Annons

Miljöministern ser konflikt i skogen

Det är i skogen den stora konflikten inom svensk miljöpolitik står att finna. Det säger miljöminister Karolina Skog under en paneldebatt på tisdagen med anledning av Di:s satsning på hållbarhet.

”Jag är chockad över tonen i debatten”, säger hon.

Foto:Johan Nilsson/TT

Di har skrivit mycket om konflikten i skogen där skogsägare över hela landet anser att regeringen och myndigheter låter miljöintressen stå över det privata ägandet.

”Jag är oerhört chockad över tonen i debatten. Det är en hård ton där saklighet inte får komma fram”, säger Karolina Skog. 

Enligt ministern saknar skogsindustrin en vilja till öppenhet och transparens.

”När jag tog ett initiativ till att inventera miljövärdena i den svenska skogen fick jag höra att jag dödar svensk landsbygd. För mig är det tämligen okontroversiellt. En inventering utförd av forskare betyder att myndigheter får bättre faktaunderlag när de ska besluta om avverkning eller skydd.”

”Jag har fått förslag från företagsledare att myndigheterna ska samla in underlaget, använda det en gång och sedan slänga den eftersom konsumenterna är intresserade av informationen. Det är en nivå som inte funkar”, fortsätter hon.

Enligt Karolina Skog står tonläget i debatten i vägen för en balanserad politik i frågan.

”Det är aldrig bara den ena sidans fel, men det går inte att utveckla en tydlig och klok politik med det samtalsklimatet och det är synd för skogsindustrin är viktig för Sverige och näringslivet mår bra av tydliga spelregler.”

Men även skogsforskningen träter i frågan, enligt Ingrid Petersson, generaldirektör för Formas och ordförande för Agenda 2030-delegationen, som också deltog vid panelsamtalet.

”Forskarna är knappt ense om vad man är oense om”, säger hon. 

Panelsamtalet hölls under en lanseringsfrukost för Di:s nya satsning Hållbarhet näringsliv. I samarbete med systertidningen Aktuell Hållbarhet startar Di ett nyhetsbrev och en ny digital sektion för hållbarhet. I höst arrangeras också en hållbarhetskonferens på Grand Hôtel i Stockholm där en ny hållbarhetsranking av börsbolagen presenteras.

Anna Ryott, vice vd vid Norrsken Foundation deltog också på lanseringsfrukosten. Enligt henne har hållbarhetsfrågan gått från att handla om riskminimering till att företag börjar se affärsmöjligheter.

”Tidigare berodde företagens intresse på att man var livrädda för att ertappas med skandaler. På seriösa företag finns hållbarhet idag med i varje styrelsemöte och genomsyrar all verksamhet”, säger hon. 

Hon anser att finanssektorn och investerare har en helt avgörande roll för att nå hållbarhetsmålen.

”När fler och fler investerare och våra pensionspengar säger att vi investerar här men inte där, då kommer det att gå snabbt”, säger Anna Ryott.

Det är just näringslivets ökande intresse för och engagemang i frågorna som är bakgrunden till Di:s satsning, enligt Lotta Edling, chefredaktör och ansvarig utgivare på Di.

”Ett av skälen till att vi gör den här satsningen är att det börjar kännas som att nu är en tid då ord börjar bli till handling på många företag.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera