Hoppa till innehållet

Annons

Miljömatematiken går inte ihop

Klimatmål med löfte om relativa utsläppsminskningar är ett otyg som bolagen genast måste upphöra med. 

Foto:Fredrik Sandberg / TT

”Klimatfrågan är helt fundamental för alla företag och jag tror att Clas Ohlson CLAS B +0,74% Dagens utveckling kan göra som störst påverkan genom att möjliggöra för våra kunder att leva ett mer hållbart liv.”

Så säger vd Lotta Lyrå i en intervju med Dagens industris Patrik Höiseth och nog det är ett citat som får en att haja till. Att Clas Ohlson vill hjälpa prylshoppande hemmafixare till ett leverne som är snällare mot planeten är ju en ambition som inte går att klaga på. 

Frågan är bara hur?

Med sommarstuga i Dalarna har det hänt mer än en gång att jag traskat omkring i butiken på Hjultorget i Insjön. Och jag kan bara konstatera att det knappast är den klimatengagerade sidan hos mig som jag där och då gött allra mest.

Vi människor är som bekant dubbla till vår natur. Och visst kan det finnas något betryggande i att gå där och tänka att man ser om sitt hus. Jag är inte heller bättre än att jag nappade på ett medlemskap efter kassörskans frestelser om rabatt den gången jag kom till kassan kånkandes på allt från penslar och målartejp till solcellslampor producerade i Kina.

Men nog skaver det att ta det där extra varvet i Fyndet – eller outleten som den numera kallas – för att se om där kanske finns något att falla för. Och det kom ärligt talat inte som någon väldig överraskning när solcellslamporna slutade att lysa redan efter första sommaren.

Jag uppskattar att Lotta Lyrå säger att hon brinner för att hjälpa sina kunder till mer hållbara liv. Och påpekas bör att Dalabolaget knappast är sämre än sina konkurrenter. Men snälla – och det här är en generell uppmaning – fyll gärna brinnet med kunskap och ett agerande som ligger i linje med det vetenskapen kräver av oss.

I dagsläget kan Clas Ohlson, vilket Patrik Höiseth konstaterar i sin vd-intervju, klara de egna klimatmålen om att ”CO2-utsläppen ska minska relativt omsättningen” och ändå öka utsläppen med 60 procent fram till 2030. Förutsatt att man levererar på nuvarande tillväxtambitioner, vill säga.

Inga ord behövs för att förklara hur dumt det är.

Dessvärre är de här relativa formuleringarna en i dag alltför vanlig syn i svenska hållbarhetsredovisningar.

Sportamore: Har mål om minskade utsläpp (oklart hur mycket) per order. Mål om årlig försäljningstillväxt: 15–25 procent.

Odd Molly LOGI A +0,57% Dagens utveckling : Ska till 2025 minska sina koldioxidutsläpp (oklart hur mycket) ”i relation till produktionsvolymen”. Mål om årlig tillväxttakt: I snitt 20 procent. 

Cloetta CLA B +0,77% Dagens utveckling : Lovar att minska energiförbrukningen med 5 procent från 2014 till 2020 – räknat per producerat ton. Vill öka sin försäljning organiskt i samma takt som marknaden (1–2 procent per år).

Med mål formulerade som de ovan riskerar utsläppen att öka avsevärt i absoluta tal. Och absoluta tal är det enda klimatet bryr sig om.

Exempel efter exempel visar med all önskvärd tydlighet att vår vilja till ohållbar tillväxt överskuggar den förmåga vi har att minska den skadliga klimatpåverkan från vår konsumtion.

I sektorer där tekniksprång väntar och utsläppen kan minska drastiskt är saken en annan. Omställningen till en hållbar värld kräver enorma investeringar och ökad aktivitet inom många branscher.

Men det är dags att börja se nyktert på vilka områden som kan tillåtas växa.

Jag hade klarat mig utmärkt utan kinesiska solcellslampor och tänker vi bara efter lite till vet vi att mycket av det vi slänger våra pengar på inte är helt klimatsmart.

Alla vi som brinner för klimatet kan ju påminna oss om att utsläppen åtminstone ska halveras varje årtionde. I absoluta tal.

”Vår affärsmodell utgör potentiell negativ påverkan på människor, miljö och samhälle”, skriver Clas Ohlson insiktsfullt i sin hållbarhetsredovisning.

