Hoppa till innehållet

Annons

Miljonregn över elvägar som laddar batterier

Lundabolaget Elonroad tar in 22 miljoner i nytt kapital från bland andra Bring. Pengarna ska gå till att göra bolagets teknik för elvägar färdig för storskalig produktion. Helsingborgs hamn blir en av teststationerna för tekniken.

En av Elonroads elvägar
En av Elonroads elvägar

Elonroads vd Karin Ebbinghaus brukar likna företagets teknik vid en bilbana i stor skala. En skena i vägbanan förser batterier i passerande elfordon med ström, förutsatt att de har en mottagare som sticker ner under fordonet.

Fördelen med Elonroads teknik framför traditionella laddstolpar beskrivs som att fordonens batterier kan göras mindre om laddning sker under körning, vilket skulle kunna lösa en av de stora utmaningarna för elektrifieringen av transporter – tillgången på råvara till batterierna. Dessutom öppnar det också möjligheten att snabbare elektrifiera även tyngre fordon.

Med det nya kapitalet ska tekniken göras färdig för att börja tillverkas i stor skala, vilket är planerat att ske under nästa år. Dessutom utvecklas parallellt nya lösningar för stillastående laddning vid exempelvis godsterminaler och för gatuparkering.

”Vi ska förbättra vår produktionskapacitet och göra tekniken mer produktionsvänlig, så att vi blir mer storskaliga och sedan kan trycka på knappen för försäljningen”, säger Karin Ebbinghaus.

Almi Invest Greentech och Bring Ventures, som ägs av Posten Norge, är huvudinvesterare i nyemissionen. Almi Invest går in med åtta miljoner och Bring med fem miljoner.

”Vi önskar genom vår investeringsstrategi att främja utvecklingen av ny teknologi för att bidra till en mer hållbar logistiksektor och samhälle. Elonroads teknik är väldigt lovande och vi investerar inte bara i bolaget utan går även in i ett gemensamt utvecklingsprojekt för stationär laddning i Norge och i Sverige”, säger Siri M. Hagen, ansvarig för investeringen inom Brings riskkapitalverksamhet Bring Ventures.

Resten av de totalt 22 miljoner nu som investeras i Elonroad kommer från EU-initiativet EIT Urban Mobility samt privata investerare, bland andra Raoul Grüntahl som är chef för den norska mediekoncernen Schibsteds verksamhet i Sverige.

Elonroads teknik testas just nu i gatumiljö i Lund, där några hundra meter av Elonroads laddskenor monterats i körbanan på Getingevägen.

En annan plats där laddtekniken ska testas är i Helsingborgs hamn inför och under H22-mässan. Tekniken väntas vara på plats och kunna börja testas under hösten i år.

”Tekniken har testats på allmän väg men att använda detta i en hamn för att skapa kontinuerliga flöden är något helt nytt. I framtiden kanske vi skulle kunna ha dessa laddskenor vid våra containerkranar för att ladda dragbilarna medan de väntar på nästa container”, säger Christina Argelius, teknisk chef i Helsingborgs Hamn, i en kommentar.

Innehåll från Svea BankAnnons

Från skrubben till toppen – så blev de proffs på att hitta kunder åt andra

Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales.
Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales.

När Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales satt han ensam i en liten källarskrubb med en fast övertygelse om att det fanns en stor efterfrågan på bokare av kvalitativa säljmöten. Det visade sig stämma.

– Behovet är stort och konstant. Men under pandemin behövde vi en kontokredit för att klara oss och i dag är vi marknadsledande inom mötesbokning och nykundsbearbetning, säger han.

Kontokredit – mer kapital när du behöver det 

Att hitta nya kunder och boka möten som genererar nya affärer är en svår och tidsödande konst. Det är dessutom svårt för företagen att rekrytera den kompetensen internt, framför allt bland tjänsteföretag. Det var den insikten som fick Niklas Waara Åhrlin att år 2010 dra igång Brightsales vid 21 års ålder.

– Jag hade jobbat med nysälj sedan jag slutade gymnasiet och visste att jag var på rätt spår med en bra affärsidé, säger Niklas Waara Åhrlin. 

Med sig hade han snart medgrundaren Emil Sjöberg. 

– Vi sprang fort och växte snabbt och hade väl lite hybris, trodde att vi kunde erövra världen över en dag. Vi levde efter devisen ”det löser sig” och det gör det ju alltid. Men med åren har vi också lärt oss att det behövs mer struktur för att växa på ett bra sätt. Så vi har hela tiden utvecklat oss och blivit bättre. 

Allt föll med pandemin 

Men när pandemin slog till våren 2020 kom den stora prövningen. 80 procent av företagets kundstock försvann. 

– Allt föll. Det var ju ingen som ville boka fysiska möten länge, säger Niklas Waara Åhrlin.

Brightsales bestämde sig för att inte säga upp personalen, för att kunna vara startklara vid pandemins slut. Men företaget blödde och de behövde finansiellt stöd i väntan på vändningen. 

– Vi överlevde tack vare våra lojala kunder och Svea Bank. De erbjöd en kontokredit som gjorde att vi kunde ta oss igenom den värsta krisen. Det gav oss också tid att tänka om för att hitta nya vägar framåt. 

Så småningom kunde Brightsales fasa över till digitala säljmöten. 

– Men det tog ändå 8–9 månader innan kunderna var mogna för digitala möten. Fram till dess var vi tvungna att klara likviditeten. Många av våra konkurrenter gick omkull, men vi klarade oss och det är vi otroligt tacksamma för. 

Hittat nya vägar framåt

I dag är bolaget marknadsledande inom mötesbokning och nykundsbearbetning, har 25 medarbetare och en omsättning på 20 miljoner kronor. Och de växer snabbt med hjälp av kontokrediten. 

– För oss är kontokrediten bättre och billigare än lån. Vi betalar en mindre månadsavgift och utöver det betalar vi ingenting förrän vi faktiskt använder krediten. Vi betalar bara för de pengar vi behöver, de dagar vi behöver dem, säger han och fortsätter:

– Många banker erbjuder en liknande tjänst, men det som särskiljer Svea Bank är att de är personliga och har en service gentemot sina kunder som inte andra banker har. Jag kan ringa dem för att bolla och få råd kring hur jag ska tänka för att klara upp- och nedgångar i likviditeten. Det är en stor trygghet. 

Brightsales har också passat på att göra om sin affärsmodell. I dag är verksamheten digital och bygger på en abonnemangstjänst, vilket ger stabilare intäkter. 

– Vi är betydligt mer datadrivna i dag och kombinerar professionella mötesbokare med en AI-tjänst som analyserar marknaden, konkurrensen och även säljsamtalen. På så vis kan vi få mer vetenskaplig information istället för enbart känslomässiga bedömningar, säger Niklas Waara Åhrlin.

Kontokredit – mer kapital när du behöver det 

 

Mer från Svea Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svea Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera