1515

Miljardinvestering i svensk plaståtervinning – världens största anläggning byggs

Svensk Plaståtervinning bygger ut sin anläggning i Motala till att kunna ta emot och sortera 200.000 ton plast årligen. En miljardinvestering de hoppas ska sänka kostnaderna för kunderna på sikt. 

Projektering av Site Zero och Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson.
Projektering av Site Zero och Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson.Foto:Press.

Anläggningen med namnet Site Zero kommer täcka ungefär 60.000 kvadratmeter i Motalas företagspark, vilket är fyra gånger mer än i dag, när den står klar 2023. Det kommer göra den till världens största sorteringsanläggning, enligt Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson. Investeringen uppgår till totalt 1 miljard kronor varav ungefär 180 miljoner kommer från Naturvårdsverket och dess initiativ Klimatklivet.

”Plast kommer vara en förutsättning på många områden även i framtiden. Den har unika egenskaper, som gör den lätt och smidig att använda. Bland annat så minskar dess isolerande egenskaper matsvinnet väsentligt. Plasten på gurka gör exempelvis att den håller upp till 14 dagar längre. Det viktiga är att göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin. Det har den inte varit historiskt”, säger Mattias Philipsson på en pressträff under tisdagen där investeringen presenterades.

Tanken är att anläggningen ska vara helt klimatneutral och drivas av förnybara energikällor inklusive egenproducerad el från solceller. Den plasten som inte kan återvinnas och övrigt avfall kommer skickas till ett partnerföretag för energiutvinning där utsläppen binds i marken med så kallad CCS-teknik. 

”Det är självklart att vi inte bara ska ägna oss åt återvinning utan också minska vår klimatpåverkan. Det har varit drivkraften i hela projektet. Vi har flyttat fram målsättningen hela tiden till att tangera visionen om noll utsläpp”, säger Mattias Philipsson. 

Svensk Plaståtervinning, som ägs av Plastbranschens Informationsråd, Dagligleverantörernas Förbund, Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel, har som mål att 55 procent av samtliga plastförpackningar i Sverige ska återvinnas till 2025. För närvarande beräknas återvinningen ligga på mindre än en tredjedel av det.

Även om anläggningen är en kostnadspost på kort sikt så väntar sig Mattias Philipsson att den kommer betala av sig i längden för alla intressenter.

”Vi ser inte att investeringen kommer medföra att kunderna kommer behöva betala högra avgifter. Det vore marginellt i så fall. På sikt kan avgifterna faktiskt sjunka. Det kommer att bli dyrt att elda upp plast i framtiden. Sedan innebär det också kostnadsbesparingar att återvinna plasten och använda den igen”, säger han.

Anläggningen kommer att vara utrustad med 60 NIR-sensorer, som används för att skanna av färg och sort på plasten. Den mängden möjliggör för sortering av 1.000 förpackningar i sekunden. 

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?