ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Miljöpartisternas förslag sågas – ”plakatpolitik”

  • Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker Foto: Jonas Ekströmer/TT

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att de vill stoppa 32 fossila gasprojekt som EU-kommissionen driver i den så kallade listan för projekt av gemensamt intresse.

Men försöket från den gröna gruppen i EU-parlamentets att stoppa de 32 projekten får stark kritik av svenska parlamentariker från andra partier. 

”Jag kommer att rösta emot ett sådant veto eftersom det skulle innebära att den gamla listan som innehåller värre projekt då fortsätter att gälla. Resultatet blir alltså sämre”, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) till Aktuell Hållbarhet.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kallar Miljöpartiets hållning för plakatpolitik

”Även om jag är kritisk till att det fortfarande finns fossilprojekt på listan så är den nya listan en förbättring. Om vi slänger förslaget i papperskorgen så kommer vi få leva med dagens läge med många fler fossildrivna projekt”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Jakob Dalunde (MP) bör kommissionen ta fram en ny och fossilfri lista. Och även om den gamla listan börjar gälla skulle det enligt honom vara bättre än att den nya listan träder i kraft.

”Det skulle gå hyfsat fort för kommissionen att ta fram en ny lista över fossilfria investeringar. Även om den gamla listan skulle börja gälla och några projekt där skulle hinna bli verklighet innan en fossilfri lista över investeringar är på plats så skulle det vara bättre än att driva igenom den nya listan med projekt”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer