Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Mark Carney får FN-uppdrag om klimatet

Bank of Englands chef Mark Carney, ska från och med nästa år ägna all sin tid åt klimatet och frågan om hur internationellt kapital och internationella företag kan bidra till att 1,5-graders målet kan uppfyllas.

Foto:Matt Dunham

Det handlar om ett specialuppdrag som Mark Carney fick i går av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Han ersätter därmed den amerikanska miljardären och tidigare New York-borgmästare Michel Bloomberg som haft ett liknande uppdrag åt FN. Den senare ska nu koncentrera sig på att försöka bli USA:s näste president. Mark Carney, som sedan år 2013 lett Storbritanniens riksbank, Bank of England, har därmed valt att inte förlänga sitt mandat som chef för banken.

Utnämningen tillkännagavs i går, dagen före öppnandet att FN:s klimatförhandlingar, COP 25 i Madrid, och ska ses som ett sätt att finna nya vägar att öka tempot i omställningen vid sidan om de åtgärder som länder åtar sig enligt Parisavtalet.

Det nya uppdraget till Mark Carney välkomnas bland annat att Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde, som trots motstånd från finansministrar i euro-området har velat se klimatet som en prioriterad fråga för det finansiella systemet..

Under de senaste åren har Mark Carney och Bank of England flytta fram positionerna på det här området och utvecklat nya hållbarhetsramverk för finansiella institutioner och företag. Detta med argumentet att kontroll av klimatrisker är nödvändiga för att upprätthålla finansiell stabilitet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?