ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

”Mer cirkulär ekonomi nödvändig för Parismålet”

  • Monteringsfabriken på Volvo i Torslanda i Göteborg. Inom fordonssektorn kan materialandvändningen minska med 80 procent. Foto: Thomas Johansson/TT

En ökad cirkulär ekonomi kan mer än halvera EU:s industriella utsläpp år 2050 och uppfylla EU:s åtaganden enligt Parisavtalet. Men då krävs en omställning mot en cirkulär användning av de utsläppsmässigt största materialen. 

Det är den viktigaste slutsatsen i rapporten ”Re-configure: The Circular Economy – a Powerful Force for Climate Mitigation”, framtagen på uppdrag av den finska innovationsfonden Sitra och European Climate Foundation (ECF).

Studien som presenteras i Bryssel på tisdagen omfattar en rad cirkulära möjligheter för materialen stål, plast, aluminium, cement och de två tunga sektorerna byggnader och fordon. 

Vad gäller fordonssektorn visar rapporten att en genomförd delandekonomi för personbilar skulle kunna minska materialandvändningen med 80 procent.

Rapporten talar om 56 procents minskning av utsläppen av koldioxid år 2050 jämfört med vad utsläppen skulle bli samma år om cirkulära principer inte utnyttjas. Globalt kan utsläppen minskas med 3,6 miljarder ton år 2050 om cirkulära principer används, jämfört med vad de årliga utsläppen skulle vara år 2050 om bara bästa möjliga teknik och energieffektivisering används utan cirkulära principer.

Industrin står i dag för 24 procent av de globala koldioxidutsläppen, vilka 2017 uppgick till 37 miljarder ton. 

Koldioxidbudgeten för att hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader har beräknats till totalt 800 miljarder ton fram till sekelskiftet 2100.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies