1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Miljömålsberedningen: Situationen för havet är mycket allvarlig

Miljömålsberedningen överlämnar på fredagen betänkandet ”Havet och människan” till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Enligt miljömålsberedningen är situationen för havet mycket allvarlig. Det skriver de i dag i en debattartikel i Altinget.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tar emot Miljömålsberedningens betänkande ”Havet och människan” till .
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tar emot Miljömålsberedningens betänkande ”Havet och människan” till .Foto:Jack Mikrut

I betänkandet lämnar den parlamentariska utredningen närmare hundra förslag som tillsammans bildar en strategi för en bättre havsmiljö. 

”I betänkandet tar vi ett helhetsgrepp om havsmiljöpolitiken som tidigare saknats”, skriver ledamöterna.

Enligt miljömålsberedningen behövs friska hav för att stå emot klimatförändringarna, samtidigt är havet under stor press. Nu befinner vi oss enligt beredningen på gränsen till vad havet tål och havets ekosystemtjänster riskerar att gå förlorade, både syreproduktionen och kolinlagringen i havet som har stor betydelse för att minska klimatförändringarna. 

Förslagen som ska presenteras i eftermiddag spänner enligt debattartikeln över rena förvaltningspolitiska förslag till 30-procentigt havsskydd och åtgärder för hållbart fritidsbåtsliv. 

Beredningen föreslår en havsmiljölag och en lagfäst definition av ekosystemansatsen samt ett förtydligande av strandskyddets syfte. Etappmål för återföring av fosfor samt kvotplikt för återvunnen fosfor i mineralgödsel är andra förslag. Ytterligare förslag som nämns är att lägga om farleder för att minska undervattensbuller, förbud mot svavelutsläpp via skrubbrar från fartyg samt översyn av trålgränsen för att få tillbaka stor fisk.


Innehåll från Swedbank FörsäkringAnnons

Swedbank Försäkring – försäkrad trygghet genom hela livet

Med konkurrenskraftiga personförsäkringar och pensionslösningar hittar Swedbank Försäkring nöjda kunder över hela landet. Hållbarhet, ekonomisk trygghet och personlig service är ledord i företagets erbjudande.

Tack vare Swedbanks och sparbankernas kontorsnät har Swedbank Försäkring stark lokal förankring i hela Sverige. Det, i kombination med produktutbudet och företagets omfattande fokus på hållbarhet, förklarar varför många väljer att bli kund här. Det finns även ekonomiska vinster med valet:

– Statistiken för avtalspension från Konsumenternas försäkringsbyrå visar att vår fondförsäkring levererat bäst avkastning av alla aktörer de senaste åren. Du får helt enkelt mer i plånboken som pensionär om du sparar hos oss, säger Johanna Okasmaa-Nilsson, vd för Swedbank Försäkring.

För både privat- och företagskunder

Swedbank Försäkring erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och person- och riskförsäkringar för både privatkunder och företag. Med 30 års erfarenhet och 300 miljarder i förvaltat kapital kombinerar man erfarenhet med framåtsträvande – allt för att främja hälsa och ekonomisk trygghet för sina kunder.

– Vi är ett fullsortimentsbolag med såväl sparande som riskprodukter. Swedbank Försäkring tillgodoser de behov av försäkringsskydd och sparande som en privatperson har genom livet, och med de försäkringslösningar vi erbjuder företagskunder hjälper vi dem att bli attraktiva arbetsgivare med förutsättningar för långsiktig tillväxt, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Personlig rådgivning med Trygghetskollen 

En av de mest uppskattade produkterna är Tryggaförsäkringarna, liv- och sjukförsäkringar för privatpersoner. Försäkringarna skapar förutsättningar att göra långsiktiga planer samtidigt som de ger en trygg plattform för livets olika händelser. 

– Med våra Tryggapaket får man rådgivning via sin bank – Trygghetskollen – där vi ser över hela behovet av försäkringssparande, allt från att kan man bo kvar i huset om ens partner avlider till vad som händer om man blir sjuk eller arbetslös. Möjligheten till individuell rådgivning och ett försäkringspaket anpassat efter ens unika behov skiljer oss från många av våra konkurrenter, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Nu lanseras Pensionsspar Privat

I vår lanserar Swedbank Försäkring en helt ny produkt: Pensionsspar Privat, en kapitalförsäkring för pensionssparande som kommer att kunna tecknas både på bankkontoret och digitalt i internetbanken eller appen.

– Vi ser ett stort behov av att hjälpa människor att spara till pensionen. Idag sker det ofta via investeringssparkonton, något som inte är optimalt för just pensionssparande. Därför har vi skapat Pensionsspar Privat och satt samman hållbara portföljer där vi ska försöka nå samma fina avkastning som vi har inom avtalspension, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Om Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring grundades 1990 och är ett dotterbolag till Swedbank. Man erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar samt person/riskförsäkringar till privatkunder och företag. Swedbank Försäkring har omkring 1,2 miljoner kunder och det förvaltade kapitalet uppgår till 300 miljarder.

Läs mer på swedbank.com/forsakring

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank Försäkring och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?