ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Mark Carney får FN-uppdrag om klimatet

  • Foto: Matt Dunham

Bank of Englands chef Mark Carney, ska från och med nästa år ägna all sin tid åt klimatet och frågan om hur internationellt kapital och internationella företag kan bidra till att 1,5-graders målet kan uppfyllas.

Det handlar om ett specialuppdrag som Mark Carney fick i går av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Han ersätter därmed den amerikanska miljardären och tidigare New York-borgmästare Michel Bloomberg som haft ett liknande uppdrag åt FN. Den senare ska nu koncentrera sig på att försöka bli USA:s näste president. Mark Carney, som sedan år 2013 lett Storbritanniens riksbank, Bank of England, har därmed valt att inte förlänga sitt mandat som chef för banken.

Utnämningen tillkännagavs i går, dagen före öppnandet att FN:s klimatförhandlingar, COP 25 i Madrid, och ska ses som ett sätt att finna nya vägar att öka tempot i omställningen vid sidan om de åtgärder som länder åtar sig enligt Parisavtalet.

Det nya uppdraget till Mark Carney välkomnas bland annat att Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde, som trots motstånd från finansministrar i euro-området har velat se klimatet som en prioriterad fråga för det finansiella systemet..

Under de senaste åren har Mark Carney och Bank of England flytta fram positionerna på det här området och utvecklat nya hållbarhetsramverk för finansiella institutioner och företag. Detta med argumentet att kontroll av klimatrisker är nödvändiga för att upprätthålla finansiell stabilitet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer