Miljonregn över svensk insektsbonde – ”vi firade med champagne och mjölmask”

Tebrito är ett av få svenska bolag som överlevt den långa ökenvandringen i väntan på Livsmedelsverkets godkännande av insekter som mat. Nu tar Orsabolaget dessutom in över 8 miljoner i nytt kapital. 

Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.
Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.Foto:Jack Mikrut

För en dryg månad sedan, den 27 oktober, kom ett hett efterlängtat besked från Livsmedelsverket om att vissa insekter nu kan säljas som livsmedel i Sverige. 

”Det blir vår nya nationaldag”, säger Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito, som producerar ett proteinpulver från mjölmaskar som ingrediens i livsmedel eller som djurfoder. 

”Vi firade med champagne och mjölmask, det gifter sig riktigt bra.”

Det fanns all anledning att fira. Förutom beskedet från Livsmedelsverket avslöjar Nils Österström för Di att Tebrito precis tagit in 8,3 miljoner kronor i nytt kapital. Finansieringsrundan, som var påbörjad redan innan beskedet, fick rejäl fart av Livsmedelsverkets beslut.

”En vecka efter Livsmedelsverkets godkännande var emissionen fulltecknad. Almi Invest, som var med redan i vår första runda, gick in med ytterligare 2 miljoner kronor. Crosslight Partners, som investerar i ett hållbart matsystem, är en av de större nya investerarna. 

Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.
Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.Foto:Jack Mikrut

Pengarna från den första finansieringsrundan, som genomfördes hösten 2019, kom förutom från Almi Invest även från ett internationellt nätverk vid namn Kanopé Impact och användes för att bygga en pilotanläggning i Orsa där Nils Österström och hans fem medarbetare jobbar. 

Det har varit en lång ökenvandring för Tebrito och de andra svenska insektsbolagen som i början på förra decenniet vädrade morgonluft när alternativa proteinkällor söktes med ljus och lykta för att föda världens växande befolkning. För medan livsmedelsmyndigheter i våra grannländer Finland, Norge och Danmark beslutade sig för att ge grönt ljus till insektsbolagen tolkade det svenska Livsmedelsverket regelverket annorlunda. 

Flera av bolagen gav upp på vägen. 

”Jag har varit jättebitter över det genom åren, det hade varit önskvärt om beslutet hade kommit för sex år sedan. Men nu är jag glad å mina tidigare branschkollegers vägnar”, säger Ellen Gellerbrant, en av de verkligt engagerade insektspionjärerna som kastade in handduken vid årsskiftet 2017/2018.

”Då, när vi för tredje gången fick ett nekande svar från Livsmedelsverket, gav vi upp. Vi hade ingen möjlighet att få investerare till vårt bolag Hakuna Mat och vår Hakuna färs. Bolaget finns däremot kvar och drivs av min bror och hans tjej som producerar kombucha”, säger Ellen Gellerbrant, som i dag jobbar som talent sourcer i bemanningsbranschen. 

Foto:Jack Mikrut

Nils Österström och hans Tebrito har dock inte bara gått och väntat utan har byggt upp två andra intäktsströmmar, växtnäringen Frodas som baseras på spillningen från mjölmasken, och djurfoder.

”Vi är med i ett internationellt program som heter Feed-X där vi tillsammans med nio andra utvalda aktörer ska göra 10 procent av världens totala djurfoderproduktion mer hållbar. Det kommer att ge oss långa kontrakt. Vi deltar i ett annat djurfoderprojekt också som drivs av Axfoundation.”

Orsaken till att Livsmedelsverket ändrade uppfattning och sällade sig till de flesta andra nordeuropeiska länder var en dom den 1 oktober i EU-domstolen som slog fast att den tidigare lagstiftningen, som gäller under en övergångsperiod, inte förbjuder försäljning av hela djur, bland annat insekter.

 


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin – här är rätt teknik för dig

Plötsligt pratar alla om eldrivna bilar och frågan infinner sig: Borde även jag gå över till ett laddbart alternativ?

– Det beror på helt på dina förutsättningar, körvanor och prioriteringar. Många vinner på att byta till en eldriven bil, men inte alla, säger Ulrich Szymczak, Produkt Management Mercedes-Benz Sverige.

Läs mer om elektrifierade bilar från Mercedes-Benz 

Andelen elektrifierade bilar efter våra vägar ökar i allt snabbare takt. Enligt Bil Sweden’ s novemberrapport 2020 har andelen laddbara bilar som nyregistrerats ökat med 113 procent i jämförelse med samma period förra året.

Det finns många anledningar till den – för vår miljö – positiva utvecklingen:

• En ökad miljöhänsyn. Allt fler vill minska sitt klimatavtryck och då är det betydligt bättre att välja en bil som helt eller delvis drivs av el framför en modell med förbränningsmotor.  

