Annons

Miljonregn över svensk insektsbonde – ”vi firade med champagne och mjölmask”

Tebrito är ett av få svenska bolag som överlevt den långa ökenvandringen i väntan på Livsmedelsverkets godkännande av insekter som mat. Nu tar Orsabolaget dessutom in över 8 miljoner i nytt kapital. 

Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.
Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.Foto:Jack Mikrut

För en dryg månad sedan, den 27 oktober, kom ett hett efterlängtat besked från Livsmedelsverket om att vissa insekter nu kan säljas som livsmedel i Sverige. 

”Det blir vår nya nationaldag”, säger Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito, som producerar ett proteinpulver från mjölmaskar som ingrediens i livsmedel eller som djurfoder. 

”Vi firade med champagne och mjölmask, det gifter sig riktigt bra.”

Det fanns all anledning att fira. Förutom beskedet från Livsmedelsverket avslöjar Nils Österström för Di att Tebrito precis tagit in 8,3 miljoner kronor i nytt kapital. Finansieringsrundan, som var påbörjad redan innan beskedet, fick rejäl fart av Livsmedelsverkets beslut.

”En vecka efter Livsmedelsverkets godkännande var emissionen fulltecknad. Almi Invest, som var med redan i vår första runda, gick in med ytterligare 2 miljoner kronor. Crosslight Partners, som investerar i ett hållbart matsystem, är en av de större nya investerarna. 

Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.
Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito som producerar protein från mjölmaskar.Foto:Jack Mikrut

Pengarna från den första finansieringsrundan, som genomfördes hösten 2019, kom förutom från Almi Invest även från ett internationellt nätverk vid namn Kanopé Impact och användes för att bygga en pilotanläggning i Orsa där Nils Österström och hans fem medarbetare jobbar. 

Det har varit en lång ökenvandring för Tebrito och de andra svenska insektsbolagen som i början på förra decenniet vädrade morgonluft när alternativa proteinkällor söktes med ljus och lykta för att föda världens växande befolkning. För medan livsmedelsmyndigheter i våra grannländer Finland, Norge och Danmark beslutade sig för att ge grönt ljus till insektsbolagen tolkade det svenska Livsmedelsverket regelverket annorlunda. 

Flera av bolagen gav upp på vägen. 

”Jag har varit jättebitter över det genom åren, det hade varit önskvärt om beslutet hade kommit för sex år sedan. Men nu är jag glad å mina tidigare branschkollegers vägnar”, säger Ellen Gellerbrant, en av de verkligt engagerade insektspionjärerna som kastade in handduken vid årsskiftet 2017/2018.

”Då, när vi för tredje gången fick ett nekande svar från Livsmedelsverket, gav vi upp. Vi hade ingen möjlighet att få investerare till vårt bolag Hakuna Mat och vår Hakuna färs. Bolaget finns däremot kvar och drivs av min bror och hans tjej som producerar kombucha”, säger Ellen Gellerbrant, som i dag jobbar som talent sourcer i bemanningsbranschen. 

Foto:Jack Mikrut

Nils Österström och hans Tebrito har dock inte bara gått och väntat utan har byggt upp två andra intäktsströmmar, växtnäringen Frodas som baseras på spillningen från mjölmasken, och djurfoder.

”Vi är med i ett internationellt program som heter Feed-X där vi tillsammans med nio andra utvalda aktörer ska göra 10 procent av världens totala djurfoderproduktion mer hållbar. Det kommer att ge oss långa kontrakt. Vi deltar i ett annat djurfoderprojekt också som drivs av Axfoundation.”

Orsaken till att Livsmedelsverket ändrade uppfattning och sällade sig till de flesta andra nordeuropeiska länder var en dom den 1 oktober i EU-domstolen som slog fast att den tidigare lagstiftningen, som gäller under en övergångsperiod, inte förbjuder försäljning av hela djur, bland annat insekter.

Innehåll från KIAAnnons

Snabb och rymlig – här är tekniken bakom Kias vassaste prestandabil

Två motorer, 585 hästkrafter – och plats för hela familjen.

Nu rullar den nya prestandabilen Kia EV6 GT ut på svenska vägar.

Här är tekniken som har gjort den möjlig att bygga.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Kias nya elbilsplattform E-GMP (Electric Global Modular Platform) har banat väg för företagets resa mot ett hållbart resande. Senaste modellen med plattformen är Kia EV6 GT, som inom kort levereras ut till de första kunderna runt om i Sverige.

Bilen, som utseendemässigt liknar ”årets bil-vinnaren” EV6, är verkligen en ulv i fårakläder. Prestandamässigt är EV6 GT en bil som få konkurrenter kan mäta sig mot.

0-100 km/h går på 3,5 sekunder och toppfarten är 260 km/h. Räckvidden är upp till 424 km (enligt WLTP) och det är möjligt att ladda från 10-80 procent på ned till 18 minuter.

Den nya tekniken kan i praktiken till och med halvera tankningstiden vid laddstationerna.

Den helelektriska prestandabilen har en frontmonterad motor på 160 kW (218 hk) som tillsammans med en elmotor monterad bak på 270 kW (367 hk) levererar en kombinerad effekt på 585 hästkrafter (430 kW) och 740 Nm i maximalt vridmoment.

EV6 GT är fyrhjulsdriven vilket kan komma till nytta under utmanande förhållanden.

Med bland annat förstärkt hjulupphängning, förbättrad bromsprestanda, optimerad styrning och sportigare fjädring har både stabiliteten och prestandan satts i fokus – allt för att öka förarens kontroll.

När det kommer till utseendet utmärker sig EV6 GT med den stora främre stötfångaren, de nya 21-tumsfälgarna med neongröna bromsok och en ny diffusordesign på den bakre stötfångaren.

Interiörmässigt domineras förarplatsen av en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar, en tvåekrad sportratt med kontrasterande sömmar i neongrönt och metallinlägg med GT-emblemet. Sportratten har även en särskild knapp för att aktivera körläget My GT.

Totalt finns fem olika körinställningar; Eco, Normal och Sport – kompletteras med att föraren kan göra egna inställningar av elmotorer, bromsar, styrning, fjädring, e-LSD och antisladdsystem (ESC) via GT Drive Mode. Det finns även ett speciellt driftingläge då antisladdsystemet helt stängs av och samtidigt som det skickar mer kraft till bakhjulen.

Laddningsmässigt möjliggör bilens 800-voltsteknik laddning av batteriet från 10–80 % på ned till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Bokar du din Kia EV6 GT före den 31 december får du kostnadsfritt ett års prenumeration på Kia Charge. Kia Charge är mobilappen som ger dig tillgång till hundratusentals laddpunkter i Sverige och Europa, dessutom erbjuds förmånliga priser för Kia Charge-användare i snabbladdningsnätverket Ionity. Du ser i förväg vilken typ av laddning som finns, vilket pris laddoperatören erbjuder och om laddpunkten är tillgänglig. All laddning via Kia Charge koldioxidkompenseras så att den totala påverkan är neutral.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera