1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

”Markanvändning får en avgörande roll”

Från att tidigare ha hamnat något i skymundan får markanvändning en avgörande roll i den nya IPCC-rapporten, ser Alema Bibi, ansvarig för klimat och energi på näringslivsorganisationen World Business Council for Sustainable Development, WBCSD. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Framförallt handlar det om möjligheten till att binda koldioxid.

"Negativa utsläpp har främst handlat om tekniker som CCS och Beccs, men de är väldigt dyra och kräver stora projekt. Möjligheten att binda koldioxid genom markanvändning har förbisetts, men uppmärksammas i rapporten. Det handlar om en väldigt stor potential där ett ton koldioxid kan undanhållas till kostnaden av 100 dollar", säger hon till Aktuell Hållbarhet.

WBCSD försöker nu påverka företag att ta större ansvar för markanvändning och gå före med åtgärder för att minska utsläppen genom åtgärder i skogs- och jordbrukssektorn. 

Det handlar bland annat om att minska avskogningen, genomföra nyplantering, att utveckla kolsänkor samt främja hållbart jord- och skogsbruk.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?