Annons

Miljöministern ser konflikt i skogen

Det är i skogen den stora konflikten inom svensk miljöpolitik står att finna. Det säger miljöminister Karolina Skog under en paneldebatt på tisdagen med anledning av Di:s satsning på hållbarhet.

”Jag är chockad över tonen i debatten”, säger hon.

Foto:Johan Nilsson/TT

Di har skrivit mycket om konflikten i skogen där skogsägare över hela landet anser att regeringen och myndigheter låter miljöintressen stå över det privata ägandet.

”Jag är oerhört chockad över tonen i debatten. Det är en hård ton där saklighet inte får komma fram”, säger Karolina Skog. 

Enligt ministern saknar skogsindustrin en vilja till öppenhet och transparens.

”När jag tog ett initiativ till att inventera miljövärdena i den svenska skogen fick jag höra att jag dödar svensk landsbygd. För mig är det tämligen okontroversiellt. En inventering utförd av forskare betyder att myndigheter får bättre faktaunderlag när de ska besluta om avverkning eller skydd.”

”Jag har fått förslag från företagsledare att myndigheterna ska samla in underlaget, använda det en gång och sedan slänga den eftersom konsumenterna är intresserade av informationen. Det är en nivå som inte funkar”, fortsätter hon.

Enligt Karolina Skog står tonläget i debatten i vägen för en balanserad politik i frågan.

”Det är aldrig bara den ena sidans fel, men det går inte att utveckla en tydlig och klok politik med det samtalsklimatet och det är synd för skogsindustrin är viktig för Sverige och näringslivet mår bra av tydliga spelregler.”

Men även skogsforskningen träter i frågan, enligt Ingrid Petersson, generaldirektör för Formas och ordförande för Agenda 2030-delegationen, som också deltog vid panelsamtalet.

”Forskarna är knappt ense om vad man är oense om”, säger hon. 

Panelsamtalet hölls under en lanseringsfrukost för Di:s nya satsning Hållbarhet näringsliv. I samarbete med systertidningen Aktuell Hållbarhet startar Di ett nyhetsbrev och en ny digital sektion för hållbarhet. I höst arrangeras också en hållbarhetskonferens på Grand Hôtel i Stockholm där en ny hållbarhetsranking av börsbolagen presenteras.

Anna Ryott, vice vd vid Norrsken Foundation deltog också på lanseringsfrukosten. Enligt henne har hållbarhetsfrågan gått från att handla om riskminimering till att företag börjar se affärsmöjligheter.

”Tidigare berodde företagens intresse på att man var livrädda för att ertappas med skandaler. På seriösa företag finns hållbarhet idag med i varje styrelsemöte och genomsyrar all verksamhet”, säger hon. 

Hon anser att finanssektorn och investerare har en helt avgörande roll för att nå hållbarhetsmålen.

”När fler och fler investerare och våra pensionspengar säger att vi investerar här men inte där, då kommer det att gå snabbt”, säger Anna Ryott.

Det är just näringslivets ökande intresse för och engagemang i frågorna som är bakgrunden till Di:s satsning, enligt Lotta Edling, chefredaktör och ansvarig utgivare på Di.

”Ett av skälen till att vi gör den här satsningen är att det börjar kännas som att nu är en tid då ord börjar bli till handling på många företag.”


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?