Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz första satsning på en verksamhet med fokus på grön omställning, långt innan Northvolt och H2 Green Steel, var batteribolaget Polarium. Det må inte få lika mycket uppmärksamhet men bolaget ångar på i skymundan.
I fjol redovisade bolaget en omsättning på 1,1 miljarder kronor, en ökning från 741 miljoner 2020. Rörelseresultatet landade på 110 miljoner.
”Vi är mer än väl nöjda med utfallet speciellt givet de utmaningar som varit”, säger vd Stefan Jansson.
Utmaningarna har främst varit den frakt- och komponentsituation, något många andra också brottats med under 2021. Men en underlättande faktor har varit att bolaget under året etablerat en andra fabrik i Vietnam, efter den första som är belägen i Mexiko.
”Vi startar också en tredje i Sydafrika från och med i år. När vi breddar tillverkningsmöjligheten till tre olika kontinenter ger det oss mer valmöjligheter att kunna skeppa våra produkter till kunder. Det är långt ifrån en perfekt situation, men i och med spridningen kan vi vara mer flexibla.”
Polarium uppger att orderstocken för 2022 redan nu överstiger den totala omsättningen från i fjol ”med marginal”. Målsättningen är därför att dubblera omsättningen under året och nå 5 miljarder 2023 med bibehållen lönsamhet.
”Det finns olika tillämpningar för energilagring, och i ett längre perspektiv finns det mer potential än att bara agera reservkraft när det blir strömavbrott”, säger Stefan Jansson.
Bolagets batterilösningar baserade på litiumjonteknik säljs till bland annat industrier, fastighetsägare och köpcentrum för att säkra eltillförsel vid strömavbrott. Men i och med den ökade graden av fluktuerande el, främst från vind, i elnäten har energilagring blivit ett allt viktigare fokusområde. Både för att avlasta näten och säkra försörjning av el vid låg produktion.
”Man kan säga att 2021 var ett genombrott för det vi kallar energioptimering.”
Bolaget tecknade nyligen ett avtal med Telia för att ersätta dieselgeneratorer som reservkraft till basstationer och andra nätkritiska anläggningar. Ett liknande avtal är också snart färdigt med en liknande aktör i den amerikanska delstaten Kalifornien, enligt Stefan Jansson.
”Det här är en stor marknad för oss. Våra lösningar hjälper våra kunder att sänka sina elkostnader, men bidrar också till att de kan anpassa sig till förnybar elproduktion.”
Polarium räknar med att segmentet energilagring och -optimering kommer att växa med 1.200 procent till 60 miljarder dollar de närmaste åtta åren. Men för en del börsbolag inom området går det inget vidare just nu. Bland annat har branschkollegan Azelio, som har andra lösningar för energilagring, rasat med 75 procent de senaste tolv månaderna.
”Vad gäller litiumjonteknik ser vi ingen nedgång någonstans, tvärtom stark tillväxt som ger utmaningar i leveranskedjan. Energilagring är en lönsam industri fundamentalt sett. Vår tillväxt och lönsamhet tillsammans med samhällsnyttan gör att det finns ett stort värde. Men sedan finns det naturligtvis andra typer av energilagring, som inte bygger på litiumjonteknik, som går tyngre”, säger Stefan Jansson.
Polarium slöt förra året ett avtal med Northvolt vilket innebar att de blev den första kunden att komma över de nya gröna litiumjon-battericellerna som tillverkas i Skellefteå.
Polarium grundades 2015. Bland personer bakom bolaget märks bland annat Telias förre koncernchef Johan Dennelind och Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra som båda sitter i Polariums styrelse.