Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Miljöpartiet växer – får ny plats i EU-parlamentet

I och med att Brexit blir av den 31 januari kommer nu Jakop Dalunde på söndag att ta tåget ner till Bryssel för att fylla Miljöpartiets nya mandat i EU-parlamentet. Det är dock fortfarande oklart exakt när han träder i tjänst. 

Jakop Dalunde, Miljöpartiet
Jakop Dalunde, MiljöpartietFoto:Josefine Stenersen

”Det är EU-parlamentet som efter Brexit kommer att kontakta den svenska valmyndigheten och fråga vem det är som står på tur. Då kommer svaret bli att det var Miljöpartiet och jag som stod närmast ett mandat i senaste EU-valet och därmed kan jag få min plats”, säger Jakop Dalunde.

Brexit kommer att förändra maktförhållande i EU-parlamentet och därmed EU:s beslut i stort. Det brittiska partiet Ukip, som låg långt ut till höger, försvinner och ersätts till stor del av parlamentariker som är mitten-höger och återfinns i partigruppen EPP.

De gröna får sin historiskt sett starkaste ställning i parlamentet och gruppens röster kan komma att bli avgörande i många omröstningar. De gröna får nästa vecka också nya parlamentariker från Nederländerna, Österrike och Finland, samtidigt som nio brittiska gröna mandat försvinner. Men eftersom EU beslutat att bara tillsätta hälften av de tidigare brittiska mandaten ökar deras proportionerliga styrka. Anledningen till att inte alla mandat utnyttjas är att det ska finnas plats för kandidater från nya medlemsländer som kan tillkomma de närmaste åren.

Jakop Dalunde var EU-parlamentariker under delar av den tidigare mandatperioden och kommer nu när han gör comeback att fortsätta inom samma ämnesområden.

”Jag kommer att placeras i transportutskottet och driva frågor om hållbar mobilitet, till exempel fler nattåg i Europa. Sedan blir jag också suppleant i utskottet för industri och forskning och kan fortsätta bidra i de viktiga diskussionerna om framtiden för EU:s handel med utsläppsrätter.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?