Annons

Miljöpartiet: Så löser vi två kriser samtidigt

För att återstarta samhällsekonomin efter coronakrisen ska staten delfinansiera hållbara affärsmodeller. Det föreslår Miljöpartiet.

”Här finns en möjlighet att investera för att komma ut ur två kriser samtidigt”, säger klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

Isabella Lövin, klimat- och miljöminister
Isabella Lövin, klimat- och miljöministerFoto:Ali Lorestani/TT

Vid nästa budgetförhandling vill Miljöpartiet föra fram satsningar på 500 miljoner kronor per år under en treårsperiod, som ska gå till forskning och innovativa företag som satsar på kretslopp och hållbara miljölösningar. Enligt deras bedömningar kan det leda till tusentals nya jobb i Sverige.

”EU-kommissionen har presenterat sin strategi för en cirkulär ekonomi, och de beräknar att den ska leda till 700.000 nya jobb på EU-nivå. Så det är klart att det kommer att kunna skapa många nya jobb även i Sverige, och samtidigt leda till ett mer hållbart och mindre importberoende samhälle”, säger Isabella Lövin.

”Det handlar om att vi måste ta hand om våra resurser och definitivt sätta stopp för ett slit- och slängsamhälle. Så då vill vi från statens sida vara med och delfinansiera investeringar i ny teknik och nya affärsmodeller”, tillägger hon.

Förslaget har döpts till Kretsloppsklivet, i linje med industriklivet – där bland annat SSAB har fått stöd för att utveckla den nya teknik som ska göra det möjligt att tillverka stål med hjälp av vätgas i stället för fossilt kol.

TT: Hur långt räcker 500 miljoner kronor per år?
”Det räcker ganska långt. Industriklivet var mindre när vi lanserade det. Det låg på 300 miljoner kronor per år. Så det här är ett viktigt stöd för att vi ska kunna återvinna och återanvända material i stället för att slänga dem och utvinna nya råvaror ur jordskorpan”, säger Lövin.

TT: Vilken typ av satsningar ser du framför dig?
”Exempelvis olika former av hållbar design, så att det inte ska vara billigare att köpa nytt än att reparera saker. Och att vi blir bättre på att hushålla med de resurser vi har. I dag är det exempelvis väldigt billigt att tillverka ny plast från fossila råvaror. Här vill vi se satsningar på innovativa sätt att göra ny plast av plastavfall och andra råvaror”, säger Isabella Lövin.

TT: Varifrån ska pengarna tas – har Sverige råd?
”Vi har inte råd att inte satsa på en omställning nu. Vi har en klimatkris och så ser vi hur BNP går ner och arbetslösheten går upp på grund av coronakrisen. Så här finns en möjlighet att investera för att komma ur två kriser samtidigt. Med det här stödet kommer Sverige att ligga i framkant när det blir strängare lagstiftning för cirkulär ekonomi på EU-nivå”, säger Isabella Lövin.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?