ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Utsläpp från industrin

Miljöjurister försöker stänga EU:s största kolkraftverk

Jurister från miljöorganisationen Client Earth försöker få det polska kolkraftverket Bełchatów att minska sina utsläpp eller stänga ner helt.

I en stämning hävdar de att kolkraftverkets miljöpåverkan skadar allmänna värden som är civilrättsligt skyddade.

”Det här är den första stämningen av sitt slag, som försöker hålla ett kolkraftverk ansvarigt för den direkta påverkan som verksamheten har på planeten och miljön”, säger Marcin Stoczkiewicz, talesperson för Client Earth, i en kommentar.

Kolkraftverket Bełchatów är den största enskilda utsläppskällan inom EU:s handelssystem med utsläppsrätter och bränner ett ton brunkol i sekunden. Det står därmed för en femtedel av Polens elförsörjning.

Sedan i mars driver även Client Earth en process för att hindra Bełchatóws ägare PGE att börja bryta kol i ett nytt dagbrott i Polen.

Den senaste veckan har den polska regeringen släppt fram en ny gruva för att ta fram koks till stålindustrin, uppger nyhetstjänsten Ends.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer