
Miljonregn över svensk insektsbonde – ”vi firade med champagne och mjölmask”
Tebrito är ett av få svenska bolag som överlevt den långa ökenvandringen i väntan på Livsmedelsverkets godkännande av insekter som mat. Nu tar Orsabolaget dessutom in över 8 miljoner i nytt kapital.
För en dryg månad sedan, den 27 oktober, kom ett hett efterlängtat besked från Livsmedelsverket om att vissa insekter nu kan säljas som livsmedel i Sverige.
”Det blir vår nya nationaldag”, säger Nils Österström, en av de fyra grundarna till Tebrito, som producerar ett proteinpulver från mjölmaskar som ingrediens i livsmedel eller som djurfoder.
”Vi firade med champagne och mjölmask, det gifter sig riktigt bra.”
Det fanns all anledning att fira. Förutom beskedet från Livsmedelsverket avslöjar Nils Österström för Di att Tebrito precis tagit in 8,3 miljoner kronor i nytt kapital. Finansieringsrundan, som var påbörjad redan innan beskedet, fick rejäl fart av Livsmedelsverkets beslut.
”En vecka efter Livsmedelsverkets godkännande var emissionen fulltecknad. Almi Invest, som var med redan i vår första runda, gick in med ytterligare 2 miljoner kronor. Crosslight Partners, som investerar i ett hållbart matsystem, är en av de större nya investerarna.

Pengarna från den första finansieringsrundan, som genomfördes hösten 2019, kom förutom från Almi Invest även från ett internationellt nätverk vid namn Kanopé Impact och användes för att bygga en pilotanläggning i Orsa där Nils Österström och hans fem medarbetare jobbar.
Det har varit en lång ökenvandring för Tebrito och de andra svenska insektsbolagen som i början på förra decenniet vädrade morgonluft när alternativa proteinkällor söktes med ljus och lykta för att föda världens växande befolkning. För medan livsmedelsmyndigheter i våra grannländer Finland, Norge och Danmark beslutade sig för att ge grönt ljus till insektsbolagen tolkade det svenska Livsmedelsverket regelverket annorlunda.
Flera av bolagen gav upp på vägen.
”Jag har varit jättebitter över det genom åren, det hade varit önskvärt om beslutet hade kommit för sex år sedan. Men nu är jag glad å mina tidigare branschkollegers vägnar”, säger Ellen Gellerbrant, en av de verkligt engagerade insektspionjärerna som kastade in handduken vid årsskiftet 2017/2018.
”Då, när vi för tredje gången fick ett nekande svar från Livsmedelsverket, gav vi upp. Vi hade ingen möjlighet att få investerare till vårt bolag Hakuna Mat och vår Hakuna färs. Bolaget finns däremot kvar och drivs av min bror och hans tjej som producerar kombucha”, säger Ellen Gellerbrant, som i dag jobbar som talent sourcer i bemanningsbranschen.

Nils Österström och hans Tebrito har dock inte bara gått och väntat utan har byggt upp två andra intäktsströmmar, växtnäringen Frodas som baseras på spillningen från mjölmasken, och djurfoder.
”Vi är med i ett internationellt program som heter Feed-X där vi tillsammans med nio andra utvalda aktörer ska göra 10 procent av världens totala djurfoderproduktion mer hållbar. Det kommer att ge oss långa kontrakt. Vi deltar i ett annat djurfoderprojekt också som drivs av Axfoundation.”
Orsaken till att Livsmedelsverket ändrade uppfattning och sällade sig till de flesta andra nordeuropeiska länder var en dom den 1 oktober i EU-domstolen som slog fast att den tidigare lagstiftningen, som gäller under en övergångsperiod, inte förbjuder försäljning av hela djur, bland annat insekter.