• Bättre totalekonomi. En rad politiska beslut har de senaste åren knuffat konsumenterna i rätt riktning, det vill säga mot att välja elektricitet framför fossila bränslen. En laddbar bil har normalt ett dyrare inköpspris, men det kompenseras av en klimatbonus, lägre beskattning, lägre förmånsvärde (för den som kör tjänstebil), lägre servicekostnad och lägre driftskostnad. Summan på nedersta raden talar därför ofta till den laddbara bilens fördel.

• Utvecklad teknik. Batterierna blir allt kraftfullare samtidigt som de blir lättare och mindre. Det ökar framför allt bilens räckvidd (hur långt den går på eldrift), men även hur snabbt batteriet går att ladda. Mercedes-Benz eldrivna lyxsedan EQS, som lanseras nästa år, får exempelvis en räckvidd på hela 700 kilometer.

• Utbyggd infrastruktur. Laddmöjligheterna längs våra vägar förbättras hela tiden vilket underlättar planeringen och ökar tryggheten. Både politiker och biltillverkare har insett att ett väl utbyggt nät av laddstationer är avgörande för att konsumenterna ska välja bilar med eldrift.

• Modellutbudet. I takt med konsumenternas ökade efterfrågan lanseras allt fler laddbara modeller vilket gör att det finns attraktiva alternativ för alla behov. Ett exempel är Mercedes-Benz som idag har 26 olika laddhybrider att välja mellan – från kompakta A-Klass till den stora premiumsuven GLE. Dessutom finns två elbilar i portföljen – suven EQC och familjebussen EQV. 

Innan 2022 är slut räknar Mercedes-Benz med att ha tio elbilar, och ett 50-tal laddhybrider, i portföljen.

Men, trots att många argument talar till den laddbara bilens fördel, passar den inte alla.

– Det finns många som fortfarande tycker att en bensin- eller dieseldriven bil är ett bättre alternativ. Framför allt de som inte har möjligheten att ladda bilen vid bostaden och/ eller på jobbet, säger Kim Larsson, KAM Fleet Sales på Mercedes-Benz Sverige. 

Fler anledningar?

Att el/laddhybrider har ett högre inköpsvärde än motsvarande diesel/bensinbil kompenseras av många faktorer. Jämför man i en TCO modell (Total Cost of Ownership) så påverkar restvärde, bonus, vägskatt, bränslekostnad, sociala avgifter för förmånsvärde bil/bränsle kalkylen positivt. Den i inköp dyrare laddhybriden blir ofta billigare än jämförbar diesel, men körsträcka och innehavstid påverkar kalkylen.

Så hur länge får vi se fossildrivna bilar på våra vägar?

– Övergångsperioden kommer säkert att vara ganska lång. Över 30% av de bilar som registreras idag är laddhybrider eller rena elbilar, detta kommer att öka succesivt med tillgången och utbudet av icke fossildrivna alternativ. Mercedes har som ambition att vara helt koldioxidneutralt till 2039, det ger ett visst tidsperspektiv, menar Lisa Wulkan, KAM Fleet Sales på Mercedes-Benz Sverige.

Provköra en Elbil eller Laddhybrid? Boka här!  

FAKTA/Fördelar och nackdelar – så funkar teknikerna

Bensin och diesel (förbränningsmotor)

Fördelar 

• Lägre inköpspris än en laddhybrid eller elbil i motsvarande modell.

• Väldigt stort utbud i många prisklasser.

• Kräver ingen laddstation.

• Lång räckvidd.

Nackdelar

• Högre utsläpp av koldioxid än de laddbara alternativen. Högst med bensin, därefter diesel.

• Högre driftskostnad, fordonsskatt och servicekostnad.

Laddhybrid (elmotor och förbränningsmotor)

Fördelar

• Bilen är utrustad med både en förbränningsmotor och elmotor vilket förenar det bästa av två världar. Ofta klarar du dig på eldrift utan lokala utsläpp och vid längre resor tar förbränningsmotorn vid. 

• Lägre utsläpp än de bilar som enbart har förbränningsmotor.

• Du får klimatbonus från staten.

• Lägre driftskostnad och fordonsskatt än motsvarande modell med förbränningsmotor. 

Nackdelar

• Förbränningsmotorn släpper ut koldioxid.

• Högre inköpspris än de fossildrivna alternativen. 

• Kräver tillgång till laddstation för att du ska kunna nyttja elmotorn.

Elbil (enbart elmotor)

Fördelar

• Inga lokala utsläpp under körning.

• Ger högst klimatbonus.

• Normalt lägst drift- och servicekostnad.

• Kräver ofta minst underhåll.

• Går tystare än bilar med förbränningsmotor.

Nackdelar

• Högst inköpspris.

• Har ofta en kortare räckvidd än motsvarande modell med förbränningsmotor.

• Kräver tillgång till laddstation. 

Läs mer här 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?