Hon noterar att länder som Brasilien har bjudits in, och att olika länder har kommit olika långt i omställningen.

”Min egen uppfattning är att det är klokt av den amerikanska presidenten att bjuda in länder som har ett stort jobb framför sig med omställningen”, säger Åsa Lindhagen till Di TV.

”En viktig del i ett aktivt klimatarbete är att sätta press på länder som behöver göra större insatser än i dag.”

Se hela intervjun med Åsa Lindhagen i spelaren ovan.


Innehåll från PE Teknik & ArkitekturAnnons

“Synen på städerna har förändrats sedan pandemin”

​​Helena Hed, VD och koncernchef, PE Teknik & Arkitektur.
​​Helena Hed, VD och koncernchef, PE Teknik & Arkitektur.

Svenskar är mer nöjda med sina städer idag än innan pandemin. Det visar en färsk undersökning gjord av konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur. Studien visar att faktorer som hållbarhet och digitalisering i städerna får allt större inverkan på invånarnas trivsel.

Under de senaste sju åren har konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur, tillsammans med statistikföretaget Kantar Sifo, genomfört undersökningar för att få insikter i hur svenskar upplever sina städer. Resultatet sammanställs i en rapport, som de kallar för Samhällsbarometern.

– Anledningen till att vi gör den här undersökningen är för att vi som samhällsbyggare ska få insikter i hur invånarna vill att framtidens städer ska utformas. Vi behöver förstå hur invånarna tänker och vad städerna behöver för att kunna utvecklas, säger Helena Hed, vd och koncernchef på konsultbolaget.

Pandemins inverkan

I årets studie ställdes 21 frågor och påståenden till 5 540 personer, för att bland annat få svar på hur väl invånarna trivs i deras hemstäder, om de tycker städerna är attraktiva och på vilka sätt städerna arbetar med hållbarhet och innovativa lösningar.

Ta del av hela Samhällsbarometern här. 

– Vi har nu gjort studier både före, under och efter pandemin och kan se att svenskarna var som mest nöjda med sina städer under pandemin. Då fick de möjlighet att stanna upp och hemestra mer än vanligt, vilket ökade stoltheten över deras städer. I årets Samhällsbarometer kan vi se att synen på städerna har minskat något, men att siffrorna ändå är betydligt högre än när vi började göra studien för sju år sedan, säger Helena Hed.

Hållbarhet och digitalisering

I årets Samhällsbarometer finns det två faktorer som sticker ut för att skapa trivsamma städer – hållbarhet och digitalisering. Den slutsatsen stämmer överens med den globala utvecklingen, men har enligt Helena Hed förstärkts under pandemin.

– Städerna som under lång tid har arbetat systematiskt med digital och hållbar samhällsplanering har fått bäst resultat i våra mätningar. Att skapa smarta och sammankopplade städer är viktigt för samhällsutvecklingen – det ska vara enkelt att både leva och besöka städerna. När det kommer till hållbarhet behöver vi som bransch se på begreppet ur samtliga aspekter – både i form av trygghet och klimat. Det är viktigt för att säkerställa en bra framtid för kommande generationer, säger Helena Hed.

Om PE Teknik & Arkitektur
PE är ett av Sveriges främsta konsultföretag med fokus på byggnader. Som samhällsbyggare skapar de innovativa och hållbara lösningar som bidrar till att utveckla och förnya samhället. PE finns i hela landet och omsätter årligen över en miljard kronor. Läs mer på pe.se. 

Om Samhällsbarometern 2022:
I årets upplaga av Samhällsbarometern har 5 540 svenskar svarat på 21 frågor och påståenden om staden de lever i. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå såväl som för Sveriges tolv största städer. Antalet personer som har svarat i respektive stad är minst 300. 

Läs hela rapporten på samhallsbarometern2022.pe.se. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PE Teknik & Arkitektur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?