Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Miljöpartisternas förslag sågas – ”plakatpolitik”

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att de vill stoppa 32 fossila gasprojekt som EU-kommissionen driver i den så kallade listan för projekt av gemensamt intresse.

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentarikerFoto:Jonas Ekströmer/TT

Men försöket från den gröna gruppen i EU-parlamentets att stoppa de 32 projekten får stark kritik av svenska parlamentariker från andra partier. 

”Jag kommer att rösta emot ett sådant veto eftersom det skulle innebära att den gamla listan som innehåller värre projekt då fortsätter att gälla. Resultatet blir alltså sämre”, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) till Aktuell Hållbarhet.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kallar Miljöpartiets hållning för plakatpolitik

”Även om jag är kritisk till att det fortfarande finns fossilprojekt på listan så är den nya listan en förbättring. Om vi slänger förslaget i papperskorgen så kommer vi få leva med dagens läge med många fler fossildrivna projekt”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Jakob Dalunde (MP) bör kommissionen ta fram en ny och fossilfri lista. Och även om den gamla listan börjar gälla skulle det enligt honom vara bättre än att den nya listan träder i kraft.

”Det skulle gå hyfsat fort för kommissionen att ta fram en ny lista över fossilfria investeringar. Även om den gamla listan skulle börja gälla och några projekt där skulle hinna bli verklighet innan en fossilfri lista över investeringar är på plats så skulle det vara bättre än att driva igenom den nya listan med projekt”, säger han till Aktuell Hållbarhet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?