Återvinningsbranschen hörde knappast till de hetaste för ett par år sedan. Men med klimatomställningen och nya krav på cirkulära materialflöden ligger Stena Recycling helt rätt i tiden - åtminstone om man ska tro Energimyndigheten.
Under onsdagen stod det klart att myndigheten går in och stöttar bolaget med 70,7 miljoner kronor för bygget av en ny återvinningsanläggning för batterier i Halmstad. Elektrifieringen av transportsektorn väntas öka antalet litiumjonbatterier kraftigt, och därmed även behovet av att återvinna dem, lyder motiveringen.
”Detta viktiga projekt innebär att vi kan skapa en batterivärdekedja som är hållbar och cirkulär från miljö- och klimatsmart produktion till återvinning så vi inte bara flyttar utsläppen från en verksamhet till en annan”, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén i ett pressmeddelande.
Läs mer: Stena satsar på batterier - vill bli ledande aktör
Återvinningsanläggningen är den första av sitt slag i Sverige och hittills en av få på den europeiska kontinenten. Omkring 10 000 batterier från elbilar, konsumentprodukter och industriella produkter beräknas kunna återvinnas årligen.
Enligt Stena Recycling är investeringen dels ett sätt att föregå hårdare krav på återvinningsgrad i ett nytt EU-direktiv som väntas börja gälla 2025. Enligt direktivet ska hela 90 procent av all kobolt, nickel och koppar och 35 procent av allt litium återvinnas 2026. 2030 skärps kraven ytterligare, till 95 respektive 70 procent.
Men direktivet kan också få efterfrågan på återvunna metaller att öka, eftersom det även finns krav på att nytillverkade batterier ska innehålla återvunnet material. I dag är efterfrågan på återvunna metaller relativt låg, enligt Stena Recyclings vd, som bedömer att den kommer vara betydligt högre inom sex år när den första generationens elbilar behöver återvinnas i större skala. Han utesluter inte att Northvolt kan bli en av spekulanterna på bolagets råvaror.
”Vi har inga konkreta avtal, men Northvolt är en batteriproducent som ska producera batterier på åtminstone två ställen i Sverige”, säger Fredrik Pettersson, men tillägger att alla aktörer som tillverkar batterier är potentiella köpare.
Ny teknik ska göra dessutom göra återvinningen effektivare. Förhoppningen är att det ska minska koldioxidutsläppen med omkring 25 000 ton per år.
”Vi introducerar en avancerad teknik och det är spännande att vi nu bryter ny mark och sätter standarden inom batteriåtervinning. Målet är att vi ska ha anläggningen i drift under första kvartalet 2023”, säger Fredrik Pettersson.
Hur priset på de återvunna metallerna kommer vara jämfört med jungfruligt material vill han däremot inte slå fast.
”Det kommer variera, för det är en marknad där priset sätts beroende på tillgång och efterfrågan”.