Annons

Miljöministern ser konflikt i skogen

Det är i skogen den stora konflikten inom svensk miljöpolitik står att finna. Det säger miljöminister Karolina Skog under en paneldebatt på tisdagen med anledning av Di:s satsning på hållbarhet.

”Jag är chockad över tonen i debatten”, säger hon.

Foto:Johan Nilsson/TT

Di har skrivit mycket om konflikten i skogen där skogsägare över hela landet anser att regeringen och myndigheter låter miljöintressen stå över det privata ägandet.

”Jag är oerhört chockad över tonen i debatten. Det är en hård ton där saklighet inte får komma fram”, säger Karolina Skog. 

Enligt ministern saknar skogsindustrin en vilja till öppenhet och transparens.

”När jag tog ett initiativ till att inventera miljövärdena i den svenska skogen fick jag höra att jag dödar svensk landsbygd. För mig är det tämligen okontroversiellt. En inventering utförd av forskare betyder att myndigheter får bättre faktaunderlag när de ska besluta om avverkning eller skydd.”

”Jag har fått förslag från företagsledare att myndigheterna ska samla in underlaget, använda det en gång och sedan slänga den eftersom konsumenterna är intresserade av informationen. Det är en nivå som inte funkar”, fortsätter hon.

Enligt Karolina Skog står tonläget i debatten i vägen för en balanserad politik i frågan.

”Det är aldrig bara den ena sidans fel, men det går inte att utveckla en tydlig och klok politik med det samtalsklimatet och det är synd för skogsindustrin är viktig för Sverige och näringslivet mår bra av tydliga spelregler.”

Men även skogsforskningen träter i frågan, enligt Ingrid Petersson, generaldirektör för Formas och ordförande för Agenda 2030-delegationen, som också deltog vid panelsamtalet.

”Forskarna är knappt ense om vad man är oense om”, säger hon. 

Panelsamtalet hölls under en lanseringsfrukost för Di:s nya satsning Hållbarhet näringsliv. I samarbete med systertidningen Aktuell Hållbarhet startar Di ett nyhetsbrev och en ny digital sektion för hållbarhet. I höst arrangeras också en hållbarhetskonferens på Grand Hôtel i Stockholm där en ny hållbarhetsranking av börsbolagen presenteras.

Anna Ryott, vice vd vid Norrsken Foundation deltog också på lanseringsfrukosten. Enligt henne har hållbarhetsfrågan gått från att handla om riskminimering till att företag börjar se affärsmöjligheter.

”Tidigare berodde företagens intresse på att man var livrädda för att ertappas med skandaler. På seriösa företag finns hållbarhet idag med i varje styrelsemöte och genomsyrar all verksamhet”, säger hon. 

Hon anser att finanssektorn och investerare har en helt avgörande roll för att nå hållbarhetsmålen.

”När fler och fler investerare och våra pensionspengar säger att vi investerar här men inte där, då kommer det att gå snabbt”, säger Anna Ryott.

Det är just näringslivets ökande intresse för och engagemang i frågorna som är bakgrunden till Di:s satsning, enligt Lotta Edling, chefredaktör och ansvarig utgivare på Di.

”Ett av skälen till att vi gör den här satsningen är att det börjar kännas som att nu är en tid då ord börjar bli till handling på många företag.”


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?