ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbara bolag

Microsoft ska ta bort all koldioxid bolaget släppt de senaste 35 åren

  • Satya Narayana Nadella, vd för Microsoft sedan 2014.

Mjukvarujätten Microsoft berättade på torsdagen att bolaget ska bli klimatneutralt till 2030. 

Microsoft ska investera en miljard dollar, motsvarande 9,5 miljarder kronor i en klimatinnovationsfond som ska hjälpa till att utveckla tekniker för att minska växthusgasutsläppen och ta upp koldioxid från atmosfären. Med sådana tekniker ska all koldioxid som släppts ut sedan bolaget grundades 1975 återigen fångas in.

”Som de flesta koldioxidneutrala bolag har Microsoft uppnått koldioxidneutralitet primärt genom att investera i klimatkompensation som primärt undviker utsläpp istället för att ta bort den koldioxid som redan har släppts ut. Det är därför vi skiftar fokus. I korthet är neutralitet inte tillräckligt för att adressera världens behov”, skriver bolagets styrelseordförande Brad Smith i en bloggpost.

Koldioxidneutraliteten säger sig bolaget uppnå genom att mer än halvera utsläppen i hela leverantörskedjan samtidigt som mer koldioxid ska bindas än bolaget årligen släpper ut.

I juli ska den nya strategin påbörjas. Bolagets interna prissättning på koldioxid, som infördes 2012 och höjdes förra året, ska utökas till att även täcka scope 3-utsläpp.

Scope 1 är de direkta utsläppen inne i verksamheten, till exempel vid produktion i egna fabriker. Scope 2 rör den energi som köps in till verksamheten. Scope 3 gäller exempelvis utsläpp som är inbäddade i varor och tjänster som köps in, affärsresor och anställdas arbetspendling.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer