1515

Miljöministern ser konflikt i skogen

Det är i skogen den stora konflikten inom svensk miljöpolitik står att finna. Det säger miljöminister Karolina Skog under en paneldebatt på tisdagen med anledning av Di:s satsning på hållbarhet.

”Jag är chockad över tonen i debatten”, säger hon.

Foto:Johan Nilsson/TT

Di har skrivit mycket om konflikten i skogen där skogsägare över hela landet anser att regeringen och myndigheter låter miljöintressen stå över det privata ägandet.

”Jag är oerhört chockad över tonen i debatten. Det är en hård ton där saklighet inte får komma fram”, säger Karolina Skog. 

Enligt ministern saknar skogsindustrin en vilja till öppenhet och transparens.

”När jag tog ett initiativ till att inventera miljövärdena i den svenska skogen fick jag höra att jag dödar svensk landsbygd. För mig är det tämligen okontroversiellt. En inventering utförd av forskare betyder att myndigheter får bättre faktaunderlag när de ska besluta om avverkning eller skydd.”

”Jag har fått förslag från företagsledare att myndigheterna ska samla in underlaget, använda det en gång och sedan slänga den eftersom konsumenterna är intresserade av informationen. Det är en nivå som inte funkar”, fortsätter hon.

Enligt Karolina Skog står tonläget i debatten i vägen för en balanserad politik i frågan.

”Det är aldrig bara den ena sidans fel, men det går inte att utveckla en tydlig och klok politik med det samtalsklimatet och det är synd för skogsindustrin är viktig för Sverige och näringslivet mår bra av tydliga spelregler.”

Men även skogsforskningen träter i frågan, enligt Ingrid Petersson, generaldirektör för Formas och ordförande för Agenda 2030-delegationen, som också deltog vid panelsamtalet.

”Forskarna är knappt ense om vad man är oense om”, säger hon. 

Panelsamtalet hölls under en lanseringsfrukost för Di:s nya satsning Hållbarhet näringsliv. I samarbete med systertidningen Aktuell Hållbarhet startar Di ett nyhetsbrev och en ny digital sektion för hållbarhet. I höst arrangeras också en hållbarhetskonferens på Grand Hôtel i Stockholm där en ny hållbarhetsranking av börsbolagen presenteras.

Anna Ryott, vice vd vid Norrsken Foundation deltog också på lanseringsfrukosten. Enligt henne har hållbarhetsfrågan gått från att handla om riskminimering till att företag börjar se affärsmöjligheter.

”Tidigare berodde företagens intresse på att man var livrädda för att ertappas med skandaler. På seriösa företag finns hållbarhet idag med i varje styrelsemöte och genomsyrar all verksamhet”, säger hon. 

Hon anser att finanssektorn och investerare har en helt avgörande roll för att nå hållbarhetsmålen.

”När fler och fler investerare och våra pensionspengar säger att vi investerar här men inte där, då kommer det att gå snabbt”, säger Anna Ryott.

Det är just näringslivets ökande intresse för och engagemang i frågorna som är bakgrunden till Di:s satsning, enligt Lotta Edling, chefredaktör och ansvarig utgivare på Di.

”Ett av skälen till att vi gör den här satsningen är att det börjar kännas som att nu är en tid då ord börjar bli till handling på många företag.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar.

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?