”Klimatfrågan är helt fundamental för alla företag och jag tror att Clas Ohlson CLAS B +0,74% Dagens utveckling kan göra som störst påverkan genom att möjliggöra för våra kunder att leva ett mer hållbart liv.”
Så säger vd Lotta Lyrå i en intervju med Dagens industris Patrik Höiseth och nog det är ett citat som får en att haja till. Att Clas Ohlson vill hjälpa prylshoppande hemmafixare till ett leverne som är snällare mot planeten är ju en ambition som inte går att klaga på.
Frågan är bara hur?
Med sommarstuga i Dalarna har det hänt mer än en gång att jag traskat omkring i butiken på Hjultorget i Insjön. Och jag kan bara konstatera att det knappast är den klimatengagerade sidan hos mig som jag där och då gött allra mest.
Vi människor är som bekant dubbla till vår natur. Och visst kan det finnas något betryggande i att gå där och tänka att man ser om sitt hus. Jag är inte heller bättre än att jag nappade på ett medlemskap efter kassörskans frestelser om rabatt den gången jag kom till kassan kånkandes på allt från penslar och målartejp till solcellslampor producerade i Kina.
Men nog skaver det att ta det där extra varvet i Fyndet – eller outleten som den numera kallas – för att se om där kanske finns något att falla för. Och det kom ärligt talat inte som någon väldig överraskning när solcellslamporna slutade att lysa redan efter första sommaren.
Jag uppskattar att Lotta Lyrå säger att hon brinner för att hjälpa sina kunder till mer hållbara liv. Och påpekas bör att Dalabolaget knappast är sämre än sina konkurrenter. Men snälla – och det här är en generell uppmaning – fyll gärna brinnet med kunskap och ett agerande som ligger i linje med det vetenskapen kräver av oss.
I dagsläget kan Clas Ohlson, vilket Patrik Höiseth konstaterar i sin vd-intervju, klara de egna klimatmålen om att ”CO2-utsläppen ska minska relativt omsättningen” och ändå öka utsläppen med 60 procent fram till 2030. Förutsatt att man levererar på nuvarande tillväxtambitioner, vill säga.
Inga ord behövs för att förklara hur dumt det är.
Dessvärre är de här relativa formuleringarna en i dag alltför vanlig syn i svenska hållbarhetsredovisningar.
Sportamore: Har mål om minskade utsläpp (oklart hur mycket) per order. Mål om årlig försäljningstillväxt: 15–25 procent.
Odd Molly LOGI A +0,57% Dagens utveckling : Ska till 2025 minska sina koldioxidutsläpp (oklart hur mycket) ”i relation till produktionsvolymen”. Mål om årlig tillväxttakt: I snitt 20 procent.
Cloetta CLA B +0,77% Dagens utveckling : Lovar att minska energiförbrukningen med 5 procent från 2014 till 2020 – räknat per producerat ton. Vill öka sin försäljning organiskt i samma takt som marknaden (1–2 procent per år).
Med mål formulerade som de ovan riskerar utsläppen att öka avsevärt i absoluta tal. Och absoluta tal är det enda klimatet bryr sig om.
Exempel efter exempel visar med all önskvärd tydlighet att vår vilja till ohållbar tillväxt överskuggar den förmåga vi har att minska den skadliga klimatpåverkan från vår konsumtion.
I sektorer där tekniksprång väntar och utsläppen kan minska drastiskt är saken en annan. Omställningen till en hållbar värld kräver enorma investeringar och ökad aktivitet inom många branscher.
Men det är dags att börja se nyktert på vilka områden som kan tillåtas växa.
Jag hade klarat mig utmärkt utan kinesiska solcellslampor och tänker vi bara efter lite till vet vi att mycket av det vi slänger våra pengar på inte är helt klimatsmart.
Alla vi som brinner för klimatet kan ju påminna oss om att utsläppen åtminstone ska halveras varje årtionde. I absoluta tal.
”Vår affärsmodell utgör potentiell negativ påverkan på människor, miljö och samhälle”, skriver Clas Ohlson insiktsfullt i sin hållbarhetsredovisning.
Ord det är hög tid att ta på allvar.