Ord det är hög tid att ta på allvar.

Innehåll från McDonald'sAnnons

McDonald’s vd: ”Nu satsar vi på ytterligare 50 år i Sverige”

McDonald’s firar 50 år i Sverige med att satsa på nya etableringar och ett huvudkontor mitt i city.

Strategin är långsiktig, menar vd:n Joachim Knudsen.

– Det går bra för McDonald’s. Nu kör vi för 50 nya år i Sverige, säger han.

Så ansöker du om att bli franchisetagare

1973 etablerades McDonald’s i Sverige. Exakt 50 år senare skriver Sveriges största restaurangkedja in sig i ett nytt kapitel. Och man gör det genom att flytta huvudkontoret från Skärholmen till Waterfront Building, så centralt i Stockholm man kan komma. Satsningen är lika strategisk som symbolisk.

– McDonald’s mår bra. Vi har gjort affärer i Sverige i 50 år. Vi är en enda stor familj av franchisetagare och svenska McDonald’s. Vi är hela Sveriges Donken, säger Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige.

43 nya McDonald’s-restauranger

Sedan år 2017 har McDonald’s gjort en omarbetning och städat i sin strategi. Där ingår att stänga ett antal restauranger på grund av att gästernas beteenden har förändrats, för att i stället erbjuda framtidens McDonald’s genom att öppna på nya adresser.

– Efter sex år har vi nu slutfört den processen. Det innebär också att vi har öppnat 23 nya restauranger sedan 2019, med ambitionen att öppna ytterligare 20 inom de kommande tre åren – från Kristianstad till Skellefteå.

– Vi och våra franchisetagare har gjort gigantiska investeringar i Sverige, både för att stänga, återinvestera och öppna nya restauranger. På så vis har vi även ökat vår marknadsandel. Kommersiellt står vi starka, och strategin fungerar.

13 000 medarbetare

Bakom framgången står inte minst de 27 franchisetagare, kvinnor och män, som investerar över hela landet. Med sammanlagt 200 restauranger från norr till söder har McDonald’s idag cirka 13 000 medarbetare - genom åren har över 220 000 medarbetare anställts, vilket bland annat gjort McDonald’s till en av Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare.

– Det är våra franchisetagare som anställer och utbildar våra medarbetare, och de spelar en enorm roll för hur McDonald’s uppfattas som arbetsgivare. På så sätt är vi ett mycket lokalt representerat företag.

McDonald’s letar kontinuerligt efter nya, hungriga franchisetagare.

– Gärna personer som trivs med att vara entreprenörer och som är bra på att jobba med och utveckla människor. Men det är fortfarande människor som tycker det är roligt och trivs med att vara del av ett större sammanhang. Vi arbetar även aktivt för att få med oss fler kvinnliga franchisetagare.

Vad kommer att känneteckna framtidens McDonald’s?

– Vi är ett urstarkt varumärke med nöjda gäster, men sättet vi säljer vår mat och dryck på idag är helt annorlunda - med digitala försäljningskanaler och en kontemporär känsla. Konsten att förstå ett varumärke är ju att alltid vara relevant och samtida, som en spegel av samhället.

Spetsigare satsningar

En del av att servera en allt spetsigare upplevelse är satsningen på McCafé. Kaffe är och kommer att spela en allt större roll på McDonald’s restauranger framöver.

– Där finns en stor marknadspotential, inte minst att servera fint kaffe till bra pris genom vår McDrive. Vi jobbar hela tiden på att utveckla vårt erbjudande till gästerna.

Sund expansion

Här vävs också flytten till city och Waterfront Buildning in i strategin på ett självklart sätt.

– Det är ett tecken på att vi är ett sunt företag, och på att vi investerar – inte bara i restauranger utan genom att vi expanderar med ett nytt huvudkontor där vi kan attrahera ännu fler anställda.

I det högt miljöcertifierade glashuset i huvudstaden väntar stora resurser, bland annat kring internutbildning, marknad och affärsutveckling.

– Vi tror på en lång framtid i Sverige. I höst är det 50 år sedan vi introducerade hamburgare i det svenska samhället. Nu tänker vi utvecklas i 50 år till. Inför denna framtid finns det stora möjligheter för både nya medarbetare som vill växa med oss och nya drivna franchisetagare.

Så fungerar McDonald’s franchisemodell 

Mer från McDonald's

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med McDonald's och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera