Annons

Ministern lovordar EU:s nya styrmedel: ”Pengar är makt”

Pengar är makt – och EU:s taxonomi ett starkt verktyg. Det konstaterar finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) på Di:s konferens Uppstart Sverige.

”Priset på utsläppsrätter inom EU skjuter i höjden och kolkraftverk stänger ned. När jag ser den utvecklingen ser jag också kraften i att prissätta på rätt sätt”, säger hon.

Åsa Lindhagen (MP), finansmarknadsminister. Montage.
Åsa Lindhagen (MP), finansmarknadsminister. Montage.Foto:Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ett brandtal till försvar för drivkrafterna bakom EU:s gröna taxonomi, men en mer avvaktande inställning till det konkreta förslag som har presenterats. Så skulle man kunna sammanfatta finansmarknadsminister Åsa Lindhagens (MP) anförande på Di:s konferens Uppstart Sverige.

”Tiderna vi lever i med klimatkris, miljökris och antidemokratiska krafter, det är tider som skrämmer mig”, säger hon.

”Men de fyller mig också med en stark känsla av att det aldrig har varit så viktigt att vara människa på jorden som nu. Jag är övertygad om att vi lever i avgörande tider”, fortsätter hon.

I den gröna återstart hon förordar har finansmarknaden och näringslivet en avgörande roll att spela. Klimatomställningen kommer att kräva stora investeringar och det är i det sammanhanget som EU:s taxonomi för hållbara investeringar ska förstås, menar Åsa Lindhagen.

”Pengar är makt. Styr vi pengarna mot hållbara verksamheter har det betydelse”, säger hon.

”Priset på utsläppsrätter inom EU skjuter i höjden och kolkraftverk stänger. När jag ser den utvecklingen ser jag också kraften i att prissätta på rätt sätt. Det är en enorm kraft som vi måste använda”, fortsätter hon.

Taxonomin löser dagens problem med att hållbarhet definieras på olika sätt och ger alltifrån småsparare till banker ett gemensamt transparensverktyg, slår hon fast.

”Min övertygelse är att om taxonomin utformas rätt kan den bli ett viktigt verktyg i omställningen”, säger hon.

Hon påminner om att innehållet i taxonomin inte är statiskt, utan kommer att utvecklas över tid, och att det inte är tvingande, utan tänkt att styra investeringar i en grön riktning.

”EU-kommissionen uppskattar att 1-5 procent av alla verksamheter i dag kan klassas som väldigt hållbara. Men bara för att man inte klassas som väldigt hållbar är man inte ohållbar”, säger hon.

Med ett system som klassificerar och standardiserar hållbarhet ser hon också att svenska företag kan gynnas ”eftersom de ofta ligger långt fram i omställningen” och illustrerar med SSAB-ledda Hybrit som gör stål med vätgas istället för kol.

”Stållobbyn inom EU har sagt att det är omöjligt. Nu gör vi det i Sverige. Det kan ge enorma konkurrensfördelar”, säger hon.

Såväl inom EU som i Sverige har kriterierna för vad som faktiskt är en hållbar aktivitet, inom exempelvis skogsbruk och bioenergi, väckt debatt. I riksdagen har en majoritet vänt sig emot den taxonomi som har presenterats. Finansmarknadsministern berörde inte detta mer än att konstatera att taxonomins syfte är okontroversiellt och har ett brett stöd inom EU, men att utmaningarna kommer när det gäller detaljerna. Där går åsikterna isär mellan olika länder.

”Internationellt finns de som tycker att Sverige har fått ett väldigt stort genomslag”, säger hon och syftar på att kriterierna för skogsbruk och energi i det slutliga förslaget mildrades jämfört med olika utkast.

”De finns också de som anser att det ska vara hårdare krav. Det är ingen lätt balansgång för EU-kommissionen”, säger Åsa Lindhagen.

Men i ett övergripande perspektiv ser hon i långa loppet ingen motsättning mellan nationella intressen och en omställning.

”För om vi inte lyckas med omställningen kommer vi inte att ha något näringsliv, inga jobb, ingen välfärd”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera