ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Miljöskatter ger staten 98 miljarder

  • Statens inkomster från miljöskatter ökar, men i långsammare takt än tidigare. Foto: CHRISTINE OLSSON

Statens intäkter från miljöskatter ökade under 2017 med 600 miljoner kronor, Det framgår av ny statistik från SCB om miljöskatter och miljösubventioner. 

Ökningen är betydligt lägre än under de två föregående åren. 

Totalt uppgick skatteintäkterna på miljöområdet till 98,6 miljarder kronor under 2017. 

De miljömotiverade subventionerna ökade samma år till den högsta nivån sedan 2000, och uppgick till 10,1 miljarder kronor.

Den nya skatten på kemikalier i viss elektronik gav intäkter på 700 miljoner kronor till staten. Skatten infördes i juli 2017 för att minska mängden farliga flamskyddsmedel.

Miljöskatterna utgör fem procent av skatteintäkterna, per person är det 1.000 euro, motsvarande cirka 10.000 kronor. Det är lägre än i Norge där andelen är 6,2 procent och summan per person är 1.500 euro.

Enligt Susanna Roth, statistiker på SCB, har Sverige en låg andel miljöskatteintäkter jämfört med många andra EU-länder. Skattesatserna inom vissa områden är däremot relativt höga.

"De stora miljöskatteintäkterna är från energi- och transportskatter. Om man tittar på dem ligger Sverige ganska lågt som andel av BNP jämfört med andra EU-länder. Det behöver inte bero på att vi har låga skattesatser. Skillnader i ländernas miljöskatteintäkter som andel av BNP beror på en mängd faktorer. När exempelvis konsumtionen av fossila bränslen minskar, minskar också skatteintäkterna från vissa miljöskatter. I Sverige har vi en ganska ren energimix jämfört med många andra länder, som kan spela in. Men flera faktorer påverkar", säger Susanna Roth till Aktuell Hållbarhet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies