Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Miljöjurister försöker stänga EU:s största kolkraftverk

Jurister från miljöorganisationen Client Earth försöker få det polska kolkraftverket Bełchatów att minska sina utsläpp eller stänga ner helt.

I en stämning hävdar de att kolkraftverkets miljöpåverkan skadar allmänna värden som är civilrättsligt skyddade.

”Det här är den första stämningen av sitt slag, som försöker hålla ett kolkraftverk ansvarigt för den direkta påverkan som verksamheten har på planeten och miljön”, säger Marcin Stoczkiewicz, talesperson för Client Earth, i en kommentar.

Kolkraftverket Bełchatów är den största enskilda utsläppskällan inom EU:s handelssystem med utsläppsrätter och bränner ett ton brunkol i sekunden. Det står därmed för en femtedel av Polens elförsörjning.

Sedan i mars driver även Client Earth en process för att hindra Bełchatóws ägare PGE att börja bryta kol i ett nytt dagbrott i Polen.

Den senaste veckan har den polska regeringen släppt fram en ny gruva för att ta fram koks till stålindustrin, uppger nyhetstjänsten Ends.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?