1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Max minskar utsläppen per intjänad krona

Först i världen med en klimatpositiv strategi och nära målet om hälften av måltiderna utan rött kött samt utsläpp som hela tiden har pressas tillbaka per intjänad krona. Hamburgerkedjan Max har släppt sin hållbarhetsrapport.

Bröderna Richard och Christoffer Bergfors, vd resp vice vd för Max Hamburgare.
Bröderna Richard och Christoffer Bergfors, vd resp vice vd för Max Hamburgare.Foto:Petronelle Halvorsen

Förra året ökade Max Burgers försäljningen av måltider utan rött kött till 41 procent, och närmar sig målet om 50 procent under år 2022. Det kan Aktuell Hållbarhet rapportera

Vidare ökade andelen förnybart material i engångsförpackningar från 87 procent 2018 till 92 procent 2019. Förra året genomfördes också de första utbildningarna i Max-svenska för nyanlända. Det är något av innehållet i Max hållbarhetsrapport för åren 2018 och 2019. 

I rapporten läggs stort fokus på att Max tillsammans med den Nya Zeeländska bildelningsfirman Mevo under den här perioden var först i världen med att bli klimatpositiva. Sedan dess har flera företag följt i deras spår. 

”Det är otroligt hoppingivande att se att den klimatpositiva rörelsen i världen fyrdubblats på ett enda år - från två företag 2018 till åtta 2019. Ju fler som redan nu både minskar utsläppen och binder koldioxid från atmosfären desto större sannolikhet att vi kan begränsa den globala upphettningen”, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max Burgers, i en kommentar till hållbarhetsrapporten. 

Under de senaste 18 åren har Max fördubblat sin omsättning ungefär vart fjärde år. År 2013 hade bolaget en omsättning på 1,9 miljarder kronor och utsläppen var på 95.000 ton koldioxidekvivalenter. År 2018 hade omsättningen ökat med 79 procent till 3,4 miljarder kronor men samtidigt ökade utsläppen med endast 52 procent till 144.000 ton koldioxidekvivalenter. Från 2013 till 2018 minskade Max hela värdekedjans utsläpp av klimatgaser med 18 procent per omsatt krona.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?