Ministern positiv – trots att Sverige inte bjuds in till Bidens toppmöte

Klassar EU naturgas som hållbart riskerar det att urvattna taxonomin, enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen. Samtidigt lobbar Sverige för att EU ska ändra synen på svenska intressen som skogsbruk, vattenkraft och bioenergi.

Finansmarknadsminister, Åsa Lindhagen (MP)
Finansmarknadsminister, Åsa Lindhagen (MP)Foto:Naina Helén Jåma/TT

På flera områden har den föreslagna EU-taxonomin hamnat på kollisionskurs med svensk politik kring vad som faktiskt ska klassas som hållbart.

Det gäller bland annat skogsbruket, vattenkraften och bioenergin. Nu senast går stridslinjen kring de lokala elnäten, som EU vill utesluta ur taxonomin, men som utgör omkring 65 procent av Sveriges elnät.

”Sverige jobbar nu intensivt med att påverka förslaget eftersom EU-kommissionen ännu inte har satt ned foten”, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) till Di TV om taxonomin i allmänhet.

Läs mer: Allt du behöver veta om EU:s gröna taxonomi 

Hon tycker att de olika uppfattningarna mellan EU:s medlemsländer kring vad som är hållbart och inte understryker regelverkets betydelse.

”Det visar hur viktigt det är att vi får en bra taxonomi så att vi kan enas om definitioner av vad som är hållbart”, säger hon till Di TV.

Med en sådan på plats finns ”enormt kraftfulla verktyg” för att styra investeringar i en grön riktning tycker hon.

”Det kan gynna svenska företag som överlag har kommit långt i hållbarhetsarbetet”, säger hon till Di TV.

Ett läckt utkast till taxonomin tyder på att EU kan vara beredda att klassa om biobränslen som långsiktigt hållbara snarare än som en övergångslösning. Det har välkomnats av industrin.

Men Sverige är såklart inte det enda landet som försöker påverka taxonomin. I ett nytt förslag har den icke förnybara naturgasen – en blandning gaser med metan som främsta beståndsdelen – gjort entré som hållbart alternativ.

Det riskerar att urvattna taxonomin, tycker Åsa Lindhagen.

”Vår uppfattning är att naturgas, fossil energi, inte ska klassas som grönt. Där ser vi att det tyvärr också tas steg bakåt när andra länder är med och försöker påverka”, säger hon till Di TV.

Sverige har inte bjudits in till den amerikanska presidenten Joe Bidens stundande klimattoppmöte med 40 regeringschefer, vilket Di:s ledarsida noterar.

Finansmarknadsministern får en fråga om vad det säger om det svenska omställningsarbetet.

Hon noterar att länder som Brasilien har bjudits in, och att olika länder har kommit olika långt i omställningen.

”Min egen uppfattning är att det är klokt av den amerikanska presidenten att bjuda in länder som har ett stort jobb framför sig med omställningen”, säger Åsa Lindhagen till Di TV.

”En viktig del i ett aktivt klimatarbete är att sätta press på länder som behöver göra större insatser än i dag.”

Se hela intervjun med Åsa Lindhagen i spelaren ovan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?